7 Юли, 2017 06:34 1 409 3

Ердоган: Закриваме базата в Катар само ако Доха поиска

  • катар-
  • доха-
  • турция-
  • база-
  • реджеп ердоган-
  • саудитска арабия

Ние не искаме нашият регион да се превърне във втора кризисна област, заявява турският президент пред френска медия

Ердоган: Закриваме базата в Катар само ако Доха поиска - 1
Снимки: БТА/АР

Анкара не желае да настройва Саудитска Арабия срещу себе си в конфликта на Катар с държавите от Персийския залив. Турция е категорично против нова криза в Близкия изток след Сирия и Ирак.

Това заявява турският президент Реджеп Ердоган в интервю за телевизия France 24.

В отговор на журналистически въпрос за подкрепата на Турция за Катар в кризата, Ердоган изтъкна значението на Саудитска Арабия и подчерта, че Анкара не желае регионът да бъде тласнат към нова криза.

В Сирия, в Ирак има сериозни кризи и не желаем втора такава, заявява той.

Онова, което искаме от Саудитското кралство, което е големият играч в региона, както в икономическо отношение, така и по възраст, е да не позволи криза в района, ние винаги сме искали точно това, добавя Ердоган.

Според президента санкциите на държавите от Залива срещу Доха, формулирани в 13 точки, са абсолютно неприемливи, защото тяхното прилагане ще означава "край на Катар като държава".

Подобни санкции в никакъв случай не може да бъдат приети. Те означават "аз не те признавам като държава, т.е. ти ще се откажеш от всякакви функции като държава, казва Ердоган.

Ердоган: Закриваме базата в Катар само ако Доха поиска

Турция през 2014 г. подписа договор с Катар за военно-техническо сътрудничество въз основа на предложение, което дойде от тяхна страна. И ние отговорихме положително. Аз тогава предложих да създадем военна база и в Саудитска Арабия. Тогава те отговориха, че са готови да го обсъдят, каза още силният човек в Анкара.

Ердоган посочва, че САЩ и Франция също имат свои военни база в Катар, но сега само към Турция е отправено искане да закрие военния си комплекс.

В отговор на въпрос дали Анкара е готова да направи това като жест, Ердоган отговаря: Докато Катар не поиска, ние не бихме направили това, в никакъв случай. Ние оставаме верни на споразумението с Катар. Но ако все пак Доха поиска от Анкара да закрие базата, естествено е, че не бихме останали там, където сме нежелани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    10 4 Отговор
    Ако има турски бази в Косово,Сирия,Ирак,Африка и Близкия изток светьт ще бьде по добре място за живеене..
  • 2 Извън закона

    2 5 Отговор
    Всички проблеми идват от м...лите по света,войни,тероризъм и престъпления.А м...л мюсулманин още по зле Хаха
  • 3 4444

    2 6 Отговор
    А манаф мюсулманин още по зле Хаха.
Новини по държави: