13 Юни, 2017 21:50 3 324 3

Сензационно откритие за Юпитер

  • юпитер-
  • откритие-
  • учени

Планетата вероятно е най-старата в Слънчевата система

Сензационно откритие за Юпитер - 1
Снимка: Wikipedia

Юпитер е най-голямата планета в нашата Слънчева система. Ново изследване показва, че тя вероятно е и най-старата планета в нея. Според изследване публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, цитирано от Мегавселена, учените са открили доказателства, че Юпитер е най-старата планета благодарение на анализ на 19 проби от метеорити попаднали на Земята. Според тях,

Юпитер се е появил само 1 милион години след възникването на слънчевата система преди около 4.5 милиарда години. Изследваните метеорити са били съставени от два различни слоя материали характерни за ранната слънчева система. Най-вероятният механизъм за отделянето на двата слоя на метеоритите е формирането на Юпитер, казва Томас Крюер, ръководител на изследователския тим.

Според него, Юпитер се формира толкова бързо и е толкова голям, че не позволява на двата отделни слоя от ранен материал от Слънчевата система да се смесят. Двата слоя са открити от Крюер и групата му чрез измерване на изотопи в метеоритните проби. Така откриват, че всеки от двата слоя е съществувал едновременно с другия по едно и също време в ранния период на Слънчевата система. Въпреки това не са се смесили, защото нещо им е попречило. Според учените това е формирането именно на Юпитер.

За разлика от проби, с които изследователите разполагат от метеорити попаднали на Земята или от части от повърхността на Марс и на Луната, учените не разполагат с материал от самия Юпитер, затова използват изотопен анализ на метеорити паднали на Земята, за да определят възрастта на най-голямата планета. Това внася известна доза несигурност в получените резултати, които макар да са много интересни, се нуждаят от още анализи и изследвания за да бъдат подкрепени и да се определи времето на формиране на Юпитер в ранния период на Слънчевата система.

Това е мнението на професора от университета Корнел, Джонатан Люнайн. Юпитер е една от най-интересните планети в нашата Слънчева система. Неговата маса е по-голяма от масата на всички останали планети от Слънчевата система, а неговата гравитация е помогнала да се формират орбитите на останалите обекти в цялата Слънчева система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 атанаска васкова

    8 10 Отговор
    За Лили Иванова раждането на тази планета е било приятна изненада за абитурентската вечер. "Супер- Нова" както се казва сега?
  • 2 незнайко

    5 2 Отговор
    Ако доживеете годините на Лили Иванова, тогава напишете тези глупост, кояте сте успял/а да родите !
  • 3 СвръхАз

    1 0 Отговор
    Лейди Баба ли бее?