18 Юни, 2017 19:30 5 711 11

Гърция предлага Македония да си смени името на...

  • гърция-
  • име-
  • македония

Два са вариантите

Гърция предлага Македония да си смени името на... - 1

Гръцкото правителство смята да предложи на властите в Скопие наименованието „Вардарска Македония“ като предложение за решаване на спора с името. Това съобщава гръцкият седмичник „Риал нюз“, цитиран от Блиц.

Според изданието властите в Атина смятат, че определението „Вардарска Македония“ ще премахне всякакви претенции от страна на Македония.

Друго алтернативно предложение може да бъде „Република Скопие“, което обаче македонската страна е отхвърляла при преговорите в миналото. „Риал нюз“ твърди, че тези предложения са известни на македонското правителство и на международния посредник Матю Нимиц.

Тези предложения идват преди визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие, планирана за август. Основна тема на разговорите му ще бъде изграждането на мерки за доверие. Заради сегашното име на северния си съсед Гърция твърдо се противопоставя на влизането на

Македония в НАТО и ЕС. „Риал нюз“ твърди, че преговорите по същество ще се водят след изборите в Германия, защото, според изданието, Берлин играе ключова роля в региона. През септември във Федералната република ще се проведат избори за Бундестаг, които се очаква Ангела Меркел да спечели за четвърти път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мими

    42 5 Отговор
    най-точно е Бивша България
  • 2 мЪкедония

    23 4 Отговор
    "Бутафория" е най-подходящо !
  • 3 георгиев

    15 6 Отговор
    Македония е гръцко име . Да се наричат по името на езикът им Славомакедония или Вулгаромакедония.
  • 4 непознат

    9 12 Отговор
    Вижте, на днешно време е почти невъзможно която и да е държава да си смени името,ще видите че на референдума гражданите на Република Македония ще отхвърлят каквото и да е име на републиката.Не политиците решават а гражданите,няма смисъл от разговори с Гърция за името.Хората са прави,цял свет ги признава само Гърция не,това е подигравка към гражданите на Република Македония.
  • 5 Ганчо Ценов

    17 5 Отговор
    Югозападна България
  • 6 München

    6 9 Отговор
    В България най- много обичат да се присмиват на Македония! Ей това българите са ГОЛЯМА РАБОТА. Прочетете книгата на Иво Сиромахов: "Бългски работи", вижте се, там всички вие пишещите тук, сте прототипи! Българи, какво е останало за 1300 години от 150 000-те българи заселили се някъде рам край Онгъла? 1300 години, 500 "османско присъствие", 200 "византийско съжителство", ама ние сме по-велики от македонците. Нищо чудно онзи от Малко Търново да каже, че третият братовчед на Кубрат е изградил Виена и Буда, за Пеща още не е сигурен
  • 7 ХАСАН

    1 6 Отговор
    Защо трябва един народ да си сменя името си!?не е ли редно Гърция да смени името на района и готово!!!...

    Коментиран от #8

  • 8 някой

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "ХАСАН":

    Първо защото не е един народ,а измислица създадена от Великите сили и Коминтерна,която сега се оказва смешна.Целият проект "Сърбославия" е една голяма недомислица,която още дълги години ще тегне над засегнатите народи.
  • 9 Mitashki30

    2 0 Отговор
    Da se kazhe makedoniya na
    ILIRIDA
  • 10 山АГОЗЕМИ 中УСТАТА

    5 0 Отговор
    Предлагам името да е:
    "Бъдеща република България"
  • 11 историк

    2 0 Отговор
    Ние трябваше да признаем Македония последни - след Гърция...
Новини по държави: