Last news in Fakti

22 Юни, 2017 09:00 926 0

Компютърна грешка вдигна по тревога Калифорния

  • калифорния-
  • земетресение-
  • рихтер

Съобщение за земетресение край бреговете на Тихия океан се оказа фалшивo

Компютърна грешка вдигна по тревога Калифорния - 1
Снимка: Shutterstock

Автоматично генерирано съобщение за силен земен трус с магнитуд 6,8 по Рихтер в Тихия океан, на десет мили от Санта Барбара, Калифорния, разпространено чрез имейли и Тwitter, се оказа невярно. Геофизическият институт на САЩ обясни, че причината най-вероятно е в софтуера, съобщи "Ройтерс".

Преди обаче да се изясни, че става дума за фалшива тревога, "земетресение" предизвика "трусове" в Тwitter. Появиха се много съобщения, в които се изразяваше надежда, че хората в Калифорния са добре, подозрителното бе обаче, че нямаше туитове от някой, който да е усетил земетресението.

Сейзмолозите обясниха, че грешното предупреждение за силен трус е било автоматично разпратено, след като учени са влезли в база данни за трус със същата сила, но станал преди почти сто години, през юни 1925 г.

Учените искали да коригират информацията за епицентъра на труса, който взел 13 жертви. Софтуерът обаче погрешно е изтълкувал въвеждането на нова информация като ново събитие. Малко по-късно предупреждението за несъществуващо земетресение бе изтрито.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА