15 Юни, 2017 08:55 1 129 4

САЩ изпращат още войски в Афганистан?

  • сащ-
  • афганистан-
  • пентагон-
  • джеймс матис-
  • талибани

Пентагонът получи правото да определя броя на военнослужещите в размирната държава

САЩ изпращат още войски в Афганистан? - 1
Снимки: БТА/АР

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е получил от президента Доналд Тръмп правомощия да определя бъдещия размер на американските военни части в Афганистан. Това каза самият секретар Матис пред Конгреса, цитиран от световните агенции.

Мярката няма да означава незабавно увеличаване на числеността на войсковите части в страната, увери министърът, който се готви в средата на юли да представи на Тръмп преразгледана стратегия за Афганистан.

Досега броят на военните се определяше от Белия дом, уточнява ДПА.

По думите на Матис решенията ще бъдат вземани със сътрудничеството на правителството.

САЩ изпращат още войски в Афганистан?

В момента САЩ имат около 8400 военнослужещи в Афганистан, като армията от месеци се опитва да получи разрешение за увеличаване на състава.

Според американски медии Пентагонът предлага изпращане на още 3000 до 5000 военни на фона на влошаващата се ситуация със сигурността в страната и напредването на талибаните.

Афганистанското правителство контролира едва 60 процента от националната територия, и местните сили за сигурност са разбити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    7 0 Отговор
    Т. Е. Количеството американски войски на територията на Афганистан, не се определят от правитлството на освободения и демократизиран Афганистан
  • 2 Kcaniba

    1 8 Отговор
    Ушанката ма стяга,но все пак така си мисля,нз,сигурно трябва да я изпера ,че и тежи много
  • 3 Дедо Грую

    6 0 Отговор
    Мнго петролец има в Афганистан и находищата не са експлоатирани...
  • 4 Скорпион29

    4 1 Отговор
    Дремеим за Афганистан Херуин Херуина ги влече безплатен като едно време от Виетнам и хайде американските наркомани да друсат че са 60% от населението.