Last news in Fakti

17 Юли, 2017 13:31 1 692 1

Турска журналистка беше арестувана заради критична статия

  • турция-
  • журналистка-
  • арест-
  • преврат-
  • статия-
  • критична-
  • сага-
  • йелиз корай

В ареста заради критики към Ердоган

Турска журналистка беше арестувана заради критична статия - 1
Снимка: Birgun.net

Турска журналистка беше арестувана заради критична статия към правителството в страната, съобщи турското издание „Бир Гюн“. Йелиз Корай, редактор на вестник „Коджаели коз“, беше задържана за кратко от властите, защото описала случилото се след преврата в страната като „сага“.

В статията си тя критикува властите, че са преувеличили значението на миналогодишния опит за военен метеж, който беше потушен в ранните часове на 16 юли.

След преврата в Турция бе обявено извънредно положение, което е в сила и до днес. В затвора попаднаха много представители на четвъртата власти, което бе разкритикувано от западните страни.

Йелиз Корай е била освободена от ареста, но въпреки това съдебните власти ще я следят изкъсо. В критичната си статия турската журналиста пише също, че турското правителство не е направило достатъчно, за да разкрие какво се е случило преди година.

Над 250 души загинаха в кървавата нощ, в която танкове блокираха моста над Босфора, а парламентът беше бомбардиран. През уикенда в Турция бе отбелязана една година от опита за преврат.

Реджеп Ердоган заяви, че виновниците ще бъдат наказани, като заговори дори за смъртно наказание. В месеците след пуча чужди разузнавателни служби изразиха съмнение, че превратът е бил организиран от Фетхуллах Гюлен, който беше посочен за виновник от Анкара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОРАЗД

    4 0 Отговор
    Хубава и умна,такива в Турция вече не вървят,на почит са пингвините,които се обаждат само ако ги питат!
Новини по държави: