Last news in Fakti

23 Юни, 2017 19:03 3 041 4

Решено: Укрепват външните граници на ЕС (СНИМКИ)

  • граници-
  • ес-
  • ангела меркел-
  • еманюел макрон
Решено: Укрепват външните граници на ЕС (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Френският президент Еманюел Макрон каза, че на срещата на върха в Брюксел европейските лидери са се договорили да подсилят външните граници на ЕС и да подкрепят либийските гранични сили като част от усилията за намаляване на потока от незаконни мигранти и на случаите на смърт на мигранти, предаде АП.

Макрон каза, че миграцията и бежанската криза не са временно явление, а въпрос, който се нуждае от дългосрочен отговор. Това не е проблем и задача само на някои страни, а на всички страни, заяви Макрон, предаде "Ройтерс".

"На срещата на върха говорихме и за миграционната криза и това далеч не е работа само на няколко страни, това е общо за всички нас предизвикателство. Бих искал сега да заявя още веднъж, че решенията взети по въпроса за бежанците от германския канцлер Ангела Меркел, бяха смели решения", каза Макрон, цитиран от ТАСС.

Решено: Укрепват външните граници на ЕС (СНИМКИ)

"Аз от своя страна ще направя всичко необходимо, така че да има общи отговори на общите предизвикателства", каза френският президент.

Според него дългосрочната стабилизация на Близкия изток и на Африка ще доведе и до намиране на отговор на дългосрочното предизвикателство, каквато е миграционната криза.
Макрон призова да се прави разлика между понятията икономически мигрант и бежанец и подчерта, че е морален дълг на Европа да предоставя убежище на бежанците.

Френският президент призова всички страни от ЕС да действат солидарно и да координират мерките си за прием на бежанците. "Ние сме длъжни да проявим солидарност, когато един от нашите съседи се сблъсква с масов приток на мигранти. Днес бе взето решение да ускорим процедурите по обработката на молбите за предоставяне на убежище, да укрепим средствата за контрол на външните граници на ЕС, което е голяма крачка напред", каза Макрон.

Решено: Укрепват външните граници на ЕС (СНИМКИ)

Решено: Укрепват външните граници на ЕС (СНИМКИ)

Макрон каза, че се е разбрал с германския канцлер Ангела Меркел, че ако се реши, че трябва да се върви към промяна на европейския договор, този въпрос ще бъде обсъден, но само ако се прецени, че "това има смисъл".

На обща пресконференция с Макрон след срещата на върха в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел заяви, че предложението на британския премиер Тереза Мей за правата на европейските граждани във Великобритания е "добро начало, но все още не е пробив", предаде Асошиейтед прес. Предстои да се извърви още дълъг път, добави Меркел. Тя призна, че "за жалост в ЕС няма напредък към споделяне на бремето на бежанците" и допълни, че натискът в тази насока ще продължи, предаде "Ройтерс".

Меркел припомни, че ЕС се основава на общи ценности и посочи, че ако тези ценности са накърнени, европейските лидери трябва да говорят за това ясно и открито. Канцлерът каза, че сега Европа трябва да се фокусира върху собственото си бъдеще и излизането на Великобритания не трябва да засенчва този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    4 4 Отговор
    Е на това му се казва шизофрения.
  • 2 Охранителят-София

    2 2 Отговор
    "Българинът-бежанец в своята родина": Много българи оставят семейства ,дом и роднини и отиват в големите градове в България за мижави заплати от няма и 20 евра на ден!Лишавайки се от нормален дом гъчкани по 10тина човека в гарсоньера,или пребивавайки по строителни мизерни фургони,те се стремят да пратят някой лев от оскъдното си заплащане на своята съпруга в повечето случай с малко невръстно детенце,съпруга която е в родният нрай останал без поминък за хората! Какви мигранти и емигранти бе???

    Коментиран от #4

  • 3 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Много са важни "смелите " решения на германския канцлер относно бежанците !!! МНОГО !! Иначе как щяха да загинат толкова много невинни хорица по Вашите земи? А излизането на Великобритания от ЕС трябва да Ви"изправи на нокти" самовлюбени нещастници !!!!Вие явно няма да го разберете, но Вашите народи ще го "почувстват" осезателно !!
  • 4 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Охранителят-София":

    Абе ти наред ли си ? Какво си седнал да се оплакваш при положение,че се взимат 1200 лв на месец по твоите изчисления.Какво да кажат хората от другите градове където масово се работи за 600-800лв заплата на месец.
Новини по държави: