Last news in Fakti

1 Юли, 2017 18:12 2 010 55

Сърбия: Няма да въвеждаме санкции срещу Русия

  • сърбия-
  • ана бърнабич-
  • белград-
  • санкции

Правителството ни ще води последователна политика, заяви премиерът Ана Бърнабич

Сърбия: Няма да въвеждаме санкции срещу Русия - 1
Снимки: БТА/АР

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви в интервю за руски медии, че нейното правителство няма да въвежда санкции срещу Русия, че в по-нататъшното си развитие Сърбия ще се обляга на руските знания и че скоро очаква решение за сръбско-руския хуманитарен център в Ниш.

Ясно заявих, че това ще бъде правителство на последователността и няма да въвеждаме санкции срещу Русия. Ще се стараем да водим балансирана външна политика. ЕС беше и остава наш стратегически приоритет заради самите нас.

Ние трябва да се променяме в съответствие с европейските ценности, да учим от ЕС за финансовата, фискалната, трудовата дисциплина и етика, защото това е важно за всички граждани на Сърбия. В този момент санкции срещу Русия не са в интерес за Сърбия, каза още Бърнабич.

Сърбия: Няма да въвеждаме санкции срещу Русия

Тя посочи, че решаването на въпроса за статута на Сръбско-руския хуманитарен център в Ниш е в списъка на приоритетите, но направи оценката, че този въпрос е прекалено политизиран и за него трябва да се мисли прагматично.

Бърнабич изрази желание за сътрудничество с Русия в сферата на технологиите, подчертавайки най-вече нанотехнологиите, в които по думите й Русия е велика сила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    17 25 Отговор
    Светът щеше да бъде много по - спокоен, ако всички разсъждаваха като Ана Бърнабич!
  • 2 ха ха

    20 16 Отговор
    Там на където тръгвате ние от там се връщаме Ще ви уври главата ама късно
  • 3 Киро

    26 17 Отговор
    Тогава ЕС през крив макарон.

    Ще продължите прогресивно да обеднявате, че даже ФИРОМ ви изпревари вече по БВП/ППП на глава!

    После да няма "кой ми с.а в гащите" само!

    Мозък наливен не се продава.

    Коментиран от #7

  • 4 опс

    26 12 Отговор
    АМА ТЕ И ГЪРЦИТЕ ПОДСКАЧАХА И ЗАЛИТАХА НА ТАМ АМА ВИДЯХА, ЧЕ ПРИ УШАНКИТЕ КИНТИ НЯМА

    Коментиран от #5

  • 5 ЧЕСТНО

    15 25 Отговор

    До коментар #4 от "опс":

    ИДИ СЯ В ГЪРЦИЯ И ВИЖ КВИ КИНТИ ИМА АМА НЕДЕЙ ПИТА МЕСТНИТЕ ЗА ЕС ЧЕ ЩИ СЧУПЯТ ПРОСТАТА КРЪТУНА.

    Коментиран от #6

  • 6 опс

    25 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЧЕСТНО":

    УМНАТА ТИ КРАТУНА ДА СЕ ТЕЛЕПОРТИРА В СИБИР А гърците да си траят щото са преяли отдавна и пак на пари от ЕС разчитат

    Коментиран от #16

  • 7 Барчо

    11 26 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Ходих преди две седмици в Сърбия и трябва да ти кажа, че са много, ама много по-добре от нас. И това е благодарение на това, че не са в ЕС. Тяхната политика е никога срещу Русия и винаги е печеливша. А дали членството ни в ЕС е печелившо за страната ни ще ти дам един пример. Ако аз ти дам 100 лв, а ти ми дадеш 80 лв и намериш начин да ми наложиш глоба от 500 лв и аз ги платя, кой печели в случая? Направи си справка и ще видиш за какво става въпрос. Това е факт, който е неуспорим. Баланса България - ЕС е много отрицателен за нас. А продължават да вървят дела за глоби срещу България за двайсетина милиарда евро, които тепърва ще плащат децата ни!

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 8 Дан

    12 18 Отговор
    Евала,преди всичко интересите на страната си! Браво!!!
  • 9 Пазарен Либерализатор

    13 20 Отговор
    Сърбите са били и ще продължават да бъдат по-добре от нас и без ЕС. Но те не са мърлячи, при тях е по-евтино и по-качествено - основни храни, месища, алкохол, сладки, гориво, инфраструктура, пътища, сгради. И кафаните са им по-лепи!
  • 10 начо

    19 11 Отговор
    сръбската лесбийка мисли че може да седи на два стола
  • 11 петър

    11 4 Отговор
    прочетох и си го преместих
  • 12 antimediator

    21 8 Отговор

    До коментар #7 от "Барчо":

    стандарта на сърбите е паднал на половина за последните 20-30 години благодарение на "правилната" им югокомунистиреска и проруска политика !
    Ако все още дишат е благодарение на това ,че при тяхния социализъм собствеността на 50% не беше държавна.
    Понял?

    Коментиран от #18, #20

  • 13 onq s konq

    19 13 Отговор

    До коментар #7 от "Барчо":

    "Баровец"...ти уби змея...макар и на картинка:)СПОРЕД ОФИЦИАЛНА СВОДКА НА МФ ПРИХОДИТЕ ОТ ЕС ЗА ЕВРОСРЕДСТВА ЗА БГ СА 5,6 МИЛИАРДА ЛЕВА,А ВНОСКАТА НИ ЗА ЕС Е 1 МИЛИАРД!Ако искаш,можеш да си го обърнеш в евро,както е и публикувано.А приказките ти за някакви "глоби",просто не подлежат на коментар,ЗАЩОТО ТОВА СА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ, И бб И герб ВЗЕМАТ НЕЗАБАВНИ МЕРКИ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА НЕРЕДНОСТИТЕ.Не че някой ти вярва на приказките/а и на всички от пасмината ви рускоориентирана/,НО ДРАЗНИ...ЧЕ НИ ВЗЕМАТЕ ЗА КАНАРЧЕТА!!!

    Коментиран от #19

  • 14 стоян георгиев

    20 12 Отговор
    как се различават руските тролове в нета?мраязqт всеки български успех,много харесват сърбиq и не забравqт да изтъкнат колко сърбите били по-голяма работа от нас .пишат хамериканци,еврогеици сътоветно за американците и европеиците.приемат нато като някаква организациq връждебна на страната в коюто живеят.освен това са тотално необразовани и прости.основниq им лаф.вчера бqх в сърбия и там е много по-добре!!!!друг основен лаф те сърбите са голqма работа не като нас.та значи в сърбиq е доказано много по-зле и не случаино въпросната премир министърка иска да влиза в ес ,но с тази и политика ще изчака.а колко са големи сърбите може да проверите от два факта .първия колко пъти сърбиq напада българия след като ние воюваме с турция и втория е след колко жертви сърбия капитулира и предаде косово.за сръвнение може да проверят неуките тролове колко пъти българия подкрепя сърбите във воините и срещу турците и кви загуби търпим от това и второ колко време се съпротивлqва българия и с колко жертви след като ни бе отнета македония.

    Коментиран от #17

  • 15 Киро

    19 12 Отговор

    До коментар #7 от "Барчо":

    Много обичам разни кратунковци да се правят на компетентни, щото "били ходили и видели".

    Отиде от родното си село там, яде една плескавица и вече много ги разбираш нещата, а?

    Ето малко официални данни:
    БВП/ППП на глава - нашето е с 30% по-високо от сръбското;
    Безработица - България 7%, Сърбия 17%
    Износ - България с 3 ПЪТИ по-висок износ от Сърбия
    Средна заплата - България с 30% по-висока средна заплата

    Иначе ти си плещи глупости, ще ти повярват 3-мата пияници от кварталния коптор!

    Коментиран от #23, #30

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пазарен Либерализатор

    8 15 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Стоян, аз ти сравнявам нещата материално, без политически уклоности. В Сърбия е по-евтино от колкото в БГ. И всичко е много по-качествено, като почнем от храни, горива и т.н. Дори текстила и трикотажа им е доста по-качествен от нашия, и по-евтин.

    #15 Киро, статистиката от къде е? При сърбите средната заплата колко е? Питай някой, без значение от населеното място искат ли да влязат в ЕС :)

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Барчо

    9 14 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    До 2015 г баланса ни от началото на членството ни в ЕС е 15 милиарда евро. След 2015 г няма официални данни, които да са достъпни. Няма нужда да вярваш на моите приказки. Направи си справка. И няма предупреждения за глоби. До 2015 г сме заплатили 10 милиарда евро. Това не е предупреждение, а си е живо шапръчане. Отделно дела заведени до2015 г за 14 милиарда евро за резултатите на които няма инфо. НЕ МИ ВЯРВАЙ! НАПРАВИ СИ СПРАВКА САМ! А глобите са за всички области - далекосъобщения, енергетика, храни, монопол, законодателство, корупция, здравеопазване и т.н. Официалните сводки ги знам. Те са като мутрите, от които едно време вземаха заеми балъците. Дават ти 1000 лв и трябва да платиш 1300 лв. Обаче ги няма в деня когато трябва да и ги върнеш и защото не си ги върнал на деня ти налагат 5 000 лв глоба освен дължимите. После пак се повтаря случката, докато не те изтискат изцяло. Искам да кажа, че много от изискванията на ЕС са почти непостижими за нас.

    Коментиран от #54

  • 20 Барчо

    11 16 Отговор

    До коментар #12 от "antimediator":

    Ами това е съвсем естествено. Американците ги скапаха с графитените бомби и тези с обеднения уран. Когато тях би бомбандираха същата година в северна България измряха 90% от пчелните семейства, а да не говорим за селскостопанската продукция. С моите очи съм го видял!!! Забрави ли кога ги бомбандираха? И дори с тази преживяна война пак са по-добре от нас, което е най-жалкото. Последно бях там неотдавна и виждам на очите си, а на тях вярвам повече отколкото на цифри. Селското стопанство работи с пълна сила, руските пазари са отворени за всичко, което произвеждат. Провеждат военни учения и с НАТО и с Русия. Факт!!!

    Коментиран от #22

  • 21 стоян георгиев

    15 11 Отговор

    До коментар #17 от "Пазарен Либерализатор":

    в сърбия не е по-качествено или по-евтино.по-евтина е част от храната и цигарите,но да речем коли техника и т.н. си ги купуват от тук и са много по евтини у нас.единствено имат доста храни от малки стопанства дето продават по пазарите ,но и тук ако искаш може да си купиш прясно мляко или месо от село.там във веригите магазини се продава същата стока като тук,а и те като идват пазаруват като бесни.иди в кои се сетиш български мол и ги гледаи как щъкат на талази въпреки че вече са бедни за стандарта ни.текстил и трикотаж те произвезхдат много малко в сравнение с нас може би под 10% от българското призводство и масово пазаруват от българия въпросните стоки.за горивата е същото има ли разлика в цените и я ги на нашите бензиностанции с некачественото ни гориво.всъщност горивото ни е едно и също ,а именно лукоил.

    Коментиран от #24

  • 22 стоян георгиев

    14 12 Отговор

    До коментар #20 от "Барчо":

    явно сега трябва целия репертоар да ти прочетем.друга лъжа за бомбите дето били с уран и изтрепали пчелите и донесли рак.скъпи барчо в сръбското вики има карта на бомбандировките с обеднен уран ,молq виж а преди да продължиш с измислиците.на нея ясно се вижда че в сърбиq няма такива бомбандировки,а те са в косово.та как така ти измряха пчелите в северна българия ,като тези в косово са отселяли бе убавецо ?

    Коментиран от #25

  • 23 Барчо

    11 14 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Ти си смешник с тези данни! Какви 7% безработица те гонят? Тези 7% не са статистика, а "стъкмистика". Условията да се регистрираш като безработен са такива, че не е толкова лесно да го направиш. И дори да се регистрираш и ти предложат 3 пъти работа за охранител или чистач, ти оптада регистрацията с опцията, че вече не може да се регистрираш. За информация по заетостта трябва да се вземат данните от НОИ. Там е истината, но тогава тези 7% ще нарастнат поне на 40%. А средната работна заплата се помпа от такива, които получават по 30-40 хиляди на месец. Има синдици, които хонорарите и възлизат на 400 хиляди лв. Един частен съдия изпълнител взема на месец около 90 хиляди, да не говорим за нотариуси. Те надуват този процент. Повечето българи вземат минималната, защото няма как да и дадът по-малко.

    Коментиран от #26, #33

  • 24 Пазарен Либерализатор

    9 14 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Горивото им е по-евтино, Naftna Industrija Srbije. Алкохол, храна, цигари - също, и то чувствително. В кръчмите и кафенетата цените са смешни, за 10лв. ще се напиеш и наядеш, което няма как да го постигнеш в БГ. По моловете пазаруват "маркови" дрехи, които там са скъпи. Колите ги оскъпява мито за внос на стари коли, новите са на същите цени. Докарвал съм специфичен принтер от Сърбия, разликата в цената беше 200лв. За меса да не говорим.
    В Македония е същото, по-евтино и хубаво.

    Коментиран от #32

  • 25 Барчо

    13 11 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Ами ето ти справка от уикито.
    Разрушени в различни степени от американските бомбандировки:
    89 фабрики и заводи
    128 складове или магазини
    120 обекта свързани с електроподаване и производство на ел
    14 различни по големина летища
    48 лечебни заведения
    82 моста
    118 радио и тв ретланлатори
    62 виедукта и тунели
    25 пощенски станции
    70 училища
    18 детски градини
    9 университетски здания и 4 общежития
    35 църкви
    29 манастира
    57% от горивния запас е унищожен
    В резултат на войната 500 000 са останали без работа
    За тези няколко месеца са извършени 1 991 атаки
    Не описвам всичко, защото няма място, но всеки един бомбандиран обект е описан точно кога е станало подробно.
    И няма нужда да ми четеш писаното. Плащат ти да не го правиш и не го прави. Пиши си наизустения урок и си вземай сребърниците.

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БУДАЛИТЕ СВЪРШИХА НЕЩАСТНИКО

    6 12 Отговор

    До коментар #26 от "Киро":

    ЦИФРИТЕ КЪЩА НЕ ХРАНЯТ КАКТО СЕ ВИЖДА ПО ДИРЕДЖЕТО НА НАРОДА НИ ИЛИ ОЧИТЕ ТИ СА НАПЪЛНЕНИ С ЕВРОЦЕНТОВЕ А ...
  • 28 Барчо

    6 12 Отговор

    До коментар #26 от "Киро":

    Ами прочети защо тези цифри са стъкмени и после дрънкай! И като не ти харесва моя коментар, няма нужда да го четеш.
  • 29 Трол

    6 11 Отговор
    Кирчо и Деса-стоян-То, когато почнат да си купуват-"Затова и в млекарския бранш фермите за инатливите добичета са в елитарния сегмент. Находчиви сърби обаче произвеждат най-скъпия от скъпите продукти - сирене от магарешко мляко. Килограмът се продава по 1000 евро. По евро на грамче!"
    Тогава да ми ръсят шорошки небивалици!
    Това на шега, но в рамките на истината. Продуктите им са истински а не ГМО, соя, нишесте, палмово масло, оцветители, Е-та и тем подобни! Нека да си хвърлят къчове козяшките магарета. Аз отдавна не ям местни продукти в България. А филе от сорта на Елена си правя сам. Като натрупат ценчета да си купят филе и контра филе, едра сол и подправка Кайзер и на нещастните лизачи на краварски вимета ще им обясня как се прави истининско мезе А в Сърбия спокойно сядам в заведение и си похапвам. Вие цирикайте и яжте тебешир!

    Коментиран от #34

  • 30 асът на асовете

    8 13 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Ти нормален ли си бе, 7% безработица в БГ, сложи пред седмицата една двойка и ще си много близо до истината. Вие сте егати смешните подлоги.
  • 31 стоян георгиев

    10 6 Отговор

    До коментар #25 от "Барчо":

    опиши ми къде са бомбандировките с обеднен уран дето ти измрели пчелите.има ги точно нанесени в сръбсокотo вики.
  • 32 стоян георгиев

    11 6 Отговор

    До коментар #24 от "Пазарен Либерализатор":

    по- евтино е както казах местното производство на храна и цигарите и алкохола.коли ,дрехи,техника тук са по -евтини.а храните им са евтини щото са БЕДНИ преди 25 години бе обратното ,идваха тук с 100 марки и ни купуваха ,сега палачинката се обърна.но от тва дето си писал ,се оказа вярно само за евтините храни,а като сметнем че безработицата там е в пъти по-висока и заплатите по ниски може да си обясниш що вече маса сърби бачкат в българия.
  • 33 стоян георгиев

    13 6 Отговор

    До коментар #23 от "Барчо":

    безработицата барчо в българия е вече отрицателна величина.по статистика в нои е около 8%,но реално няма такава,а напротив има липса на хора за работа.при заплатите също лъжеш.те в нси са дадени по сектори и нотариусите не влияят да речем на миниьорите,може да ги провериш там.освен това в българия в почти всички сектори се вземат далеч по-високи заплати от обявените,което прави ситуацията още по-добра.мога да ти дам сектори в които няма хора за работа и веднага може да почнеш.строителство заплата над 1000 лева,шофьор на тир над 2000,земеделски работник,тракторист,животновъд,агроном дори общи работници ,пастири... заплати над 1000 лева.имам малко уточнение ,става въпрос за нормални хора ,дори и с ниска квалификация ,но с трудови навици ,за алкохолици,мрънкащи мързелаци и т.н. работа няма наистина.
  • 34 стоян георгиев

    12 8 Отговор

    До коментар #29 от "Трол":

    пак ли се появи бе?ти милиционера си само за сърбия.ама що не се изселиш направо се чудя ?нямало гмо в сърбия и всичко им било истинско...така е на вас щом е от ссср някъв остатък все е много добро.вместо да правиш обороти на шумадийските свинари иди в родопите или в пиринския краи бе патриоте ,щом ти се ядат сирена ,меса ,картофи,филета... имаме и ние ,лошото е че милиционер като теб дето са го учили да е предател цял живот няма как да стане друго.

    Коментиран от #37, #53, #55

  • 35 Све

    7 11 Отговор
    АКО НЕ БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА СИ ТЪРСИМ РАБОТА В ЧУЖБИНА, БЕЗРАБОТИЦАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ 90%
    ИЛИ ЗА РАЗЛИКА ОТ МЪРТАВЦИТЕ КАТО КОНЯ НА ОНЯ, ГОСТ2 И ПОДОБНИ САКСОВЕ И БОКОВЦИ БИХА БИЛИ ДРУГАДЕ.
    В момента България е клоаката на ЕС, сервитьори, проститутки , трафиканти ПО ПРИНУДА.
    СЛЕПЦИ

    Коментиран от #36

  • 36 стоян георгиев

    13 6 Отговор

    До коментар #35 от "Све":

    ха,ха,ха...све а?демек сръбски ибрик!!!я разбери колко сърби живеят и работят в чужбина бе?или там няма сервитьори,трафиканти и т.н.кво ли няма да напишете за да е против страната и народа ни еи.безродна работа милиционерска!спазвате инструкцията ,на всяка цена българия трябва да се очерня и да се създава усещане за безпереспективност и отчаняние,да се изтъкват колко е доре в сърбия и русия макар да е очевидна лъжа и лъжата да се повтаря независимо от разобличенията!инструкцйте няма да свършат работа ,колкото и да си сменяш ника и да се правиш на много!

    Коментиран от #38

  • 37 Све

    8 12 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Един НАРОД СМЕ И СЪРБИ, И МАКЕДОНЦИ, ХЪРВАТИ, БОСНЕНЦИ, БЪЛГАРИ, СЛОВЕНЦИ
    Т...ци като теб са ни разделили… ., а ни разделят и сега
    И ИНТЕРЕСИТЕ СА НИ ОБЩИ
  • 38 Све

    8 10 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    живея в Европа 33г
    Заради продажни гащници, които унищожиха България още не съм се върнал
    Тези , които защитаваш, бог знае защо.
    Грабежи, отвличания, Цигания и простотия.
    Що за Л...нар иска така да живее

    Коментиран от #40

  • 39 Све

    5 11 Отговор
    Къде изчезнаха ….?
    Изпариха ли им се аргументите ?
    Тези майки и бащи нямат ли ?
    И подобни се наричат БЪЛГАРИ
    СРАМ
  • 40 стоян георгиев

    12 6 Отговор

    До коментар #38 от "Све":

    све нямаш място в европа.сърбия не е европа да ти е ясно и не сме един народ със шумадйските свине ,дето ни нямат уважение и заради такива като теб ни прецакват при всяка възможност.не му харесвало циганията и щял да ни псува от растояние.що не избяга в русия бе та поне от там да ми викаш селянин.
    тук не ми харесват много работи но не си слагам име све и се опитвам да ги променя на терен ,а не да псувам европа ,но да живея в нея ,като теб ,а също и да лъжа колко било добре в сърбия!
    и накрая ,знам че не си в европа ,другарио милиционер,споко!

    Коментиран от #42

  • 41 Све

    5 12 Отговор
    Дава ли си днешния нългарин сметка, че от нашия народ, след разпада на Велика България се формират Руските държави ? ? ?
    А от разпада на Балканска България се формират държавите от бивша Югославия???
    СПОСОБЕН ЛИ Е ДНЕШНИЯТ БЪЛГАРИН ДА МИСЛИ АНАЛИТИЧНО ? ? ?

    Коментиран от #43

  • 42 Све

    5 12 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Слаб си Стоянчо….в главата
    Ако не си селянин, ще да си търтей, или забравих най-интелектуалната част от обществото - ОХРАНИТЕЛ
    Прочети какво си написал и се срамувай

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 стоян георгиев

    11 5 Отговор

    До коментар #42 от "Све":

    слаб ,силен поне не съм лъжец другарьо милиционер!!!всичко дето съм писал е истина за разлика от твоите лъжи.затова и няма кво да отговориш по същество,патриоте с име све!!!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 стоян георгиев

    8 3 Отговор

    До коментар #46 от "Све":

    пост номер 41 ти е напълно неверен и като фактология и като извод.ти кво си мислиш бе сръбски ибрик че ще ти минават коминтерновските номера и сега ли ?няма мина тва време!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ултра

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Барчо":

    Руските тролове нямате думата по отношение на членството на България в ЕС! Имате право да коментирате само бензиностанцията, при това само в руски сайтове! Понял?!?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: