Last news in Fakti

21 Юни, 2017 16:07 1 106 8

Меркел: Силна Европа е от полза за САЩ (СНИМКИ)

  • джордж маршал-
  • план маршал-
  • ангела меркел-
  • германия-
  • сащ-
  • нато-
  • доналд тръмп

Германският канцлер припомни тезата на покойния държавен секретар на САЩ - Джордж Маршал

Меркел: Силна Европа е от полза за САЩ (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Съществуването на силна европейска икономика е полезно за САЩ, каза германският канцлер Ангела Меркел на конференция по случай 45-годишнината от създаването на фондацията "Джърман Маршал" и 70-годишнината от стартирането на плана "Маршал", предадоха световните агенции.

В речта си в Берлин тя припомни, че с плана "Маршал" след Втората световна война Вашингтон е инвестирал в Германия и Западна Европа, за да покаже, че търговията може да доведе до взаимни ползи.

По думите й бившият държавен секретар на САЩ Джордж Маршал - един от двигателите на плана, носещ неговото име - е бил убеден, че "добрата търговия и силната икономика в Европа е добра и за американските компании".

Меркел: Силна Европа е от полза за САЩ (СНИМКИ)

"Ние не трябва да забравяме това", подчерта канцлерът.

Протекционизмът, изолационизмът пречат на иновациите и в дългосрочен план това е неизгодно за всекиго, специално за тези, които разчитат на изолационизма, даже и да използват друг термин за това, заключи Меркел, цитирана от "Ройтерс".

През 1947 година в реч в Харвардския университет Джордж Маршал очертава контурите на Европейската програма за развитие, наречена впоследствие на негово име.

На днешната конференция бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, седнал до Меркел, припомни, че в паметна реч преди 70 години генерал Маршал преди всичко е обявил "края на американския изолационизъм".

Меркел: Силна Европа е от полза за САЩ (СНИМКИ)

Меркел: Силна Европа е от полза за САЩ (СНИМКИ)

Годишнината се чества в момент, когато Европа и други страни са обезпокоени от заявената от настоящия президент на САЩ позиция "Америка на първо място". В речта си Меркел не спомена изрично Доналд Тръмп, но подчерта важността на взаимните интереси и изгода, посочи АП.

ТАСС акцентира върху частта от речта на германския канцлер, посветена на НАТО. Членството на Германия в тази организация според нея "продължава да е основа на външната политика и сигурност" на Германия. Тя отбеляза, че след края на Студената война европейските и трансатлантическите предизвикателства са се изменили и продължават да се променят.

НАТО трябва да бъде в състояние и в новите условия да отстоява своите ценности и интереси, каза още Меркел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупак

    10 0 Отговор
    Не е ли по-добре да гледаме какво е в полза на Европа ?????? Или съм в грешка?? ???
    ??????
    ЕС КАЗВА ОТКРИТО, ЧЕ СЛУЖИ НА САЩ .
    Какво значи това ?
    България служи на слугите на САЩ.
    КАКВО ЩАСТИЕ И ЧЕСТ ЗА БЪЛГАРИТЕ
  • 2 Хахаха

    9 1 Отговор
    Къде са коня на оня и Гост2 да ни обяснят ситуацията? Помощ
    Хахаха
  • 3 да се вземе предвид

    7 1 Отговор
    Всъщност планът Маршъл има не така благородна и добронамерена цел каквато се опитва да изкара Меркелица. Идеята е да се създаде силна Германия(разбира се изцяло контролирана от САЩ), която да служи като буфер и спирачка за "болшевишките" амбиции и желания за разширяване на влиянието и присъствието в Европа.

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "да се вземе предвид":

    Е точно така де-"Маршъл" наливаше американски пари НЕ САМО В ГЕРМАНИЯ,НО ПРИНЦИПНО В ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА ТОЧНО ЗА ДА СЕ ВЪЗСПРЕ С ИКОНОМИЧЕСКИ СРЕДСТВА "ЧЕРВЕНАТА ЧУМА".СССР също демонстрира техния "маршъл" в ГДР и действително като качество и стандарт това беше "витрината на Изтока".Ама къде е руският,КЪДЕ АМЕРИКАНСКИЯТ "МАРШЪЛ"?!!И непременно да се "вземе предвид"-КОЙТО НЕ ХАРЕСВАШЕ РУСКИЯ "МАРШАЛ" И ИСКАШЕ ДА ХОДИ ДА СЕ РАДВА НА ГЕРМАНСКИЯ,...БЕШЕ РАЗСТРЕЛВАН НА БЕРЛИНСКАТА СТЕНА!

    Коментиран от #6

  • 5 Хахаха

    7 0 Отговор
    Добре, че коня пак ни обясни… .
    Значи, КОЙТО Е ПО-БОГАТ Е ПРАВ И МОЖЕ ДА РЕШАВА КОЕ Е ПРАВИЛНО И КОЕ НЕ, КОИ ТЕРОРИСТИ СА УМЕРЕНИ И КОИ НЕ
    И Т.Н.
    благодарим на КОНЯ
    ОТНОВО НИ ОТВОРИ ОЧИТЕ
    ХАХАХА
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост1":

    Доскоро беше руснак,сега изведнъж американец...Кога я спечели тая зелена карта бе фокусник ?Добре е първо да се научиш да лъжеш себеси,та чак после другите!
  • 8 Бай хой

    3 0 Отговор
    И ся колко хиляди години Европа трябва да бъде окупирана и да плаща на сащ за този план "Мършаял". Да припомня че издигането на стената бе провокирано от същите сащ.
    Спасителен ли е бил този план или напротив.
    Преди войната Германия е била и технологично и икономически по добре от сащ. Именно на благодарение на този план днес и Германия е зависима политически и реално окупирана от узурпаторите сащ.
Новини по държави: