22 Юни, 2017 15:48 1 950 5

Германия е шпионирала Белия дом

  • сащ-
  • германия-
  • шпионаж-
  • белия дом-
  • служби-
  • разузнаване

Шпионски скандал

Германия е шпионирала Белия дом - 1
Снимка: Shutterstock

Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) е шпионирала Белия дом, съобщи немското издание „Шпигел“. Това се е случвало в периода от 1998 до 2006 година.

Германското външно разузнаване е следяло американски компании и учреждения, включително и Белия дом, пише „Шпигел“, позовавайки се на секретни документи.

Телефони, факсове и електронни адреси са били шпионирани от немските служби. Американските министерства на финансите и външните работи също са попаднали под обсега на следене.

Стотици дипломатически представителства, както и международни организации като Международният валутен фонд не са били подминати от Берлин, посочва списанието.

Външното разузнаване на Германия е извършвало шпионаж и в американските военновъздушни сили, американската агенция за космически изследвания НАСА и организацията „Хюман Райтс Уоч“. BND отказа коментар.

Това не е първият шпионски скандал по оста Берлин – Вашингтон. Бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън разкри през 2013 година, че американските служби са извършвали мащабен шпионаж, включително и на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    15 3 Отговор
    ПИТАМ---Къде отидоха общите евро-атлантически ценности...принципите на демокрацията...солидарността на членовете на НАТО ( Гост 2 ) ....общите убеждения и виждания за развитото демократично общество...и т.н....и т.н....Къде отиде всичко това--май са просто празни приказки с които промиват мозъците ни...
  • 2 onq s konq

    13 5 Отговор
    Веднага да се наложат санкции на Германия, и да бъде сменен канцлера! Най добър за поста ще е някой американец според мен.

    Коментиран от #3

  • 3 Очо

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Умен коментар ...от мен +.....
  • 4 Гост1

    2 1 Отговор
    И немски бръмбари е имало, скрити в бикините на канцлерката. Тая ги изпрала и нарочно ги забравила на простора на Б.дом
  • 5 гостъ

    3 0 Отговор
    А пък водата е мокра.Защо ли всяка држава има азузнаване?Във всеки случай надали за да шпионира,незнам....
Новини по държави: