21 Юни, 2017 15:39 8 169 18

Югославия беше експериментална война

  • югославия-
  • война-
  • нато

Скандално изказване на генерал Бяджо Ди Грациа

Югославия беше експериментална война - 1
Снимка: Shutterstock

Бомбардировката по Югославия бе „експериментална война на НАТО”, съобщава In Serbia, позовавайки се на италианския генерал от НАТО в оставка Бяджо Ди Грациа.

Ди Грация добавя, че той вижда паралел между бомбардировките от 1999 година и атомната бомба, хвърлена от САЩ над Нагазаки.

„Това бе експериментална война, която НАТО използва, между другото, за тренировка на въздушните сили по време на нападение, където броят на нападащите и защитаващите се е в несъпоставима диспропорция”, заяви Ди Грациа пред белградският вестник Politika, цитиран от Блиц.

Той даде интервюто миналата седмица в хода на визитата си в Сърбия, където представи книгата си „Защо НАТО бомбардира Сърбия”, в която разказва за службата си в Алианса. Коментирайки паралела, който той прави между бомбардировките от 1999 година и атомната бомба, хвърлена над Нагазаки, Ди Грациа отбелязва, че „ако атомната бомба, хвърлена над Хирошима, може да се сметне като военно действие, то следващата – онази, която бе хвърлена върху Нагазаки, бе хвърлена във времето, в което Япония вече бе капитулирала, ознаменува началото на студената война и бе един вид послание за СССР от САЩ”.

„На свой ред, чрез бомбардировките на Сърбия на Русия бе предадено посланието за това, кой е победил в Студената война. И за това Сърбия нямаше никаква вина, тя направи всичко, което ѝ бе по силите: в онези международни обстоятелства Русия бе слаба”, каза още генералът. Сега, по думите му, ситуацията е съвсем друга. „Защо в момента никой не си мисли за бомбардировки по Северна Корея? Заради ядреното оръжие, но и заради факта, че зад нея стои Китай, който е станал още по-силен. Дори Русия отново придоби статута на свръхдържава, и това, което тя направи с Грузия, Молдова и особено с Крим, прилича на онова, което НАТО направи с Косово. Затова случилото се в Косово през 1999 година бе единственият случай, който никога повече няма да се повтори”, смята Ди Грациа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГГГ

    21 6 Отговор
    МММММ ДА НАТО Е ОТБРАНИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ

    Коментиран от #3

  • 2 Saber Guardian 2017

    7 32 Отговор
    Доста от сръбските генерали, които издадоха заповеди за военопрестъпленията вече признаха вината си пред трибунала в Хага. Някои даже преполовиха вече присъдите си като оказаха пълно съдействие за изясняване на обстоятелствата...

    Коментиран от #5

  • 3 ултра

    8 37 Отговор

    До коментар #1 от "ГГГ":

    Да, отбранителна е и ние, т.е. "твоята" Родина - България, сме член на тази организация и като такъв, се ползваме от комфорта на колективната защита! А ако това не устройва теб, или хората като теб, означава, че не сте българи, а обикновени руски тролеи!!!

    Коментиран от #17

  • 4 Барчо

    31 5 Отговор
    Абе вълк да пази стадо, не ми се струва добро решение. За стадото, де.
    Може да ни опазят както опазиха гръцкия остров Кипър от Турция?

    Коментиран от #10

  • 5 све

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Saber Guardian 2017":

    Истинските престъпници пият и се смеят зад океана. Главно М. Олбрайт… .
  • 6 Kcaniba

    21 3 Отговор
    Италиянеца няма резон да лъже!!!
    А нашите евтиноплатените няма какво да кадат тук.
    За това - мълчете плебеи!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Барчо

    22 1 Отговор
    Сметайте за какво става въпрос! Да разкатаеш фамилията на един народ, ей така. Краварите нямат никакви скрупули. Това са хищници. А хищниците нямат приятели. За тях едните са храна, а другите - конкуренция, която трябва да се унищожава.
    Сигурно и нас ни гласят за подходящ момент да ни хапнат.
  • 8 све

    19 1 Отговор
    И нашите гащници веднага дадоха коридор…
    Срам
  • 9 Вярвам

    20 1 Отговор
    Вярвам, че ще има възмездие за убийците! И уранови бомби! Отровиха много сърби, а и много от нас - българите, особено в Западна България! Вижте статистиката за раково болните! А продажните ни политици даже им дадоха коридор, гадост, престъпление срещу човечеството, това е!

    Коментиран от #14

  • 10 onq s konq

    2 15 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    И защо според тебе НАТО са длъжни да пазят точно пък Кипър и от кого?Ама ей-така да хвърлиш камък в градината на НАТО,пък квото стане.И който ти се върже ...

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Гост1

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Скопа ли доматето у дворо
  • 12 Барчо

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Защото Гърция ако не знаеш е член на НАТО от далечната 1952 г, а острова е гръцки. Не виждаш ли логическата връзка? Не знаеш ли Турция какво направи през 1974 г на въпросния гръцки остров? Вече съм писал по въпроса и който иска може да прочете. Има достатъчно много фактическа информация. Става въпрос за прехваления член 5, дето всички го цитирате.

    Коментиран от #18

  • 13 Барчо

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Имах в предвид да прочете в уикепедия. Там всичко е написано за турската инвазия на гръцкия остров и създаването на северна турска република на него, принудително заселване със 120 000 турци, съпътстващи с изселване на гърци, отнемане на имоти и т.н. Това не съм си го измислил аз, за да пиша тук, а са факти от историята и са достъпни за всеки в нета за справка.
  • 14 Барчо

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Вярвам":

    В плевенския регион имам приятели и си спомням, че точно тази година бях там около седмица. Цялата селскостопанска продукция се скапа още преди да узрее. Чепките грозде, които бяха вързали бяха като попарени и нищо не стана. 90% от пчелните семейства умряха. Хората там бяха ужасени от последствията на бомбандировките в Югославия. И ние позволихме американските самолети тогава да минават през нашето въздушно пространство тогава. Жалки сме!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    Какво му е скандалното? Това престъпление на САЩ и Германия се знае от целия свят - както и тези на 6-ти и 9-ти август 1945 год от Щатите. А нима случилото се в последните 30-тина години в Либия, Ирак, Сирия, Афганистан е в полза на Човечеството. Защо ни газят преселници от тези страни и защо САЩ не ни защити от тях. Имаме 4 /четири/ военни щатски бази на наша територия, а българските войници са на "мисии" по света !?!? Кое на този свят е черно и кое бяло, какво е правда и какво неправда ? Ди Грациа просто е казал истината! Американските Щати просто не знаят какво е война на собствена територия и последствията от нея. Събориха им търговските кули, бяха убити около 2000 човека и овикаха целия свят, а само в Ирак загинаха над 4 000 щатски млади мъже защитавайки "свободата си", или рафинериите на фамилия Буш !?!?Странни тълкования на добро и зло. Важното е пара да пада за производителите на оръжия ! А сега г-н Тръмп каква сделка само направи за износ на оръжие към Арабския полуостров !! И се чудим защо по Европа стават атентат след атентат и гинат съвсем невинни люде.......За сега само хитрите англичани дават леко на"заден ход ". Интересно какво няма да се повтори ? Че то върви едно и също от Нагазаки-правилно е казал Баяджо! През корейската и виетнамската - до днес... Онези бяха далеко от нас , а сега вече и в нашата къща има пушек.......
  • 17 Трол

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "ултра":

    Точно, член сме на НАТО щото само с това участваме в алианса. Ни армия, нитопсме фактор, само една територия с няколко американски бази и един...член,един ама голям.
  • 18 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Барчо":

    Това за Кипър не си прав...Кипър не е бил гръцки а е бил кипърски...там живеят кипърци ,,турци и гърци...имаше независима държава Кипър с гаранти Англия,Турция и Гърция...но след военния преврат в Гърция ,фашисткото правителство реши едностранно да присъидини Кипър към Гърция..почнаха гонения и депортация към турското население..Турция призова ООНи международнато общност...и накрая позовавайки се на международното право влезе за да укррпи мира на острова..и от 40 години има мир на острова..макар и разделен
Новини по държави: