27 Юни, 2017 23:30 1 208 1

ЕЦБ: Противниците на еврото намаляват

  • марио драги-
  • евро-
  • еврозона-
  • ецб-
  • брекзит-
  • валута

Гласовете на противниците на общата валута се чуват по-слабо от една година, заяви президентът на Европейската централна банка

ЕЦБ: Противниците на еврото намаляват - 1
Снимка: БТА/АР

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че от една година гласовете на противниците на еврото, които бяха много популярни след вота за Брекзит, днес са сведени само до шушукане, предаде "Ройтерс".

При откриването на четвъртото издание на годишния форум на ЕЦБ в Синтра, близо до португалската столица Лисабон, Драги подчерта "голямата разлика" в икономическия и политически климат в сравнение с атмосферата, при която протече конференцията преди година, когато Великобритания току-що се бе произнесла на референдум за напускане на ЕС.

Противниците на общата валута, противопоставящи се на европейския проект, макар все още да бяха малцинство сред гражданите на ЕС, надигаха глас, както никога до този момент", припомни италианецът.

"Оттогава мълчаливото мнозинство в Европа си върна гласа: икономическите перспективи се подобриха, а призивите за премахване на ЕС и еврото вече не са по-силни от шушукане", посочи Драги.

По думите му проблемът, пред който е изправена еврозоната, се дължи на "шлаката", останала от финансовата криза. Производителността вече не се увеличава както преди, най-вече в контекста на застаряващо общество, каза той.

Според него въпросът занапред е "как да се направи така, че растежът да може да се поддържа и да бъде по-малко зависим от подкрепата на паричната политика", смята още банкер номер едно на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 2 Отговор
    Да вярно е, те напускат съюза
Новини по държави: