Last news in Fakti

3 Юли, 2017 14:15 3 251 4

В Македония: Илинденското въстание е българско

  • македония-
  • любчо георгиевски-
  • илинеднско въстание

Това обяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски

В Македония: Илинденското въстание е българско - 1
Снимка: Facebook

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски призна, че Илинденското въстание е било организирано от българи, съобщи Aktuelno24.MK.

Георгиевски обяви това със свой пост във Фейсбук.

„През последните дни се вдигна облака около споразумението за добросъседство между Македония и България. Трябва да кажа, че ако не беше политиката на ВМРО-ДПМНЕ нямаше да имаме проблеми с вето и въобще нямаше да има нужда от такъв договор с българската страна. Така Заев освобождава процесите, които предишното правителство блокира.

"Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно-Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи.

Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно-Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи.

Писмената кореспонденция на революционната организация е извършвана единствено на български език.

Всички ръководители на организацията са били или екзархийски учители или български офицери и това се отнася за Гоце Делчев, Дамян Груев, Пере Тошев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

- Финансовата и военната помощ на въстанието е оказана от България, където всъщност се подготвят и организират четите.

Името на комитета съдържа и наименованието "Одринско", което означава територията по Черноморското крайбрежие, а Гоце Делчев е бил инспектор на четите, както в Македония, така и в Одринско“, пише Георгиевски.

​В момента той е лидер на движението ВМРО – Народна партия. Той е изпълнявал и длъжността на вицепрезидент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комаров

    16 0 Отговор
    Много хора считат, че одрински по онова време е означавало отнасящ се за Одринската кааза, т.е. района около град Одрин в Източна Тракия. Всъщност в случая Одрински означава отнасящ се за Одринския вилает, който обхваща цялата тогавашна османска територия от Черно море до географската област Македония.
  • 2 Алекс_

    33 1 Отговор
    Доживях македонец да признае нещо българско.
  • 3 Венче Стефановски

    21 0 Отговор
    Любчо има български паспорт.
  • 4 Дългият

    16 0 Отговор
    По добре късно отколкото никога...
Новини по държави: