20 Юни, 2017 20:57 1 772 0

Китай с нови критики към международната общност по отношение на Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • никарагуа-
  • "един китай"-
  • мот-
  • международна общност-
  • конфликт-
  • фундаментални човешки права

Пекин твърдо се придържа към принципа "Един Китай"

Република Китай изрази своето искрено съжаление за протеста на Китай срещу изказването от страна на Никарагуа в подкрепа на Тайван по време на Международната конференция посветена на труда, провела се в Женева.

По време на събитието представителят на Никарагуа призова Международната организация на труда (МОТ) и нейните членове да обърнат внимание на правата на работниците в Тайван.

В отговор на това, китайският представител се обърна към Никарагуа, заявявайки, че страната нарушава принципа „Един Китай“ и на свой ред призова всички държави-членки да „престанат да нарушават суверенитета на Китай“.

Последва изявление от страна на Министерство на външните работи на Република Китай, в което страната отправи благодарности към представителя на Никарагуа, който демонстрира, че признава правата на тайванските работници в международната общност. В изявлението се споменава още, че Континентален Китай отявлено игнорира универсални и фундаментални човешки права, придържайки се към т.нар. принцип „Един Китай“. Нещо повече – страната си позволява да осъжда правото на други страни от международната общност да изказват мнение за тайванските работници.

Министерството наблегна и на факта, че администрацията на Тайван е единственото правителство, което представлява двадесет и трите милиона граждани на страната – факт, който не може и не бива да бъде отричан в световен мащаб. Беше отправен и апел към международната общност Републиката да бъде приета и да участва в Международната организация на труда и Международната организация за закрила на детето на основата на равенство и достойнство.

Пекин счита Тайван за част от китайската територия, въпреки че Китайската народна република никога не е имала юрисдикция над него от създаването му през 1949 г. КНР последователно оказва натиск върху международните организации и други страни да изолират Тайван в международен мащаб, но този натиск се разраства откакто Цай Ин-уен от Демократическата прогресивна партия пое властта през месец май 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА