Last news in Fakti

7 Юли, 2017 08:02 2 231 21

Провал! Преговорите за Кипър без резултат (СНИМКИ)

  • кипър-
  • преговори-
  • турция-
  • ес-
  • антониу гутериш

След близо седмица разговори страните отново не успяха да преодолеят последните пречки

Провал! Преговорите за Кипър без резултат (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Преговорите за разрешаване на продължаващият над четири десетилетия конфликт в Кипър се провалиха, съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от световните агенции.

Изключително съм разочарован да ви съобщя, че въпреки ангажираността и решимостта на всички делегации и различните страни, Конференцията за Кипър приключи, без да се стигне до споразумение, заяви пред медиите Гутериш, цитиран от Reuters.

Генералният секретар на ООН пристигна в Швейцария, за да окаже натиск на кипърските делегации да сключат споразумение, което отново да обедини острова в източната част на Средиземно море.

Провал! Преговорите за Кипър без резултат (СНИМКИ)

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс им се обади лично по телефона, призовавайки ги да се възползват от историческата възможност. Островът беше разделен след инвазия на турската армия през 1974 г., припомня Reuters.

Провал! Преговорите за Кипър без резултат (СНИМКИ)

Провал! Преговорите за Кипър без резултат (СНИМКИ)

След близо седмица преговори в алпийския курорт страните не успяха да преодолеят последните пречки. Гутериш обяви край на преговорите в 2 часа сутринта, след драматични преговори, при които се стигна и до крясъци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    4 13 Отговор
    Гьрците пак са станали от масата за преговори..да се чудя на Евросьюза що вземвюа проблемна страна..най добре е като две отделни страни да продьлжат...зорлем гюзелик олмаз

    Коментиран от #5

  • 2 Издислав

    8 4 Отговор
    " Президентът на САЩ Майк Пенс им се обади по телефона, призовавайки ги да се възползват от историческата възможност...."

    Що си мисля,че президентът на САЩ не се казва Майк Пенс ?!!

    Коментиран от #3

  • 3 Майк Пенс

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Издислав":

    Що си мисля, че си кьорав?!?

    Коментиран от #4

  • 4 Издислав

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майк Пенс":

    Що си мисля,че съм прочел статията и съм копирал изречението преди тебе ?
  • 5 Пропан

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Хасанчооо, на теб проблема са ти гърците и това, че стават от масата за преговори отново и отново!А това, че става въпрос за турска инванзия която е напълно против човешките права и съгласията на ООН, на теб не ти прави впечатление!Нали става въпрос за твоята мила турска родина!И се пише продължат, а не продзлжат

    Коментиран от #7

  • 6 Morgoth

    11 1 Отговор
    Кипърските турци искаха автономност и я получиха с помощта на турската армия. Сега искат да влизат в ЕС не като изпълнят отделно всички критерии, а като си "спомнят", че са получили автономията си по незаконен начин.
    Проблема обаче е, че гърците нямат никаква причина да вземат обратно едни хора, които са значително по-бедни, имат различна религия, биха могли лесно да се превърнат в проводници на интересите на Турция и с които вече имат негативни случки в миналото.
  • 7 Хасан

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "Пропан":

    Ти имаш мнение по вьпроса но нямаш знания!Кипър след като извоюва независимост от Великобритания стана независима държава с две общности..турска и гръцка ..и гаранти Гърция,Англия и Турция...След военния преврат в Гърция година гърците водени от идеята за "Мега Елини " едностранно решиха да присъидинят Кипър към Гърция...почнаха палежи,убийства,насилие ,депортация към турското малцинство ..тогава Турция позовавайки се на международното право и правата си на гарант влезе да защити турското малцинство..и се съзладе независима Северно кипърска република...В случая гърците не са прави...питай някой що годе дипломат да ти обясни

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 Morgoth

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Така е, там няма прави и криви. Били са се, разделили са се и за момента това е било правилно решение. Но сега едните притичват при другите и искат да ги приемат. Ползата е изцяло едностранна, а вероятността за бъдещи проблеми не е малка.
  • 9 ul;o;

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Хасан отново започна да плещи глупости. Кипър винаги е бил гръцки. За, какво турско малцинство изобщо говориш, че пък и турция да се ангажира с неговата защита? Че то така както разсъждваш утре турция може да се "ангажира" и със защитата на турското малцинство в България и да нахлуе тук. Това ли са ви на вас оправданията за нахлуване в чужда територия ? Отделен е въпроса, че турци в България няма. Има мюсюлмани, които не са турци, защото религията няма нищо общо с националността. Не знам, защо приемате мюсюлманите винаги за турци? По света има много мюсюлмани, но те не са турци. Така, че стига с тези лъжи в България турци няма. След Руско-турската война турците са си обрали багажа и в анадола. Тези мюсюлмани, които са останали тук в България са българи, които през османското робство са били принудени насилствено да приемат исляма. Това е. Я да те питам хасанчо, защо турция нахлу в северна Сирия сега да не би и там да има турско малцинство, че за ги "защитава" ? Естествено, че няма там има кюрди, от които много ви е страх да не си направят държава, че да се обединят с кюрдите в турция, Ирак и Иран, че тогава работите за вас не са добре. Но така като гледам САЩ ги въоръжават, а това ме навежда на мисълта, че имат някакъв план и той не е във ваша полза.

    Коментиран от #12

  • 10 СС Тюрбан

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Я недей да лъжеш бе чалма!
    Няма такова нещо като това, че Турция се била позовала на международното право!
    ООН остро разкритикува окупацията на Кипър от Турската армия и продължава да е против това! - За това не ми говори врели не кипели!
    Гледай си помощите в германия и учи немски! - Вземай гражданство там и не се занимавай с чужди въпроси!

    Коментиран от #11, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ul;o;

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "ропа":

    От космоса ти личи че си български мюсюлманин с претенции да е турчин. Относно грамотността ще ти кажа едно, че не се пише сигОрен, а сигурен та не знам кой от двама ни е неграмотника. Няма, какво да питам баба ми, защото тя е бяла като сирене и е синеока, какъвто съм и аз и целият ми род за това съм сигурен, че съм българин и се гордея с това. Аз за бели, руси и синеоки турци не съм чувал. И сега хич и не ми излизай с това, че турците и те са бели, защото не са и никога няма да бъдат. Всички бели хора живеещи в момента на територията на турция не са турци. Всички те до един са потомци на отвлечени бели хора от цяла Европа включително и от България, за да си подобрят неугледния вид. Турците са черни, космати, мустакати, ниски, кривокраки и масово дебели. Те нямат нищо общо с Европейското население и славяните.

    Коментиран от #16, #20

  • 14 Грую

    1 1 Отговор
    Като сте в нета лесно можете да намерите този текст. Просто го прочетете. Какви турци? Какви гърци? Какви пет лева. Просто в крайна сметка едни серсеми, които се трепят и не могат да се разберат и политиците от съответните държави доста дейно помагат за това.
    Историята на Кипър е една от най-древните в света, тъй като първите признаци на цивилизация са се появили на острова преди 11000 години (ранен неолитен период). В резултат на заселването на микенските гърци през 13 век, а по-късно и на ахейците през 11 век пр. н. е., Кипър се превръща в значим център на гръцката цивилизация. Поради своето стратегическо място и природни богатства, Кипър е бил завладяван от различни народи. В средата на 9 век пр. Хр. финикийски заселници се настаняват в Кипър, главно по крайбрежито на Китион. По-късно Кипър е завладян последователно то асирийци, египтяни и перси (8-4 век пр.н.е.). В периода 30 г. пр.н.е. - 330 г. от н.е. Кипър става част от Римската империя.

    Независимо от това, островът запазва гръцкия си характер, като става част от елинистичната държава на Птолемеите (310 - 30 г. пр.н.е.) и на гръцкоезичния свят на Византийската империя (330 г. - 1191 г.). Населението е успяло да съхрани своя език и културно наследство непокътнати през годините на владението на острова от Ричард Лъвското сърце и Ордена на Темплерите (1191 - 1192), господството на династията Лузинян (1192 - 1489), венецианците (1489 - 1571), османците (1571 - 1878) и англичаните (1878 - 1960
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ропа

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "ul;o;":

    Ха кажи и две думи и за българите ,който не са бели като сиране и руси, синеоки като тебе ,чакаме твоята висока компетентост по този въпрост.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "СС Тюрбан":

    Тюрбан,кажи ми чий е Крим?..да си чувал за Кримското ханство,депортацията на татарите от Сталин,глада и мора ,геноцида на който бях подложени???...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ul;o;":

    Прабьлгарите не бяха бели и синеоки..а тиот как така стана такъв...идваха от Азия..а ти как
  • 21 Хасан

    0 0 Отговор
    Кипър е страстегически важен за Турция...като самолетоносач..оттам Турция може да контролира Северна Африка,Близкия изток,цялото Егейско море...няма да се откаже
Новини по държави: