19 Юни, 2017 07:59 1 219 1

Чавушоглу: Македония заслужава да влезе в НАТО и ЕС

  • македония-
  • турция-
  • ес-
  • нато-
  • членство-
  • гърция-
  • мевлют чавушоглу

Анкара подкрепя македонците

Чавушоглу: Македония заслужава да влезе в НАТО и ЕС - 1
Снимка: БТА/ AP

Македония заслужава да стане пълноправен член на Европейския съюз и на НАТО. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от радио „Б92“. Турският дипломат направи това изявление в Скопие, където се срещна с македонския външен министър Никола Димитров.

Мевлют Чавушоглу заяви, че цялата ситуация около името на Македония и пречките от гръцка страна е изкуствено създадена. По думите му това е несправедливо спрямо македонците, които заслужават интеграция повече от всяка друга страна.

Атина остро се противопоставя на членството на балканската страна в северноатлантическия алианс. Гръцките власти смятат, че името обуславя териториална претенция към северната гръцка провинция, която носи същото име.

Никола Димитров заяви, че приемането на страната му в НАТО ще има положително въздействие върху успокояването и стабилизирането на ситуацията в региона. Чавушоглу заяви, че Анкара подкрепя македонците в опитите им да влязат в ЕС и НАТО.

През последните дни се заговори за сменяне на името на Македония. Скопие се надява, че по този начин ще си отвори пътя към НАТО и ще спечели доверието на гръцките власти.

Турският външен министър се изказа положително за двустранните отношения с Македония, както и икономическото сътрудничество между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Cydonia

    0 0 Отговор
    Югоизточна България.Гърция да си смени името на Пеласгия
Новини по държави: