5 Юли, 2017 14:36 4 790 1

Къде селското стопанство е опасно за здравето?

  • вода-
  • замърсяване-
  • стопанство-
  • земеделие

Ситуацията с използването на отпадни води за отглеждане на зеленчуци е далеч по-сериозна, от колко се предполагаше

Къде селското стопанство е опасно за здравето? - 1

Глобалното използване на отпадъчните води за напояване на селското стопанство е най-малко с 50% по-голямо от това, което се смяташе досега, съобщи Международният институт за управление на водите.

Общата площ, където използването на отпадъчни води е разпространено, се равнява на 35,9 млн. хектара. Те се намират в страни като Китай, Индия, Пакистан, Мексико и Иран .

Поради тази причина повече от 885 млн. души са изложени на сериозен риск за своето здраве.

От проучването става ясно, че когато се предлагат вода от канализацията, земеделските производители може да са склонни да я предпочитат поради високата концентрация на хранителни вещества. Това може да намали необходимостта от използване на изкуствени торове. В повечето случаи обаче използването на тази вода е мотивирано от факта, че не съществуват други алтернативи.

Според проучването използването на отпадъчни води от земеделците е най-разпространено в регионите, където количеството отпадъчни и замърсени води е най-голямо, а именно – развиващите се страни.

Резултатите показват, че 65% от всички поливни площи са на разстояние около 40 км. от големи градски центрове, и в голяма степен са засегнати от потоците отпадъчни води.

„Получаването на по-добра представа къде, защо и до каква степен земеделските стопани използват отпадъчни води за напояване е важна стъпка към разрешаването на проблема", каза Плат Дрехсел от Международния институт по управление на водите. „Действията, насочени към опазване на човешкото здраве, са водещ приоритет за нас.“, отбелязва Плат Дрехсел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.