Last news in Fakti

11 Юли, 2017 06:31 8 251 15

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - Юли 2017

  • сребреница-
  • клане-
  • геноцид

Кошмарът обаче идва през 1993 г., когато сръбската армия обсажда града

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - Юли 2017 - 1

На днешния ден светът си спомня за кошмара в Босна и Херцеговина. На 11 юли 1995 година босненските сръбски сили нахлуват в Сребреница – град в защитената зона, охранявана от холандски мироопазващи сили на ООН. Жените, децата и възрастните са натоварени на автобуси и откарани извън града. 8 000 мъже и момчета остават.

Босненски сръбски войници дават шоколади на мюсюлмански деца, за да ги успокоят. Преди това те са ги отделили от бащите им.

Те са избити и погребани в масови гробове, пръснати около Сребреница. Холандските сини каски стават безучастни свидетели.

Конфликтът започва в средата на 1992 г., когато от Сребреница етническите мюсюлмани поставят началото на гражданска война. Те се обявяват за създаването на Босна и Херцеговина.

Кошмарът обаче идва през 1993 г.,

когато сръбската армия обсажда града. В продължение на 2 години в анквала липсват храна, лекарства и течаща вода, тъй като сърбите разрушават водопровода. Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за "зона за сигурност" и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие. Анклавът остава обкръжен от части на Корпуса "Дрина", които прогресивно ограничават наземния достъп на хуманитарната помощ.

Различни международни организации осигуряват хвърлянето на храна от хеликоптери. Докато не идва трагичната за босненци 1995 г. Сребреница е превзета за шест дни през юли 1995 от сръбския корпус. В бягството си жителите на анквала се разделят на две - една колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Останалите 20-25 000 души остават изтласкани в най-северните части на анклава и са обкръжени от подпалени къщи и армията на босненските сърби.

Следват 2 дни на терор, масови избирателни екзекуции, клане

и безобразно за 90-те години на миналия ХХ в. избиване на хора и изнасилвания. Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват най-малките деца с майките им на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански” зони. Повечето от депортираните оцеляват.

В Сребреница остават само мъжете и момчетата над 13 години. Майките им повтарят днес едни и същи изречения: "изтръгнаха ми го от ръцете", "тогава му чух гласа за последен път". На 14-ти юли холандски военни части обикалят района и не откриват нито един жив мюсюлманин. Клането на 8 000 мъже и деца е разпоредено от Ратко Младич. Според открити неотдавна документи, решението на Франция, Великобритания и САЩ да спрат бомбардировките, без да предупредят холандските власти, вероятно е отворило пътят към клането в Сребреница. Клането в Сребреница показва и неспособността на ООН да се справя с конфликтни ситуации. Ген. Ратко Младич успява да вземе за заложници 14 холандски сини каски. Те са използвани като „жив щит” срещу евентуалната намеса на Запада по време на избиването на цивилни граждани.

Клането провокира намесата на САЩ и НАТО,

която слага край на войната в Босна и Херцеговина. Подписано е Дейтънското споразумение. То разделя страната с малко под 4 милиона население на две части – Босненско – хърватска федерация, населена предимно с мюсюлмани и Република Сръбска. Босненските мюсюлмани, православните сърби и хърватските католици продължават да гледат едни на други с недоверие.

Страната непрекъснато е в политически хаос, който от години блокира реформите нужни за членство в Евросъюза. Босна и Херцеговина е една от най-бедните държави в Европа с безработица от над 40%.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 NAZI

    31 6 Отговор
    Много интересно защо никъде не се казва за хилядите избити християни от страна на босненците преди това? Което всъщност провокира ответната реакция, ама как да очакваме обективност от соросоидна медия...

    Коментиран от #8

  • 3 Да го кажем направо

    19 6 Отговор
    Да ама излезнаха данни на германски журналисти,които тотално опровергават твърденията за Сребреница. Карали са умрели от целият район и са ги закопавали там-като преди това са им пускали по няколко куршума. А след това са го представили като клането от Сребреница...Всичко това е изфабриковано от албанците със помоща на НАТО . Днес един от най-влиятелните политици на Албания е участвал пряко в това. А когато са поискали да го дадът на съд-над 40 свидетели са били убити.
  • 4 Хасан

    10 14 Отговор
    Да бе да....май и в хитлеристките концлагери нямаше избити..тия хорица бяха забравили газта отключена...пред очите на света бяха избити хиляди жени и деца...изнасилвания,масови гробове,разстрели,геноцид над мирното население...питам ви каква беше разликата от европейска ,социалистическа,християнска и православна Сърбия от африканската държава Уганда..когато тутситризбиха сутсите..или обратното

    Коментиран от #5

  • 5 Шпек Салам Народен

    17 8 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Хасане,във всеки твой пост лъха невавист към християните!
    Умната!

    Коментиран от #7

  • 6 някойситам

    3 2 Отговор
    Разбира се,информация на български относно термин "сербофобия" няма. Затуи, почетете малко на друг славянски език значението на термина: https://ru.wikipedia.org/wiki/Сербофобия

    Специално за Албански, Хърватски приятели, и други сербофоби.
  • 7 Хасан

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Шпек Салам Народен":

    Не ,аз уважавам истинските християни..тия които имат вяра и страх в Бога,тия които имат милосърдие,имат истински християнски ценности..а не тия които използват божието име и името на Божия син Христос за разруха и война
  • 8 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "NAZI":

    хаиде ти ни разкажи.може да ти разкажа история как сърбите трепат други християни по същия начин да речем българи или хървати.напиши охридско въстание в гугъла и ще видиш същия почерк на сърбите към православни.

    Коментиран от #9

  • 9 някойситам

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Ако гледаме какво се случвало еще 1000 години преди, тогава целия свят трябва да мрази целия свят. Говориме за събития, които се случиха наскоро.

    Ако говорим за по-стара история, тогава какво ще ми раскажеш за милите Хърватски усташи, които правеха такива грознотии, които дори германски фашисти не са видяли... и на кой са ги правили? Точно, на всички православни и в часност на сърби! А след това почети как сърби клали в това селце Сребреница, което си е ЧАСТ ОТ ТЕРРИТОРИЯ НА СЪРБИЯ.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "някойситам":

    1000 години насанм???тези работи сърбите ги вършеха срещу българите до падането на югославия ,а и сега може да попиташ българите в босилевград как се отнася сръбската власт с тях.усташите съвсем преднамерено отмъщаваха на сърбите 41-44 година единственото време в което можеха,а сърбите ги клаха от 1918 до 2000.може да прочетеш как се отнасяха сърбите с пленените и ранени защитници на вуковар като влезоха в тамошната болница.тва не е преди 1000 години само да ти кажа а преди20.усташите бяха в съюз с нас българите и румънците и не са пипнали ни един православен грък само сърбите и циганите страдаха от тях.не случаино иван михаилов живя при анте павелич през цялата воина,но тва са неща дето ти няма от къде да знаеш ,макар че не са от преди 1000 години.другата ти лъжа е че сребреница била в сърбия!!!

    Коментиран от #13

  • 12 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Osman":

    османе с този пост поставяш всички християни под един знаменател ,което не е правилно .клането в сребреница бе осъдено от всички християнски народи и държави ,а виновниците му бяха преследвани години наред.с поста си и омразата си обаче ти помагаш именно на радикалите в средите на нас християните които заради такива постове като твоя приемат всички мюсулмани за агресивни радикали.
  • 13 някойситам

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    На коя територия тогава се намираше селото, наистина незнам.
    Но ми е дъстаточно да видя, че в момента тази територия е на сърбия.

    Както казах, през цялата история едни и същи земи са в подчинение на различни нации, целия свят може да се сърди на целия свят... защото някога някой си направи нещо. Като говориме за последни събития, от 90-те години, то лично аз не виждам информация относно това, че сърбите са рязали хървати, напротив, виждам как хървати за пореден път предадоха братски народ, започквайки да се съюзничат с предатели мюсулмански - боснийци.

    Относно сухи цифри - боснийци и понесоха най много загуби от цивилно население, след което бяха сърби... ама от къде на къде хървати влязоха там, които почти без загуби са излезнали от целия конфликт, но успяха да завършат две операции в Славония?

    Ето малко информация за двете операции:
    https://ru.wikipedia.org/wiki/Операция_«Молния»_(1995)
    https://ru.wikipedia.org/wiki/Операция_«Буря»
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.