10 Юни, 2017 04:33 3 743 3

Бразилия ще прави захар от ГМО

  • гмо-
  • захарна тръстика-
  • захар

Страната одобри търговската употреба на генно модифицирана захарна тръстика за първи път в света

Бразилия ще прави захар от ГМО - 1
Снимка: Shutterstock

Бразилия одобри търговската употреба на генно модифицирана захарна тръстика за първи път в света, предаде "Ройтерс".

Разрешителното е издадено на компанията Се Те Се, която е разработила технологията и е подала молба за одобрението през декември 2015 година, посочи изпълнителният директор.

Ще бъдат необходими поне три години, докато първите пратки захар, произведена от генно модифицирана захарна тръстика, стигнат до международните пазари заради темпа на разпространението на новите видове, посочи той.

Бразилия има около 10 милиона хектара полета със захарна тръстика, като потенциал за засаждане на ГМО-тръстиката имат около 15 процента от тези площи.

Бразилия изнася захар за близо 150 държави и около 60 процента от тях не изискват регулаторно одобрение за вноса на генномодифицирани организми.

Компанията е подала молби за разрешаване на продажбите на захар от ГМО тръстика в САЩ и Канада и планира да поиска одобрение и от регулаторите в Китай, Индия, Япония, Русия, Южна Корея и Индонезия.

Новият сорт е устойчив на вид пеперуда, която нанася големи вреди на захарната тръстика (Diatraea saccharalis) и причинява на производителите загуби, оценявани на 5 млрд. реала (1,52 млрд. долара) годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    3 5 Отговор
    Всъщност няма проблем с такава захар щото като се стопи в кафето или чая,гените се утаяват на дъното и не се консумират.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Правилно, но няма да става за ракия, което е фатално за нас.
Новини по държави: