28 Юни, 2017 15:01 1 890 12

Меркел омекна за гей браковете

  • германия-
  • ангела меркел-
  • гей брак-
  • гей-
  • хомосексуалист-
  • бундестаг

Канцлерът позволи на членовете на парламентарната група на ХДС да гласуват свободно по всеки закон по темата в Бундестага

Меркел омекна за гей браковете - 1
Снимки: БТА/АР

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще позволи на членовете на парламентарната група на Християндемократическата партия (ХДС) да гласуват както решат по всеки закон за гей браковете, който бъде внесен в Бундестага, предаде ВВС.

Дали хетеросексуалните и хомосексуалните двойки имат равни права за сключване на брак е въпрос на убеждения и отделните депутати трябва да решат сами, затова партията няма да налага единна линия, подчерта Меркел след среща на ХДС.

Правото да гласуват според убежденията си ще получат и депутатите от баварските съюзници на ХДС - Християнсоциалния съюз (ХСС).

ХСС продължава да се противопоставя на хомосексуалните двойки да се даде правото да сключват брак, но ще прояви уважение и разбиране, ако нейни депутати гласуват по различен начин, се казва в изявление на партията след телефонна конференция с партийното ръководство.

Меркел омекна за гей браковете

В момента хомосексуалните двойки в Германия имат правото да регистрират граждански съюзи. Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц заяви, че неговата партия ще внесе законопроект за гей браковете тази седмица.

Очаква се законът да бъде приет лесно от Бундестага, особено след решението на консервативните партии. ХДС и ХСС обаче заявиха, че са против гласуването на този закон преди парламентарните избори на 24 септември.

Еднополовите бракове са разрешени в 12 европейски страни - Холандия, Белгия, Испания, Норвегия, Швеция, Португалия, Исландия, Дания, Франция, Великобритания (с изключение на Северна Ирландия), Люксембург, Ирландия и Финландия. Цивилни хомосексуални съюзи има в Дания, Германия, Унгария, Чехия, Австрия, Хърватия, Гърция и Италия.

Но повечето от източновропейските страни - Литва, Латвия, България, Полша, Румъния, Словакия - не разрешават нито еднополови бракове, нито граждански съюзи. Естония стана през 2014 г. първата бивша съветска република, която разреши граждански еднополови съюзи. Словенците отхвърлиха с референдум през 2015 г. закон, разрешаващ гей браковете.

Меркел омекна за гей браковете

Няколко западноевропейски страни разрешават също така и на еднополовите двойки да осиновяват деца в рамките на еднополовия брак или граждански съюз. Това са Холандия, Дания, Финландия, Швеция, Испания, Белгия, Франция, Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    9 2 Отговор
    Добре де,аз не мога да разбера кой им пречи на гейовете да са...п*****си?
  • 2 гост

    12 2 Отговор
    Да се готвят ,педофилите ,зоофилите ,геронтофилите за повече права.
  • 3 меркелизъм

    8 2 Отговор
    Меркел е омекнала, защото и е все едно, така или иначе джагалите, ще избият п...лите !
  • 4 Али Раза

    4 6 Отговор
    Фрау Меркел вече взе да ме притеснява! Много мекушава стана. Тя си е преди всичко дипломат, но чак до там.... Остарява и не и се занимава. Но си остава един от най умните политици в историята.

    Коментиран от #6

  • 5 Барчо

    2 2 Отговор
    При тия "бракове" ще е малко тъпо да вдигнеш чисто българската наздравица: ТАЗ ГОДИНА БУЛКА, ДОГОДИНА - ЛЮЛКА.
  • 6 Барчо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Али Раза":

    Фрао ти Меркел е преди всичко анти германка. Тя закопа Германия. След петнайсетина години ще търсиш там истински ариец със свещ. Сега и еднополови бракове! В Германия!!! Красота!
  • 7 Кака Гинка

    4 0 Отговор
    А какво значи "цивилни хомосексуални съюзи"?!Останалите военни ли са?

    Коментиран от #8

  • 8 Барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кака Гинка":

    Не прочетох в статията, че само за цивилните ще се разрешава. Но може би на първо време ще разрешат само на цивилните. На втори етап сигурно ще се разрешава да се бракосъчетават и военни по между си. Само че да са еднакви по старшинство, за да няма конфликт на интереси!
  • 9 гост 2

    3 1 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Цивилни хомосексуални съюзи има в Дания, Германия, Унгария, Чехия, Австрия, Хърватия, Гърция и Италия.“... Уффф- няма такова животно като “цивилни хомосексуални съюзи“, факти.бг- “с/цивил“ се превежда като “граждански“:):) В изброените държави има “граждански съюз“-
    http://europa.eu/youreurope/citizens/family/couple/registered-partners/index_bg.htm “...Гражданските съюзи и регистрираните партньорства се считат за равностойни или сравними с брака в някои страни от ЕС....“ В България НЯМАМЕ такава правна фигура, наречена “граждански съюз“ поради простата причина, че поне един път нашите депутати произведоха правилно решение- беше счетено, че е безсмислено приравняването на фактическото съжителство, с правата и задълженията на лицата, встъпили в граждански брак. Ако 1 граждански съюз носи всички белези / т.е. въвежда всички права и задължения, произтичащи от един граждански брак /, то липсва правен смисъл от съществуването на гражданския съюз. Аз застъпвам същото становище , в което има много здрава правна и житейска логика.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    Меркел уверено води Германия към една точка, от която няма връщан назад. Имам в предвид подмяната на генофонда там. След петнайсетина години мюсюлманите ще на мнозинство. Тогава дори да дойде някой немски патриот, световния ред няма да допусне крутите мерки, които ще са единствения изход.
    Гледах по новините кадри с английски полицаи. Един от полицаите беше с черна чалма. Зачудих се и проучих ситуацията. Оказа се, че в английската полиция има доста индийци и има нарочна заповед, която им позволява вместо официалната полицейска фуражка, да носят чалма според вярата си. Много интересно. Ще трябва да разрешат и фесове, защото има и много турци. Като станат повече и българи ще трябва да разрешат и калпаци.
    Свидетели сме на един голям разпад.
  • 12 Грую

    0 1 Отговор
    Ето затова излязоха англичаните от Евросъюза. На улицата значи само манафи, фесове, сачове и сега вече и обратни и всичките с претенции и с права, обидени, засегнати и онеправдани ,а пък ние останалите явно ще бъдем стъпкани в калта. Въобще не сме важни за нищо и никой него е грижа. Нормален човек като срещнеш направо си е събитие. Ами не се издържа вече това безобразие!
Новини по държави: