5 Юли, 2017 21:33 1 621 0

Израел се озъби на ЮНЕСКО

  • израел-
  • йерусалим-
  • юнеско-
  • стена на плача-
  • евреин-
  • палестина-
  • оон

Еврейската държава е наречена "окупационна сила" в резолюция на организацията

Израел се озъби на ЮНЕСКО - 1
Снимки: БТА/АР

Израелската страна протестира срещу резолюция на ЮНЕСКО, в която тя е наречена "окупационна сила" в Стария град на Йерусалим, предаде АП.

В резолюцията участниците в заседанието на Комитета на ЮНЕСКО за световното наследство, състояло се в полския град Краков, използват по адрес на Израел формулировката "Израел, окупационната сила".

В документа се съдържа и призив към израелската страна да спре "с постоянните разкопки, изкопни работи, строителни дейности, проекти и незаконни практики" в Източен Йерусалим и в частност в Стария град.

Комитетът на ЮНЕСКО реши да остави в списъка с обекти на световното наследство, които са в опасност, историческите стени на града. Западната стена (Стената на плача) е останка от библейския храм на евреите и едно от най-свещените за тях места.

Израел се озъби на ЮНЕСКО

Израелският постоянен представител в ООН Дани Данон окачестви като "позорен" текста на резолюцията и каза, че в Стария град се намират "най-свещените" за евреите места. "Никакъв псевдокомитет за наследството не може да прекъсне връзките между нашия народ и Йерусалим", посочи Данон в изявление, получено от АП

Формулировката, която бе предложена от Кувейт, Ливан и Тунис, предизвика поредния скандал между Израел и ЮНЕСКО.

Израел се озъби на ЮНЕСКО

По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзема Източен Йерусалим заедно с места, които са свещени за евреи, християни и мюсюлмани. Палестинците претендират за тези територии като част от бъдещата си държава и съдбата им е един от най-деликатните въпроси в продължаващия от десетилетия конфликт в Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА