Last news in Fakti

21 Юни, 2017 14:35 2 273 0

Румъния в криза. Правителството на Гриндяну падна

  • румъния-
  • сорин гриндяну-
  • социалдемократическа партия-
  • букурещ-
  • клаус йоханис-
  • ливиу драгня

Кабинетът с мандат на Социалдемократическата партия оцеля едва 6 месеца

Румъния в криза. Правителството на Гриндяну падна - 1
Снимка: БТА/АР

Румънският парламент гласува вот на недоверие на правителството на Сорин Гриндяну. Така кабинетът с мандат на Социалдемократическата партия (СДП) оцеля едва 6 месеца.

Вотът на недоверие срещу Гриндяну беше иницииран от СДП. Партията оттегли политическата си подкрепа за правителството на 14 юни, но премиерът отказа да подаде оставка, което доведе до вота.

Според СДП, в първите 6 месеца от управлението, кабинетът на Гриндяну не е спазвал управленската програма на партията.

Предложението за гласуването дойде от двете партии в управляващата коалиция - СДП и Алианса на либералите и демократите, които имат мнозинство от 247 депутата в 465-местния парламент.

Гласуването беше тайно, а в него не участваха депутатите от опозиционните партии, включително тези от най-голямата Национална либерална партия (НЛП).

Кабинетът на Гриндяну имаше кратка, но изключително противоречива история

Той предизвика масови протести в северната ни съседка по-малко от месец след встъпването ви в длъжност. Причината бяха планове за смекчаване на антикорупционното законодателство на страната, пряко обслужващи интереса на лидера на СДП Ливиу Драгня, разследван за злоупотреби и ощетяване на държавата с 24 000 евро.

Плануваните промени изкараха стотици хиляди румънци на най-масовите демонстрации от падането на социалистическия режим в страната. В размирния февруари правителството оцеля след вот на недоверие, поискан от опозицията.

Няколко месеца по-късно самият Драгня свали политическото си доверие от Гриндяну, който беше и изключен от СДП.

Социалдемократите внесоха вота на недоверие срещу собственото си правителство на 18 юни, като до последно не беше ясно дали той ще получи нужната подкрепа. Опозицията отказа да участва във вътрешнопартийните борби. Според някои спекулации в медиите, Драгня е заплашвал до последно депутати от партията с изключване, ако не подкрепят свалянето на кабинета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: