Last news in Fakti

13 Юли, 2017 07:40 3 758 4

Експрезидентът на Бразилия влиза в затвора за пране на пари?

  • бразилия-
  • лула да силва-
  • корупция-
  • съд
Експрезидентът на Бразилия влиза в затвора за пране на пари? - 1
Снимка: АР/БТА

Съдията Сержию Моро осъди на 9 години и 6 месеца бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, като го призна за виновен в корупционни сделки и пране на пари. „Обвиняемият е криел и е отричал получаването на незаконни блага дадени му във връзка със заемания висш държане пост, а именно президент на републиката” се казва в решението на съда. Става дума за първия в историята на Бразилия случай, в който президент получава ефективна присъда по обвинение в корупция.

Решението обаче не означава, че Лула да Силва ще влезе веднага в затвора. Местното законодателство позволява подсъдимият да остане на свобода докато не се произнесе втора съдебна инстанция. В случая решението е издадено от първа инстанция.

Бившият президент на Бразилия е получил като подкуп тризонет в курортния град Гуаружа. През септември 2016 г. Лула да Силва е обвинение за корупция и пране на пари в размер на над 1.1 млн. USD.

Разследването е показало, че луксозният имот действително принадлежи на екс президента. Даден е от строителната компания OAS в рамките на корупционна схема свързана с държавната петролна компания Petrobras.

Към момента срещу Лула да Силва се водят още три дела за корупция. Според бразилското законодателство, ако дори по едно от тях съдът на втора инстанция се произнесе, че той е виновен, екс президентът на Бразилия няма да може да заема избирателни длъжности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12456

    24 3 Отговор
    Браво на бразилците! За един апартамент в затвора за 9 години. По тази логика колко години трябва да лежи "цвъцко" с шестте апартамента?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БАЙ ГАН4О

    8 1 Отговор
    12456 взе ми думите от устата,но и Томислав Дончев не изостава много от цв цв
  • 4 Сашо Ром

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "12456":

    ,,ЦВЪЦКО,,както го нарече ти,няма никога да го осъдят както и много други ,,ЛИЧНОСТИ,,в управлението и въобще,защото утре ще ни направят такава политическа интрига между БЪЛГАРИ И РОМИ ,че всички ще се вдигнем едни срещу други,да се бием,да се осакатяваме,да умираме и т.н.А политиците ще си почиват н Малдивите с наши пари.Така че стига сме се подавали на провокациите на УПРАВНИЦИТЕ НИ.