28 Юни, 2017 11:57 2 667 2

Мосад залага на високите технологии (ВИДЕО)

  • израел-
  • мосад-
  • палестина-
  • силициева долина

Израелската разузнавателна служба създава фонд за инвестиции във високотехнологични млади компании

Израелската служба за външно разузнаване Мосад създава инвестиционен фонд за високотехнологични млади компании - стъпка, която подчертава взаимодействието между бизнес общността и апарата по сигурността в страната, съобщи в. Financial Times.

Фондът ще финансира нови технологии, включително за високоскоростно криптиране на информация, определяне на профила на хора въз основа на поведението им в интернет, разработване на гъвкава роботика, на миниатюризирани системи, на всъдеходни системи и на системи за заглушавана на земята, в морето и във въздуха", се казва в правителствено изявление.

Мосад търси също нови методи за резюмиране на документи, каталогизиране на информация и извличане на семантични връзки чрез самообучение на машини.

Фондът ще предоставя до 2 милиона шекела (500 000 долара) на съответните компании. Той няма да придобива дялове в компаниите, в който влага средства, а ще се стреми към достъп до интелектуалната собственост на програмите, които финансира.

Израел отдавна инвестира пряко във високи технологии чрез националната агенция за иновации, която финансира стартъп компании и научноизследователска и развойна дейност. За първи път обаче израелска разузнавателна служба се обявява публично като потенциален инвеститор.

Засега няма информация за размера на средствата, с които ще разполага фондът, но името му ще е "Либертад" ("свобода" на испански език), както се е казвал корабът, отплавал с еврейски бежанци от България през 1940 г. към тогавашната британска подмандатна територия Палестина - днешен Израел.
Мосад гарантира дискретност на компаниите, които финансира, и се ангажира да не огласява имената им и да не ги ограничава да ползват и други фондове.

Израелският сектор на високите технологии е един от най-развитите в света извън Силициевата долина в Калифорния. Много от преуспелите в международен план израелски стартъп компании са създадени от ветерани от звената за хайтек шпионаж и комуникации към израелските въоръжени сили, отбелязва Financial Times.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ☆L☆U☆C☆I☆F☆E☆R☆

    7 6 Отговор
    mossad ZALAGA NA "isliamska durjava"...
  • 2 гост

    8 0 Отговор
    На една от снимките има един орел,който много ми прилича на един друг герб, от едни други времена.