Last news in Fakti

22 Юни, 2017 17:49 24 077 36

Русия разкри уникални факти за Втората световна война

  • русия-
  • втората световна война-
  • документи

Разкриват се подробности за ситуацията през 1941 г.

Русия разкри уникални факти за Втората световна война - 1
Снимка: Suhtterstock

Министерството на отбраната на Русия извади на бял свят уникални документи. Над 100 страници от първите часове на хитлеристката атака бяха публукувани на сайта на ведомството. Това са спомени, съобщения и доклади на комадащите военни окръзи, армии, корпуси и дивизии.

Според "РИА Новости", цитирани от Блиц, те разкриват доста неща около ситуацията през 1941 г. и готовността, както и разположението на съветските войски в момента на нападението.

Зам.-командирът на разузнаването в Пробалтийския особен военен окръг ген.-лейтанант Кузма Деревянко отчита, че командването над него е подценило заплахата. Той на няколко пъти е докладвал, че германците концентрират огромен брой войски на границата.

Данните са постъпвали от началото на юни. Генералът дори е обявил точния ден и час на атаката. Командващият 8 армия в района ген.-лейтанант Пьотър Собенников дори си признава, че не е изпълнил заповедта да дислоцира войниците си на границата и ги оставил на позиция.

Той също така недоумява как е била унищожена най-добрата дивизия в окръга - 48. Тя първо е била атакувана от въздуха, а после довършена от немците без дори да стигне до границата. В същото време самолетите на Прибалтийския военен окръг са били унищожени без дори да излезтят


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    138 6 Отговор
    Не успях да видя уникалните факти, които са излезли. Всичко написано тук е известно.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Вижте ся

    43 3 Отговор
    Публикувани са инересни факти ,които дават някои подробности около началото на войната .Няма нищо сензационно.Те са по-скоро за любителите историци на ВСВ.На мен лично ми допадат има доста интетесни спомени .
  • 3 Жоро

    51 16 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    РИА Новости какво очакваш да напише " И ние им точехме секирата обаче те ни шибнаха първи " Няма да стане
    Обаче ако се запиташ как авиацията на Прибалтийски военен окръг са била толкова близо до границата и в обсега на немските самолети - може да се сетиш

    Коментиран от #18

  • 4 БУК

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    Е, как да те накара да му прочетеш статията?
  • 5 Барчо

    42 13 Отговор
    Нещата са ясни като бял ден. Тогава СССР имат перфектни икономически отношения с Германия и договор за НЕНАПАДЕНИЕ. Ония от Кремъл не са вярвали на разузнаването, че ще бъдат нападнати. Разчитали са на лист хартия. Точно по онова време съветската армия е била в период на ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ- била е по бели гащи. Още повече и вътрешнополитическите проблеми със социалистическата революция и гражданската война. Нищо ново. Излизат стари неща, които се знаят. Сега отново армията на Русия се превъоръжава и по план трябва да приключи 2021 г. Данните, които цитирам са общодостъпни за всеки в интернет пространството.
  • 6 Спиро

    33 3 Отговор
    От 100 страници секретни документи, само това ли успя да извадиш, Росене?:))

    Коментиран от #31

  • 7 стоян георгиев

    20 32 Отговор
    ситуацията е все още секретна и то толкова секретна че даже неясна за самите руснаци.има само едно научно изследване направено по темата ,но в днешна русия автора му е обявен за предател.нищо ново нали:)?всъщност съветския провал е много по-грандиозен от френския през първите седмици на воината ,а тенденцията се запазва до 1943 година когато немците реално привършват с ресурсите си.до битката при курск немците винаги имат предимство въпреки неуспеха при сталинград ,но воюваики винаги в съотношение поне 1 към три в един момент вече не могат да задържат дори и това съотношение.руснаците ако разкажат кви са ги вършили в този период трудно после ще мотивират когото и да е да им вярва че са голямата работа.

    Коментиран от #16

  • 8 Шаран БГ

    39 1 Отговор
    След толкова много години на нас ни е лесно да даваме мнение , да правим анализи......Нищо "уникално" в написаното по-горе. Странно ми се струва да се прави някакъв паралел или сравнение на случилото се тогава във Франция и в СССР. Не напразно подписвайки документа за пълната и безусловна капитулация на Германия пред представителите на държавите победителки, Кайтел не се сдържа и възкликва: " И Франция ...и тя ли ?
  • 9 Снайпериста

    26 19 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 10 Пеньо

    30 16 Отговор
    Цялата история на СССР е напълно или до голяма степен фалшифицирана и скрита. Все някой ден ще лъсне и истината.

    Коментиран от #35

  • 11 Мишо

    15 9 Отговор
    Защо никога не пишат за мястото на първото нападение от Нациска Германия срещу СССР.Дали това място е на руснаците,германците или си е на поляците,а ония двамата с мустаците си ги мерят(мустаците де) на чужда територия.

    Коментиран от #14

  • 12 незнайко

    24 12 Отговор
    Същото се повтаря и сега. САЩ концентрират военна техника в близост на Русия. ОЧАКВАМЕ СБИВАНЕ !
  • 13 Гост читател

    30 28 Отговор
    Сталин е бил многократно предупреждаван от шпионите си ,че ще бъде нападнат,но вместо да послуша ,той ги е пращал в Сибир. Най-големия изрод в световната история- избил е милиони от собствения си народ и то основно интелигенция ,като е оставил простите ватенки. И после се чудим ,що в 21 век ,руснаците на могат да произведат една пералня или един двигател.

    Коментиран от #15, #17, #20

  • 14 Kcaniba

    15 5 Отговор

    До коментар #11 от "Мишо":

    Река Прут - днешна Молдова, тогава е била МССР, преди това, когато е нямало Румъния, било е Бессарабия, Сувлров я отвоюва от Турците.
    Изгонват и изселват от там буджакскиье татари, дават земите на поробените българи!!!
    Там е първоьо преммнаване на вермахта на граници е нс СССР!!!
    Войната тогава не е обявена, т. е. е агресия.

    Коментиран от #36

  • 15 Kcaniba

    24 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост читател":

    Сталин не е русин, а е грузинец.

    Коментиран от #30

  • 16 Nnn

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, Стоенчо, що се напъваш и се изказваш по нещо, за което имаш само бегла представа?!?!

    Коментиран от #21

  • 17 Толен

    22 9 Отговор

    До коментар #13 от "Гост читател":

    Сталин си е грузинец и е бил рекетьор/изнудвач, като нашия Митьо Очите. Баща му е бил обущар и го е трепал с подковани токове на ботуши та Йосиф-Давид Джугашвили едвам оцелял, но пък се научил да търпи и причинява болка, както и да владее страха на хората. Бил е психически изверг и много от военните му предпочитат да се самоубият при провал, но оня после трепал всичко от родата до 9то коляно.
  • 18 Анто

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Папурко,хабер си няма по темата. Я прочети ,виж сега каква става.къде са дислоцирали воиски на НАТО я САЩ.за да бранят Европата.Да нападнат Русия ли са по границата?? А? УМНЕО.
  • 19 НАЙДЕН ЯНКОВ

    13 3 Отговор
    уникалното в новината е само стремежа
    на пишещите в Эависимите медии да ни
    убедят колко негодни са били,и са руснаците...
    просто уникална новина.......
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "Nnn":

    Стоенчо е изключително много прав! Удържането на положението от руснаците до сталинградския чувал е било на база огромните разстояния и неописуем брой човешки животи. Пращали са момчетата буквално на заколение. Със стотици хиляди. Съветските военни са извършвали военни престъпления срещу народа си. Всекидневно!Лошо въоръжени, без никакво елементарно обучение, срещу почти профи частите за онези времена на вермахта и СС! Самите германци са се чудели и маели, как живи хора се хвърлят безумно срещу механизираните германски "стени"! Разбира се, след Курск (първата планирана както си трябва руска операция) работата се променя. Започва да се разчита и на вече обучен и "гърмян" човешки фактор. В едно с превъоръжаването на войските! Да не забравяме, че и девиза се променя. За Родину вече върви пред "За Сталину"... Всичко това съчетано с наученото от немците, води до това Съюзниците да признаят руснаците за #1 по суша, след Манджурскара операция! Но 41 - 43 год. си е било живо заколение за руснаците. А с този фактически безкраен тил е можело да бъде изнегнато си мисля. В края на краищата човешкият живот е най-ценен! Самите германци в началото на войната са разстрелвали по 50 пленника за всеки свален техен войник!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Никой

    4 1 Отговор
    Четете малко повече и тогава омувайте

    Коментиран от #27

  • 24 Грух

    5 6 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Плещищ врели-некипели, друже.
    Чети книгите на Виктор Суворов, драги.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Грух":

    Въобще не плещя глупости! Мнооого литература съм изчел за ВСВ!!! Не смятам, че едностранчиво трябва да се четат само руски материали. Факт е, че руснаците са избивани, като мухи в първата половина на войната! В същото време е неоспорим и другият факт, че битката при Курската дъга е променила хода на световното развитие и история, както и неоспоримото признание за руснаците, че са най-добрата армия по отношение на сухопътни операции, в края на войната!

    Коментиран от #28

  • 27 никифор танев

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Никой":

    а ти се научи да пишеш и тогава Омувай,
    Умувам не идва ли от Ум,или в твоята
    мААла каэвате Ом???
  • 28 Вили

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    По това време само войникът с пушка е решавал изхода на войната. Съветският съюз е мобилизирал три пъти повече войници от германците, като са дали и три пъти повече жертви.
  • 29 Познато

    4 3 Отговор
    Единият сатрап изпреварил другият.
  • 30 Ханку Брат

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    Сталин не е грузинец, а евреин.
  • 31 кремльовски соросоид

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Спиро":

    само толкова сме му разрешили.
  • 32 ИЗИ

    1 1 Отговор
    Прочетете или изслушайте разузнавача и историка Арсен Беникович Мартиросян !
  • 33 военен

    2 0 Отговор
    Поне прочетете историка и разузнавача Арсен Беникович Мартиросян !
  • 34 Gogo

    2 1 Отговор
    Др. Сталин е имал доверие в Др. Хитлер. Имали са договор за братство, по братски си делят Полша и започват Втората Световна. Брат му Сталин вече е завоювал и Прибалтика. От къде да знае, че брат му е същия идиот.
  • 35 Niki

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пеньо":

    След като е скрита ,ти как разбра че е фалшифицирана?
  • 36 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Войната е ОБЯВЕНА на Съветския посланик в Берлин е връчена нота за обявяване на войната и причините за това. Същата нота е връчена и на Молотов от германския посланик. Първо съветско-германската граница е премината при Брест. При Прут става малко по - късно "тежко"въоръжената румънска армия не е имала силици за да настъпва (дори части на червената армия започват настъпление по Дунав според плановете които са имали за войната, което е прекратено след като става известно какво се случва по другите фронтове).
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания