15 Юни, 2017 01:16 2 060 7

В света днес се строят 60 ядрени реактора

  • енергия-
  • атомна-
  • ядрен-
  • реактор-
  • азия

По света работят 449 атомни реактори

В света днес се строят 60 ядрени реактора - 1
Снимка: Shutterstock

В света се строят 60 ядрени реактора, като голямата част от тях се изграждат в азиатските страни. Това съобщи генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано на сесията на Изпълнителния съвет на организацията във Виена, цитиран от atomic-energy.ru.

АЕЦ са едни от най-важните източници на електроенергия, като само за последните две години в експлоатация са били въведени 20 нови атомни реактора, отбеляза Амано.

Днес по света работят 449 атомни реактори, които са съсредоточени в 30 държави. Инсталираните мощности са достигнали най-високото си ниво от 392 гигавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    6 19 Отговор
    Ядрените централи трябва да се забранят защото могат да гръмнат като Чернобил.Вецовете също,защото предизвикват жестоки наводнения дори само като се изпразва излишната вода от дъждовете,да не говорим за скъсване на бетонната стена.Тецовете замърсяват тотално въздуха и хората хващат рак на белите дробове.Това по доброволен път никога няма да стане,затова единственият ефективен начин е ДА СЕ ЗАБРАНИ ТОКА.

    Коментиран от #5

  • 2 емо

    19 1 Отговор
    като забранят АЕЦ-овете, ще си завреш манивелата на БНВ-то у г.зъ, и че ти светнат очите...

    Коментиран от #4

  • 3 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    12 2 Отговор
    Ами ще се строят ядрени електроцентрали, защото някой е решил да преразпредели ресурсите в световен план, завъртайки машината за пари в обратна посока. В последно време масово се говори за някакво измислено глобално затопляне, за забрана на двигателите с вътрешно горене, стават скандали като Дизелгейт, който пламна от Фолксваген и вече премина през няколко марки коли и т.н. Изведнъж започнаха да се навъждат електромобили, чийто собственици получават големи облекчения от различни такси и данъци. Развитието на технологиите е хубаво нещо, но въпросът е в това, какво би станало, ако всички коли на планетата станат електрически... Електроенергията ще поскъпне с над триста пъти, защото предлагането и търсенето определя цената. Лошото в случая е, че едно домакинство в момента може да няма кола, ако не може да си я позволи, но не може без електричество. Тогава какво би станало, ако токът поскъпне толкова много, че се превърне в лукс? Какво би станало, ако хората няма да могат да си позволят да включат една крушка в стаята?
  • 4 onq s konq

    3 16 Отговор

    До коментар #2 от "емо":

    БМВ-то ми няма манивела и в упътването си пише че пали на бутане.Ама записвай си ги тия неща,че явно технически си мн изостанал
  • 5 Скорпион29

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Експертката по безопасност се обажда ОТНОВО НЕПОДГОТВЕНА
  • 6 гост

    1 0 Отговор
    А у нас нови и построени блокове не работят. Модернизират се за десетки милиони и след това се спират, изрязва се всичко за скрап и няма виновни. Вината у българина е недоказуема по какъвто и да е начин, феномени стават, но вина не се доказва.
  • 7 Различен

    0 1 Отговор
    Явно в света има много "прости" хора, щом масово продължават да строят и ползват атомни реактори!
    Не са "умни", като нашите сегашни, а и бивши управляващи. След 3-4 години, след влизането на новите европейски норми, към топлоцентралите и спирането на Мариците, ние, като умни и знаещи, а и много богати, ще си внасяме тока я от Румъния, я от Турция, а защо не и от Франция!
    Да пребъде Б.Б., да се свети името му, както и на съподвижниците му!