23 Юли, 2017 11:14 35 822 156

Вижте съвършената морска мaшина за война на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • сащ-
  • самолетоносач-
  • нимиц-
  • доналд тръмп-
  • джералд форд

Тръмп въведе във въоръжение единадесетия американски самолетоносач, първият от ново поколение

Вижте съвършената морска мaшина за война на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално въведе във въоръжение единадесетият американски самолетоносач "Джералд Р. Форд" - първият от ново поколение с ядрено задвижване, предаде AP.

Американската стомана и американските ръце произведоха послание от 100 000 тона към света: американското могъщество не знае граници, заяви Тръмп на церемонията във военноморската база в Норфолк, щата Вирджиния.

Към които и хоризонти да се насочи този кораб, съюзниците ни ще спят спокойно, а враговете ни ще треперят от страх, заяви президентът на САЩ на церемонията по официално приемане на кораба от военноморските сили.

Сред присъстващите на церемонията бяха бившите министри на отбраната Доналд Ръмсфелд и Дик Чейни, предаде АР.

Вижте съвършената морска мaшина за война на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новият самолетоносач "Джералд Р. Форд" е кръстен на 38-ия президент на САЩ. Строежът му започна през 2009 г. и трябваше да завърши през септември 2015 г. на цена от 10,5 млрд. долара, но този бюджет достигна над 20 процента преразход до 12,9 милиарда долара. ВМС обясняват забавянето и преразхода с високотехнологичните системи на кораба.

Новият самолетоносач е първият от клас "Джералд Р. Форд", който заменя досегашния клас самолетоносачи "Нимиц". Следващият от това ново поколение е самолетоносачът "Кенеди", чийто строеж вече е започнал. ВМС на САЩ искат да увеличат флота си до 12 самолетоносача до 2031 г., отбелязва Reuters.

Вижте съвършената морска мaшина за война на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вижте съвършената морска мaшина за война на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вижте съвършената морска мaшина за война на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Никоя друга държава няма такава военноморска сила. Русия и Франция имат по един самолетоносач, а Китай въведе във въоръжение втория си, но той още не е в оперативна готовност.

"Джералд Р. Форд" ще е в оперативна готовност през 2020 г., а първото му разгръщане е планирано за 2022 г. той е с дължина 333 метра и екипаж от 4460 души и е задвижван от два ядрени реактора. Новият му тип катапулт за самолети е електронен, а не парен. Той ще осигури 25% повече излитания за 75-те самолета и хеликоптери, а подобренията позволяват по-лесна поддръжка с екипаж от 500 души по-малко спрямо самолетоносачите от клас "Нимиц".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    121 39 Отговор
    11 "страшилища" ще стигнат ли да се уплаши С.Корея--защо със 3 не успяха...а четвъртият отиде на буксир на ремонт в Япония....

    Коментиран от #3

  • 2 юрист

    51 113 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Американската стомана и американските ръце произведоха послание от 100 000 тона към света: американското могъщество не знае граници, заяви Тръмп на церемонията във военноморската база в Норфолк, щата Вирджиния. Към които и хоризонти да се насочи този кораб, СЪЮЗНИЦИТЕ НИ ще спят спокойно, а ВРАГОВЕТЕ ни ще треперят от страх, заяви президентът на САЩ на церемонията по официално приемане на кораба от военноморските сили...“ НЯМАЛО СМИСЪЛ ДА СМЕ В НАТО, А?:) БИЛИ СМЕ ПОДЛОГИ, БУЛОНКАТА НА САЩ, ЕВРОГЕЙЦИ, А? :D:D:D А СЕГА ПАК МРЪНКАЙТЕ, УШАНКИ, СРЕЩУ ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО:D:D:D СЕВЕРНОАТЛАНТИЧЕСКИ ДОГОВОР Член 5 Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу ЕДНА или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ВСИЧКИ ТЯХ, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение ВСЯКА ОТ ТЯХ, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ЩЕ ОКАЖЕ ПОМОЩ НА НАПАДНАТАТА СТРАНА или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими,ВКЛЮЧИТЕЛНО УПОТРЕБАТА НА ВЪОРЪЖЕНА СИЛА, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона...“ ДА ВИ Е СЛАДКО, УШАНКИ:D:D;D

    Коментиран от #4, #18, #45, #107, #112, #142, #144, #151

  • 3 Пазарен Либерализатор

    54 63 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    С.Корея са на един шамар живот.

    Коментиран от #7

  • 4 ББЮ

    125 35 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Еми няма смисъл от това 100 000 тонно послание към света-тотална глупост и отживяла технология.Защото едно торпедо със вакумно-сверична технология струващо 19 000 долара потапя тази грамада струваща 13 милиарда долара...

    Коментиран от #8, #24, #76, #153

  • 5 мъка

    98 24 Отговор
    Още един пиратски кораб.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ку ку ку ку

    80 27 Отговор

    До коментар #3 от "Пазарен Либерализатор":

    То ако беше така,американците нямаше да стоят край бреговете им и да гледат като наср..ни истрелването на северно корейските ракети бе-Холивуд в реалността не важи.

    Коментиран от #11, #44

  • 8 юрист

    34 97 Отговор

    До коментар #4 от "ББЮ":

    “...Публикувано във факти.бг: Еми няма смисъл от това 100 000 тонно послание към света...“ Нещо не си доразбрал- това е послание към МИЛИТАРИСТИЧНА АГРЕСИВНА РУСИЯ! Щом путлер навсякъде хвали руското оръжие, руските тролове нонстоп ни облъчват с руските сатани, искандери и други руски военни оръжия, що пък сащ да не направят същото, а? Значи- за русия- може, за сащ- не може, а? :D:D:D НЕКА МИЛИТАРИСТИЧЕН И АГРЕСИВЕН ПУТЛЕРИСТАН ДА ЗНАЕ КАКВА Е ЧАСТ ОТ ВОЕННАТА МОЩ НА НАТО- това действа отрезвяващо на руските мераци за руска трета завоевателна световна война на русия срещу НАТО, ЕС и сащ:):):)

    Коментиран от #12

  • 9 Диди

    35 71 Отговор
    Е нека сега колегите да ,,критикуват,,това,което виждат. За нас е от голямо значение,че сме в НАТО.
  • 10 юрист

    32 90 Отговор
    Ще е добре сега руските пилоти пак да се пробват да минат в бръснещ полет над този самолетоносач и да видим- дали няма да бъдат ИЗПАРЕНИ от пространството над самолетоносача:D:D:D Няма да имат шанса даже да се наакат, преди да се изпарят:) 100% на борда на самолетоносача ще е монтирано и американското лазерно оръдие за унищожаване на дронове- та- където са дроновете, там са и пилотите на руските самолетчета;):)

    Коментиран от #28, #149

  • 11 Пазарен Либерализатор

    25 57 Отговор

    До коментар #7 от "ку ку ку ку":

    Това е заради Китай, скоро японски и американски кубинки ще газат по мазната муцуна на Ким Чен Пън. Сега сушата ще ги умори, после шишкото ще го изхвърлят от двореца.
  • 12 ББЮ

    94 20 Отговор

    До коментар #8 от "юрист":

    Тук не става въпрос може ли или не може--става въпрос че е безсмислено това инжинерно "творение".А иначе всеки си хвали стоката-но е твърде глупаво да залагаш 13 милиарда срещу 19 000 долара-не мислиш ли? И те уверявам че Русия знае за този самолетоносач още когато е бил на чертежите.Та те са си направили сметките-не са никак глупави.Страшното е,че военната мощ на САЩ не носи никакъв просперитет на демократизираните държави-факт.Аз като гледам и чета мнението ти,имам чувството че коренно сте объркани в ситуацията с агресора.Единствено и само САЩ са воювали във над 60 държави през последните 80 години...Единствено и само САЩ имат свои военни бази по цял свят-=800 броя.Това оборва вашето твърдение за агресор.Не ми се спори-все пак е неделя и съм релакс-но мнението ви е различно от истинската ситуация.

    Коментиран от #15, #16, #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1234

    79 18 Отговор
    Към ,,юрист"като ти чета писанията много агресивно гледаш на нещата.На тебе лично какво ти е направила Русия?Я погледни САЩ на всякъде по света са разположили свои войски.Я ми отговори,ако около твоята къща се струпат циганите от две три махали и започнат да вдигат врява,да те заплашват,че им пречиш,да настройват съседите ти против тебе,защото защото си спечелил някакво дело срещу тях....КАК ЩЕ СЕ ЧУВСТВАШ ТОГАВА ТИ! Хубаво ли ще ти е да ти викат да те заплашват да те обиждат както ти правиш.Но какво се чудя вие ,,адвокатите "сте дебелооки и си мислите,че винаги имате право НО запомни добре,винаги ГОСПОД има последната дума.

    Коментиран от #20

  • 15 юрист

    18 55 Отговор

    До коментар #12 от "ББЮ":

    “...Публикувано във факти.бг: тава въпрос че е безсмислено това инжинерно "творение"...“ хАХАХА- А САТАНИТЕ, ИСКАНДЕРИТЕ , С-300 И С-400 НЕ СА ЛИ СЪЩО БЕЗСМИСЛЕНИ ТОЧНО ОТ ИНЖЕНЕРНА ГЛЕДНА ТОЧКА, ПРЕД АМЕРИКАНСКОТО ЛАЗЕРНО ОРЪДИЕ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ДРОНОВЕ, А?:D Лазер убиец на дронове представи военният флот на САЩ 15:40 | 18 юли 2017 | По света / Автор Екип на Си Ен Ен* дир. бг - “.... „Той е по-точен от куршум – каза капитан Уелс. - И не е оръжие със своя „ниша“ като други, които са добри или само против въздушни цели, или само против обекти на повърхността, или само против цели на терена. В случая това е много гъвкаво оръжие, то може да бъде използвано против най-разнообразни цели.“..По определение лазерът поразява със скоростта на светлината. За сравнение това е 50 000 пъти по-бързо от връхлитаща междуконтинентална балистична ракета.„Той изхвърля масивно количество фотони по наближаващия обект – каза лейт. Кейл Хюз, обслужващ лазера. - Не се грижим какъв е вятърът, не се грижим за далекобойност, не се безпокоим за нищо друго. Ние можем да атакуваме целите със скоростта на светлината“....Ударът е тих и невидим. „Лазерът действа в невидимата част на електромагнитния спектър, така че не виждате лъч, то не вдига никакъв шум, то е напълно тихо и е невероятно ефективно в това, което трябва да направи“, каза Хюз....Всичко, което е необходимо, за да действа оръжейната система за 40 милиона долара, е енергия, която идва от собствен малък генератор, и тричленен

    Коментиран от #19, #38, #152

  • 16 юрист

    14 41 Отговор

    До коментар #12 от "ББЮ":

    “...Всичко, което е необходимо, за да действа оръжейната система за 40 милиона долара, е енергия, която идва от собствен малък генератор, и тричленен екип. Няма ракети за милиони долари, изобщо няма боеприпаси....Колко струва употребата му? “ОКОЛО 1 ДОЛАР ЗА ИЗСТРЕЛ“- каза Хюз“:D:D:D

    Коментиран от #156

  • 17 Различен

    66 16 Отговор
    Поредната купчина безсмислено желязо, което да плаши третия свят!
    И да облагодетелствува военнопромишления комплекс. Голямо крадене е падало!
  • 18 Ярослав Станчев

    50 17 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Самолетоносача е инженерно постижение,което никой не може да отрече.Но каква ще е нашата полза от него?Според конвенцията от Монтрьо такъв кораб не може да влиза в Черно море.Единствения самолетоносач,който може да влиза в Черно море е "Адмирал Кузнецов",защото според военната терминология не е самолетоносач,а тежък авионосен крайцер.И ся ко праим?Пак не могат да ни пазят от руската агресия,братята американци.Предлагам ние да си построим собствен самолетоносач,щото от американските няма файда.

    Коментиран от #32

  • 19 ББЮ

    34 14 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    Виж сега--сам си противоречиш--ето какво си написал"""" хАХАХА- А САТАНИТЕ, ИСКАНДЕРИТЕ , С-300 И С-400 НЕ СА ЛИ СЪЩО БЕЗСМИСЛЕНИ ТОЧНО ОТ ИНЖЕНЕРНА ГЛЕДНА ТОЧКА, ПРЕД АМЕРИКАНСКОТО ЛАЗЕРНО ОРЪДИЕ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ДРОНОВЕ,"""""....схващаш ли че тези руски оръжия за които пишеш нямат нищо общо с дронове????? За какво повече да си говорим и спорим???..Още повече ,че разработки за лазари има още от 60-те години на миналият век и бъди сигурна,че този американски лазар не е нещо изключително.Ти превеждаш разговоръ ни в друга плоскост-в спор.Пак ти казвам-днес съм релакс и не ми се спори.Но е крайно наивно написаното от теб тук.

    Коментиран от #21

  • 20 юрист

    18 45 Отговор

    До коментар #14 от "1234":

    “...Публикувано във факти.бг: Към ,,юрист"като ти чета писанията много агресивно гледаш на нещата...“ Напротив- руските тролове започнаха агресията! Опитаха се по всякакъв начин да смачкат правното ми становище в качеството ми на български адвокат, който има законното право да се произнася по въпроси от правото и да дава правни консултации, че русия извърши военна агресия в Украйна, че незаконно окупира и незаконно анексира Крим, че допусна руска армия в Донбас и че ООН е право, когато юридически окачестви тези руски действия като въоръжени действия и руска военна агресия в Украйна. Псуваха ме, наричаха ме всякак, но НЕ УСПЯХА да ме принудятг да променя мнението си, защото ако променя мнението си, значи да си скъсам дипломата за завършено висше юридическо образование. НЯМА КАК ЕДИН БЪЛГАРСКИ ЮРИСТ да каже, че русия не е извършила военна агресия в Украйна! Това не могат да преглътнат руските тролове, това ги боде и гризе нонстоп!

    Коментиран от #94

  • 21 юрист

    13 35 Отговор

    До коментар #19 от "ББЮ":

    “...Публикувано във факти.бг: .схващаш ли че тези руски оръжия за които пишеш нямат нищо общо с дронове?????..“ НАПРОТИВ- ИМАТ- “...„Мога да се прицеля към всяко конкретно място върху целта и да го изкарам от строя, или да го разруша, ако е необходимо – каза Уелс. - Това намалява страничните щети, вече мога да не се безпокоя за куршуми, които ще отидат отвъд целта и евентуално ще наранят или повредят обекти, които не искам да ранявам или повреждам“....На път е второто поколение Днес лазерът е предназначен предимно да обезврежда или унищожава самолети и малки кораби. „Проектиран е със замисъла да противостои на заплахи, които биха дошли от въздуха или от водната повърхност – каза Хюз. - И е невероятно ефективен, както се доказа в последните три години.“ Същевременно флотът разработва по-мощни системи от второ поколение, които биха поели по-съществени цели в мерника си – ракети. Тези мисии остават строго секретни. Все пак командирът и екипажът са наясно с потенциалните възможности. Когато попитахме Уелс дали сегашната LaWS би могла да свали ракета, той каза просто „може би“ и се усмихна...“:D:D:D
    http://dnes.dir.bg/news/svetlinata-lazer-sistema-voenen-flot-26079783?nt=10

    Коментиран от #23

  • 22 юрист

    16 44 Отговор
    Нека всяка ушанка да си знае мястото в руското блато и да знае- И В БЪЛГАРИЯ, И В ЦЕЛИЯ ЕС, ЕДИНСТВЕНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, КОИТО МОЖЕМ ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕМ ПРОФЕСИОНАЛНО ПО ВЪПРОСА ДАЛИ КРИМ Е ЗАКОННО АНЕКСИРАН, ДАЛИ РУСИЯ ИЗВЪРШИ ВОЕННА АГРЕСИЯ В УКРАЙНА, СМЕ САМО ЮРИСТИТЕ И В ПО-КОНКРЕТНО- БЪЛГАРСКИТЕ АДВОКАТИ! НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ПРИ ИЗСЛЕДВАНЕТО НА ТОЗИ ВЪПРОС ДА ИЗВЪРШИМ СИСТЕМАТИЧНО ТЪЛКУВАНЕ НА ПРАВНИТЕ НОРМИ, И ВЪЗ ОСНОВА НА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, ДА ФОРМИРАМЕ ВЪТРЕШНО УБЕЖДЕНИЕ И ТО ОБЕКТИВНО- НЕЗАВИСИМО ОТ НАШИТЕ ПРИСТРАСТИЯ КАТО ГРАЖДАНИ ИЛИ ХОРА И НАКРАЯ ДА ДАДЕН ОБЕКТИВНО ПРАВНО СТАНОВИЩЕ! А НА ТРОЛОВЕТЕ ИМ СЕ ПЛАЩА, ЗА ДА НЕ БЪДАТ ОБЕКТИВНИ И ДА РАЗПРОСТРАНЯВАТ САМО ЕДНАТА ГЛЕДНА ТОЧКА- ОБИЧАЙНО - ТАЗИ НА АГРЕСОРА! За това и професионалното ми юридическо становище ИМА стойност и НЯМА СИЛА, която може да ме принуди да го променя!

    Коментиран от #155

  • 23 ББЮ

    40 11 Отговор

    До коментар #21 от "юрист":

    Юристе-започваш да досаждаш вече--това че може да го насочи към всяко място към целта---не означава че целта е друго нещо освен дрон----айде подреди си мислите и препрочитай какво си написал.С такъв плам и ентусиазъм пишеш,че имам леки съмнения за тенденциозност на коментарите ти.Омръзна ми от безсмислени писаници тук.Лек ден.И пак ти казвам-лазера не е иновация--справка проблема м/у СССР и Китай на остров Даманскии---1969 година(мисля че се казваше) там за пръв път руснаците използват лазер-----китайската девизия се изпарява за секунди-факт признат даже от ЦРУ.Затова намали ентусиазма и гледай малко по трезво на нещата.лек ден.

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Кики

    17 37 Отговор

    До коментар #4 от "ББЮ":

    Спрете пиенето в коневръза, русофили,спазвайте си законите в Россия,в събота и неделя да не се пие аааааа едва ли хора които пият бояришинка могат да дадат компетентно мнение за нещо, още по - малко за военни неща......Айде и умната с пиячката,и не се занимавайте с неща които не разбирате....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 другар

    16 44 Отговор

    До коментар #12 от "ББЮ":

    Публикувано във факти.бг: "Аз като гледам и чета мнението ти,имам чувството че коренно сте объркани в ситуацията с агресора"

    Викаш, САЩ били "агресор", а?!? Я ни светни ушанке мазна, коя точно държава завладяха, анексираха или си присвоиха САЩ, за разлика от някои други?!? Не бяха ли точно те държавата, благодарение на която Европа се възроди след ВСВ?!?
    Каскети, едно нещо трябва да е ясно навсички: докато съществуват САЩ, ще има някакър ред на земното кълбо, ако те се катурнат, ще настъпи пълен хаос на Земята!

    Коментиран от #29, #41, #77, #85

  • 27 Кики

    18 33 Отговор

    До коментар #23 от "ББЮ":

    Тогава СССР използва високотемператуни снаряди ,гъвчо,защитавайки си опорните точки ставаш смешен,като всички русофили ,българомразци....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ББЮ

    42 10 Отговор

    До коментар #26 от "другар":

    Не исках да влизам в спорове и да си губя времето---но за теб ще го направя специално ТА ДА ТИ ПОКАЖА КОЙ Е АГРЕСОРА....................1. 1914-1934 Хаити Дебаркиране на пехота, въздушни бомбардировки водещи до 19 годишна военна окупация
    2. 1916-1924 Доминиканска република Военна интервенция последвана от 8-годишна окупация
    3. 1917-1933 Куба Дебаркиране на морска пехота. 15-годишна окупация
    4. 1918-1920 Панама Намеса на пехота която изпълнава „полицейски задължения“ в продължение на 2 години.

    5. 1918-1922 Русия Флот и пехота водят битки в няколко района на страната в продължение на 5 години
    6. 1919 Югославия Морска пехота се намесва в Далмация (Хърватско)
    7. 1919 Хондурас Дебаркиране на морска пехота
    8. 1920 Гватемала Намеса на пехотинци
    9. 1922 Турция Морска пехота извършва операция в Smyrna (Измир)

    10. 1922-1927 Китай Флот и пехота разположени в Китай за 5 години.
    11. 1924-1925 Хондурас Парашутисти дебаркират два пъти за две години.
    12. 1925 Панама Операции на морската пехота
    13. 1927-1934 Китай Сили на морската пехота са разполагани из страната.
    14. 1932 Салвадор Намеса на морската пехота

    15. 1933 Куба Операция на морската пехота
    16. 1934 Китай Морска пехота дебаркира в Фуджоу (Foochow)
    17. 1946 Иран Разгръщане на войска в северните провинции
    18. 1946-1949 Китай Солидно присъствие на около 100 000на войска воюваща обучаваща и тренираща местни бойци.
    19. 1947-1949 Гърция Войски на САЩ осъществяват 3 годишна кампания за потушаване
  • 30 Иванчо

    42 8 Отговор
    Само войни са им главите на тези Американци.
    Без значение кой им е президента винаги са забъркани в конфликтите по цял свят. А глупавият им народ живее с мисълта че са от добрите... те са миротворци... дават живота си за световният мир и дори се чувстват като жертви когато някой ги постави на мястото им.
  • 31 ББЮ

    42 8 Отговор
    20. 1948 Италия Манипулиране на изборите от ЦРУ
    21. 1948-1954 Филипините „Тайна“ война на ЦРУ, операции на командоси (дивесанти)
    22. 1950-1953 Корея Участие в Корейската война
    23. 1953 Иран ЦРУ сваля правителството на министър председателя Мохамед Мосадек (Mohammed Mossadegh)
    24. 1954 Виетнам Намеса на страната на Френските колоноални окупационни сили

    25. 1954 Гватемала ЦРУ сваля правителството на президента Джакобо Арбенз Гузман (Jacobo Arbenz Guzman)
    26. 1958 Ливан Дебакира 14 000на войска.
    27. 1958 Панама Сблъсъци между войските на САЩ в зоната на Панамския канал и местното население.
    28. 1959 Хаити Намеса на морски пехотинци
    29. 1960 Конго ЦРУ подпомага свалянето и убийството на премиер министъра Патрис Лумумба.

    30. 1969-1964 Виетнам Постепенно разполагане на военни съветници и специални части.
    31. 1961 Куба ЦРУ организира диверсията в Залива на Прасетата
    32. 1962 Куба Морска блокада и заплаха с употреба на ядрено оръжие.
    33. 1962 Лаос Преврат организиран от ЦРУ.
    34. 1963 Еквадор ЦРУ подкрепя военен преврат срещу президента Хосе Мария Валеско Ибара (Jose Maria Valesco Ibarra)
  • 32 ултра

    15 39 Отговор

    До коментар #18 от "Ярослав Станчев":

    Братята американци ни пазят чрез участието си в база "Инджирлик", трите бази на наша територия иПРО на САЩ, базирана в Румъния, на 50км от нашата граница. Освен тях ни пази и цялото НАТО, чрез чл. 5 от Договора. Това достатъчно ли Ви е, другарю Станчев?!?
  • 33 ББЮ

    41 11 Отговор
    35. 1964 Панама Отново сблъсъци между войските на САЩ в зоната на Панамския канал и местното население.
    36. 1964 Бразилия ЦРУ участвува във военен преврат който сваля правителството на Жуао Гоулард (Joao Goulart ) и качва на власт ген. Кастело Бранко (Castello Branco)
    37. 1965-1975 Виетнам Виетнамската война. Участие на повече от 500 000на войска. Около 6 милиона жертви.
    38. 1965 Индонезия ЦРУ участва в преврат срещу президента Сукарно и поставя на власт ген. Сухарто
    39. 1965 Конго ЦРУ подпомага военен преврат който сваля президента Жозеф Касавубу (Joseph Kasavubu) и поставя на власт Жосеф Мобуту (Joseph Mobutu)

    40. 1965 Доминиканска република Разполагане на 23 000на войска
    41. 1965-1973 Лаос Начало на бомбардировки траещи 8 години.
    42. 1966 Гана ЦРУ подпомага преврат за свалянето на президента Куаме Нкрума (Kwame Nkrumah)
    43. 1966-1967 Гватемала Масивни антивъстаннически операции
    44. 1966-1975 Камбоджа ЦРУ подкрепя военния преврат на ген, Лон Нол срещу принц Нородом Сианук. Интензивни 7 годишни бомбардировки на районите в близост до границата с Виетнам.
  • 34 ББЮ

    37 9 Отговор
    45. 1970 Оман (Аман) Противовъстанически операции съвместно с иранската морска пехота.
    46. 1971-1973 Лаос Наглуване на американски и южновиетнамски войски
    47. 1973 Чили ЦРУ учасва в преврата свалил президента Салвадор Алиенде (Salvador Allende) и качил на власт ген. Аугусто Пиночет (Augusto Pinochet )
    48. 1975 Камбоджа Морската пехота влиза в сражения с правителствените сили на Камбоджа.
    49. 1976-1992 Ангола Операции на ЦРУ и военни операции.

    50. 1980 Иран Специални части кацат в Иранската пустиня. Атаката се осуетява от повреда в хеликоптер(и).
    51. 1981 Либия Американските ВВС свалят два Либийски военни смолета над Средиземно море.
    52. 1981-1992 Салвадор ЦРУ и специални части (диверсанти) извършват антивъстаннически операции в продължение на 11 години
    53. 1981-1990 Никарагуа ЦРУ ръководи операциите на никарагуанските конри. Окупация на пристанищата от американски войски.
    54. 1982-1984 Ливан Участие на морски пехотинци и обстрел на местни военни части от американския флот.
    55. 1983 Гренада Военна инвазия в Гренада.
  • 35 ББЮ

    35 8 Отговор
    60. 1983-1989 Хондурас Мащабна военна програма за подпомагане, целяща конфликт с Никарагуа.

    61. 1984 Иран Два ирански самолета са свалени над Персийския залив.
    62. 1986 Либия Американски самолети бомбардират градовете Триполи и Бенгази, преки атаки на президентския дворец на Муамар Кадафи.
    63. 1986 Боливия Специални части се занимават с антивъстанически операции.
    64. 1987-1988 Иран Американската флота блокира иранския морски транспорт и сваля ирански пътнически самолет.

    65. 1989 Либия Американски самолет сваля два либийски самолета над залива Сидра (Gulf of Sidra)
    65. 1989 Филипините ЦРУ и специални части потушават бунтове.
    66. 1989-1990 Панама 27 000 войници, флот и авиация са използвани за свалянето на правителството на президента Нориега
    67. 1990 Либерия Разгръщане на военни отряди.
    68. 1990-1991 Ирак Войната в залива. Отблъскване на иракските окупационни войски в Кувейт.
    69. 1991-2003 Ирак Контрол над иракското въздушно пространство с периодични атаки на въздушни и наземни цели.
  • 36 ББЮ

    34 7 Отговор
    70. 1991 Хаити Военен преврат с участието на ЦРУ сваля от власт президента Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide )
    71. 1992-1994 Сомалия Операция на специални части
    72. 1992-1994 Югославия Основна роля в наложената от НАТО блокада на Сърбия и Черна Гора.
    73. 1993-1995 Босна Активно участие във войната с пехота и въздушни атаки.
    74. 1994-1996 Хаити Военни отряди налагат военен резим и връщат на власт президента Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide)

    75. 1995 Хърватия Атака на сръбски летища.
    76. 1996-1997 Заир (Конго) Морски пехотинци извършват операции в източната част на страната
    77. 1997 Либерия Разполагане на войски.
    78. 1998 Судан Въздушна атака разрушава най-голямото фармацефтично предприятие на Судан.
    79. 1998 Афганистан Атаки на цели в страната.

    80. 1998 Ирак Четири дни на интезивен ракетен и въздушен обстрел.
    81. 1999 Югославия Основен дял във въздушните атаки на НАТО.
    82. 2001 Македония Отряди на НАТО разоръжават албански бунтовници
    83. 2001 Афганистан Наземни операции и въздушни атаки за сваляне на талибанското правителство.
    84. 2003 Ирак Нахлуване в Ирак с голяма войска, въздушни и военоморски сили за сваляне на правителството на Саддам Хюсеин и установяване на ново правителство
  • 37 ББЮ

    39 10 Отговор
    85. 2003 – до сега Ирак Окупация на Ирак с присъствие на около 150 000 войници в борба с бунтовнически групировки.
    86. 2004 Хаити Дебаркиране на морска пехота. ЦРУ участва в преврат за сваляне на от власт на Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide )
    87. 2004 Грузия, Джибути, Кения, Етиопия, Йемен, Еритрея – Антитерористична дейност
    88. 2006 и до днес Пакистан Въздушни атаки в пограничните райони.
    89. 2007 Сомалия Въдушна атака по заподозрени членове на Ал Каеда.

    90. 2008 Южна Осетия Транспортиране на Грузинска войска от Ирак. Въоръжаване и трениране на грузински войници.
    91. 2009 Пакистан Ракетен обстрел от безпилотен самолет. Периодични въздушни атаки.
    92. 2010 и досега Сирия Финансиране и въоръжаване на муджахидините
  • 38 по темата

    32 14 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    Хамериканския лазар е толкова устешен, колкото и новото-остаряло корито, което пуснаха успешно във водата, без да потъне.
    Та причината да се хвалят с тоз лазар, е, че трябва по някакъв начин да успокоят и без това насраните хамериканци, па и самите тях; а че лазаро може да порязява само летящи чайки, и то при условие, че не пикират във водата, в такъв случай Лазар само мига и пръска искри преди да даде на късо.
  • 39 другар

    11 38 Отговор
    #29 и #31 - Уаааууууу, направо онемях от толкованемедленно разархивирана информация:))) И все пак, КОЯ ТОЧНО ДЪРЖАВА завладяха САЩ, де факто и де юре, за периода, за който си толкова точно осведомен?!? НЯМА ТАКАВА :)))
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ББЮ

    42 8 Отговор

    До коментар #26 от "другар":

    Нали искаше да знаеш кой е агресора--и какво са анексирали САЩ---еми за начало ще ти кажа-Хаити.....Ще те изчакам да напишеш още простотии и ще ти отворя очите за още неща..--айде другарю....
  • 42 tost

    29 8 Отговор
    Достатъчно е една „мръсна“ бомба и екипажа сам ще скочи в морето а това ще се превърне в една непотребна „рибена“ консерва,щото радиацията не прощава .Понякога и „дребните “ камъчета обръщат каруцата .
  • 43 Хлебич

    19 31 Отговор
    Неразбрах дали има стелт технологията на Кузнецов - пуши та се невиди

    Коментиран от #100, #106

  • 44 куку руку ку

    34 8 Отговор

    До коментар #7 от "ку ку ку ку":

    Северна Корея наистина са на един шамар живот, но след шамара могат да повлекат целият свят в ада. Т.е. Северна Корея нямат ресурс за война, но имат ресурса да ужилят предсмъртно ццялата планета. Не си мислете, че ядрен удар срещу САЩ няма да се отрази на цялото човечество.
    Затова: Бай бабо да не срещаме мечка...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гост

    25 7 Отговор
    Не се е срещтнал с някой танкер и не е потънал.
  • 48 юрист

    10 30 Отговор

    До коментар #45 от "До юриста":

    Отговарям ти в качеството си на български адвокат, г-н руски екскремент- чл.5 от Договора за НАТО важи за ВСЕКИ агресор, включително и за онази държава, която , въпреки, че е член на НАТО, реши да си “чопне“ от територията на друга натовска държава. Чл.5 от Договора НЕ ЗАСЯГА само агресорите извън НАТО, а ВСЯКА държава- агресор. За това и турция много внимава да не се окажат извъеднъж турските граждани с изравнена до земята държава, поради нейна военна агресия спрямо натовски съюзници....

    Коментиран от #118, #145

  • 49 PST

    13 18 Отговор
    САЩ са велики и защото имат близо 500 000 българи с двоино гр. .живеещи и работещи в САЩ !
  • 50 сноу

    32 10 Отговор
    Ало" юриста ",...И с просто око се вижда, че си от "брадатите "юристи дето едва ли са прочели цялото заглавие и още подсмърчат над наказателния ,но вече усърдно блееш с овчето и продажно стадо на балъците.. Като си такъв голям юнак ,обади се на Тръмпун ,да спретва един и за тебе ,яхвай го и на бой...

    Коментиран от #51, #52, #53

  • 51 юрист

    8 29 Отговор

    До коментар #50 от "сноу":

    “...Публикувано във факти.бг: .И с просто око се вижда, че си от "брадатите "юристи..“ Айде - и този субект се изказа по въпроса... Имам въпрос към теб- ЗАЩО СИ ТОЛКОВА КОМПЛЕКСИРАН, ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА ПРИЕМЕШ В БЪЛГАРИЯ ХЕТЕРОЖЕНА ДА УПРАЖНЯВА НАД 17 ГОДИНИ АДВОКАТСКА ПРОФЕСИЯ? В СОФИЯ адвокатите общо сме към 10тина хиляди човека, а от тях поне 40% сме ХЕТЕРОЖЕНИ! ЗАЩО не можеш да приемеш моят биологичен пол? ЗАЩО НАРУШАВАШ БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, според която жените и мъжете в БЪЛГАРИЯ сме с равни права, включително и с равни права на упражняване на всички видове професии? Ти знаеш ли какво ще ти се случи, ако с твоето цитирано твърдение ми се появиш в адвокатската кантора? Хващам те за яката и директно ти спретвам гражданско дело за дискриминация по чл.71 ал.1 от ЗЗДискр.! Много ми е чудно и как ще реагираш, понеже нося доста сносно дамско облекло и НЯМАМ мустаци:) Няма да ти показвам, че обувките ми са Маноло Бланик, но и сам ще си направиш преценката за тях...

    Коментиран от #64

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Диди

    6 18 Отговор
    До юрист
    Вече някои от колегите досега показаха,че наистина имат проблеми с това,жена да бъде интелигентна. Това качество е останало от ,,миналото,,.Ще бъде трудно това да се промени.

    Коментиран от #58

  • 56 Диди

    9 19 Отговор
    До пост 54
    Пишеш,че..,,в тая компания ние нормалните сме излишни..,,
    Ами,че не пиши. Вие българските русофили,НИМА СЕ ИМАТЕ ЗА НОРМАЛНИ ? ТАКИВА КАТО ВАС,КОИТО ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ ДА ЗАТЪНЕ ОТНОВО В РУСКО РОБСТВО,ВИЕ СТЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ НА НАШАТА ДЪРЖАВА. ВИЕ СТЕ ПАРАЗИТИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО. ТАКИВА КАТО ТЕБ,НЯМАТ МЯСТО В МОЯТА КОМПАНИЯ.

    Коментиран от #121

  • 57 владимирович

    20 3 Отговор
    браво на радарите се появи нова ясно очертана голяма цел а колко високо технологична е няма никакво значение

    Коментиран от #69

  • 58 Бай хой

    20 5 Отговор

    До коментар #55 от "Диди":

    Къде я видя тук някъде тая интелигентна жена? Да не би да е някоя от ония които сред нощ псуват като каруцари а речника им изобилства от думи като путьо държавни тролове и подобни? Нещо ви куца в нпо дружинката. Електронните ви жени франкещайновци дрънчат като раждясало тенеке. Коя нормална жена че и интелигентна ще седне посред нощ да спори като селски бръснар?

    Коментиран от #59, #62

  • 59 юрист

    5 19 Отговор

    До коментар #58 от "Бай хой":

    “...Публикувано във факти.бг: а речника им изобилства от думи като ...държавни тролове и подобни?“ Руските държавните тролове са факт- “...22 февраля 2017 В Минобороны РФ создали войска информационных операций "Созданы войска информационных операций, что гораздо эффективнее, сильнее", - сказал Шойгу, отвечая на вопрос о необходимости воссоздания управления, которое занималось контрпропагандой. "Пропаганда должна быть умной, грамотной и эффективной", - сказал Шойгу. Впервые о необходимости создания в российской армии киберкомандования в марте 2012 заявил вице-премьер РФ Дмитрий Рогозин. В 2013 году источник сообщал "Интерфаксу", что в ВС РФ будет создано киберкомандование для противодействия виртуальным угрозам. По словам источника, киберкомандование должно было быть создано в 2014 году как новый род войск. Однако до последнего времени в парламенте России опровергали сообщения о том, что в стране существуют кибервойска...“
  • 60 Garrincha

    29 5 Отговор
    Така, попрочетох коментарите ... силно впечатление ми направи "юрист" - хетерожена, както се оказа (това, нещо като електрожен ли е ?!?!? ) ! Учуден съм, как човек с претенции, от гилдия, която има право да тълкува закони (видиш ли), се радва с такъв патос на американската военна мощ, такова въодушевление (близо до оргазъм) ... НАТО, Америка ... ушанки ...

    Коментиран от #63

  • 61 Диди

    8 23 Отговор
    Руските тролове се отчитат редовно в централата си на САВУШКИНА 55 в САНКТ ПЕТЕРСБУРГ. Финансирват се от пулъо. Така,че,престанете да ни досаждате с вашата пропаганда и лъжи. Както вече писах,вие сте паразитите в българското общество,което и не иска да чува за в бъдеще руската ви пропаганда.
  • 62 юрист

    6 17 Отговор

    До коментар #58 от "Бай хой":

    И още - http://www.securitylab.ru/news/485399.php 11:23 / 23 Февраля, 2017 В ВООРУЖЕННЫХ СИЛАХ РФ ДЕЙСТВУЮТ ВОЙСКА ИНФОРМАЦИОННЫХ ОПЕРАЦИЙ ...По данным компании Zecurion Analytics, Россия входит в пятерку стран с наиболее развитым уровнем кибервойск. Согласно отчету экспертов, в структуре трудятся 1 тыс. человек, а ее финансирование составляет $300 млн в год.“
    https://www.kommersant.ru/doc/3187320
  • 63 юрист

    5 19 Отговор

    До коментар #60 от "Garrincha":

    ““..Публикувано във факти.бг: се радва с такъв патос на американската военна мощ...“ Да бяхте прочел чл.5 от Северноатлантическия договор или поне мой коментар № 2 или № 48 - там е казана директно причината ми да се радвам на американските нови оръжия, самолетоносачи и т.н.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Съгласен

    21 6 Отговор

    До коментар #57 от "владимирович":

    Адски си прав,поредната безсмислена купчина метал...

    Коментиран от #73

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Монго

    10 4 Отговор

    До коментар #64 от "ТурисТТерорисТ":

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Несъгласен

    23 5 Отговор

    До коментар #69 от "Съгласен":

    Колега,не е баш така. Полезна е заради това,че като я потопят ще се превърне в идеално жилище на много морски обитатели
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Барчо

    21 6 Отговор
    Ми сега за тоя самолетоносач, който е хамериканска собственост ще трябва да плащат други. Парите за поддръжката му само за ден никой не казва колко е. Предполагам само за изхранването на екипажа ще е само 60 000 долара на ден.
    Съгласен съм, че такава сила като щатите трябва да имат самолетоносачи, но чак пък 12 бр и тринайсти в строеж!!! Тези корита стават само за локални битки с неандерталци. При една световна война, ще бъдат потопени за отрицателно време.
  • 76 Барчо

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "ББЮ":

    13 милиарда, ма това е стартовия пакет. Всеки ден със сигурност става с поне по 100 000 долара по-скъп.
  • 77 Барчо

    21 6 Отговор

    До коментар #26 от "другар":

    Що не погледнеш в уикипедия какво направиха "прехвалините" ти хамерикански миротворци в Югославия. Само статистиката да погледнеш. Колко детски градини, училища, църкви, манастири и доста други невоенни обекти са унищожили. Тогава отваряйте голямата уста за миротворството на краварите!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Барчо

    26 7 Отговор

    До коментар #26 от "другар":

    И още една справка си направи! През Втората Световна твоите работодатели американци и англичани бомбандира България, въпреки че нито една българска пушка не е гръмнала срещу тях.
    Убити от от бамбандировките са 4 208 българи
    Сериозно осакатени са 4 744 българи
    Унищожени граждански обекти само в София 12 657
    Бомбандирана е и почти цялата страна и ако искаш може да си направиш допълнителна справка. Цитираните цифри са само за София!!!????!!!!!
    Убийци са твоите американци, а не миротворци.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Mariec

    18 2 Отговор
    Коментираме едни много излишно хвърлени пари и гориво,а нас какво ни засяга дали от руска или американска бомба ще бъдем гръмнати.нещата отиват към унищожаване на планетата,а ни занимават с парников ефект,с катализатори,възбновяеми източници....абе пълен фарс.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Монк

    4 6 Отговор

    До коментар #88 от "юрист":

    ФАКТИ
    Свят
    23 Юли, 2017 11:145 84089
    Вижте съвършената морска мaшина за война на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)
    Тръмп въведе във въоръжение единадесетия американски самолетоносач, първият от ново поколение
    Снимки: БТА/АР
    Снимки: БТА/АР
    Анатоли Стайков

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално въведе във въоръжение единадесетият американски самолетоносач - първият от ново поколение с ядрено задвижване, предаде AP.

    Американската стомана и американските ръце произведоха послание от 100 000 тона към света: американското могъщество не знае граници, заяви Тръмп на церемонията във военноморската база в Норфолк, щата Вирджиния.

    Към които и хоризонти да се насочи този кораб, съюзниците ни ще спят спокойно, а враговете ни ще треперят от страх, заяви президентът на САЩ на церемонията по официално приемане на кораба от военноморските сили.

    Сред присъстващите на церемонията бяха бившите министри на отбраната Доналд Ръмсфелд и Дик Чейни, предаде АР.




    Новият самолетоносач "Джералд Форд" е кръстен на 38-ия президент на САЩ. Строежът му започна през 2009 г. и трябваше да завърши през септември 2015 г. на цена от 10,5 милиарда долара, но този бюджет достигна над 20 процента преразход до 12,9 милиарда долара. ВМС обясняват забавянето и преразхода с високотехнологичните системи на кораба.

    Новият самолетоносач е първият от клас "Джералд Форд", който заменя досегашния клас самолетоносачи "Нимиц". Следващият от това ново поколение е самолетоносачът "К
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ироничен

    17 7 Отговор

    До коментар #20 от "юрист":

    Юри, никой не иска да ти пречи да се упражняваш тук. Чували сме за ангажиментите на натовските страни към държава членка. Ти обясни на хората какво става, ако една натовска страна извърши вражески действия към друга. Нашите граждани не очакват нападение от Русия, но допускат такова от Турция.
    Воят на няколко политически коментатори е с цел да се обърне тази нагласа, но засега нищо не става.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 КО НА ИНТЕРЕСУВА ТУЙ КОРИТО

    17 3 Отговор
    ЛЕКАРИ НЯМА БОЛНИЦИ ВЪВ ПОСТОЯНЕН ФАЛИТ Ч...ДЖИЙСКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ УБИТО СЯКВО ПРОМИШЛЕННО И ЗЕМЕДЕЛСКО ПРОИЗВОДСТВО ПОРНО ПО ТЕЛУВИЗИЯТА КИЧЕЦИ И ПО РАДИОТО М....ЛИТЕ ТРЕПЯТ БАБИЧКИ И УЧЕНИЦИ .КОЙ БУНАК ЗАЩИТАВА ТВА.....
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 куку руку ку

    18 5 Отговор

    До коментар #43 от "Хлебич":

    Адмирал Кузнецов е "димката" на нинджата. Докато всички проследяват димната му пътека, ракетите Калибър вършат основната работа. От Каспийско море покриват целия арабски полуостров, източно Средиземно море и балканите. А от Черно море само Англия и Испания са извън обхвата им.
    Не напразно натовци са кръстили тази ракета "Изпепелител" (Sizzler)
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Оптимус

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Хлебич":

    Кузя пуши нарочно . целта е да го виждат от другия край на земното кълбо и да бегат... А ние нямаме самолети, за какъв праз ни е самолетоносач? Хлебарките на хранилка тук вече 43 мандат не могат да купят 2 ескадрили нови самолети, но през ден си назначавнат комисии за лапат бонуси и да карат нови колици? Тая номенклатурна паразитна прослойка няма да позволи и армия да остане тук камо ли самолетоносач да имаме. Щом и генерала на авиацията се приземи и за да не остане безработен стана Президент, представи си останалите ни пилоти сигурно вървят пещ и карат курсове за профессионални шофьори? А тоя плаващ сал на снимката не е за присмех - много го присмивате но го охраняват и поднодници и сателитни разузнавания, изобщо не е майтап.... Но тук е бай Ганьоланддия и на всяко нещо такова се присмиват повечето хора май?
  • 107 999

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Ние не сме подлоги ама ти си и то голяма
  • 108 999

    17 1 Отговор
    Дядо казваше. " Сине колко е по голяма заплахата толкова по лесно можеш да я бутнеш и уцелиш . Пази се от малките и хитрите на тях трудно се уцелва брадичката, тоя които се фука е въздух под налягане". Дядо е участвал в три воини под Българско знаме и никога не е губил, битка просто БЪЛГАРИН.

    Коментиран от #111

  • 109 Шаран БГ

    10 8 Отговор
    " Другар", помисли малко! Какво ще е, ако на тази планета има един господар-бил той германец,янки,руснак, китаец и т.н. , и т.н. Сега, когато САЩ са окупирали половината планета, кой е "цъфнал, че и вързал" под тяхното крило ?От началото на 19-я век ненаситните янки търсят, кой да завладее богатствата на необятната Русия ! Сега явно са решили сами да се справят. Успеят или не -- потърпевшите сме ние- малките народи и държавички по света и най-вече на Европа! Не е нужно ББЮ да ти изброява агресиите на американците. Направили са го англичани преди 17 години! Като са използвали само английски източници !! Нужно е само да потърсиш и прочетеш! Чичко Гугъл всичко знае. Не е нужно да повтаряш пропагандни измишльотини - мисли !!!
  • 110 mf2

    12 6 Отговор
    Хахахаха, отданва не се бях забавлявал толкова!
    Юриста, ти си юрист, колкото аз съм марсианец!
    пубер - не те ли е срам да лъжеш като разпран/а?
    ББЮ, защо подкара от 20-ти век? Я кажи как миролюбивите хамериканци придобиха Калифорния и Тексас.
  • 111 Бат Ваню

    6 4 Отговор

    До коментар #108 от "999":

    ... ммм...тва некъв Симеонов войн.... и аз имам тъкав дедо... - (с неколко пра-пра ) и съм чувал, че е казвал... "Ние печелиме, България губи....".... да е жив да му кажа.... "Германия губи".... вирнал се е от Чикаго за тая война.... мдаа такива са били времената... иначе... на Тръмп и съюзниците не му верват.... Тя и жена му не му верва.... ха ха ха.... Е как да поверваш на такъв човек а?.... ха ха ха....
  • 112 Смях

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Турците и гърците като се биха за Кипър, някой някого защитили бе? Нямам думи... Къде си завършил? В Благоевград ли? :D :D :D
  • 113 бай Тодор

    12 6 Отговор
    Една ракетка и чао страшилише!
  • 114 Така е

    4 3 Отговор
    И всичко това заради малкия Путин.

    Коментиран от #115

  • 115 Бат Ваню

    11 2 Отговор

    До коментар #114 от "Така е":

    .... Путин е малък.... ама Русия голема.... ха хаха.....

    Коментиран от #116

  • 116 onq s konq

    5 9 Отговор

    До коментар #115 от "Бат Ваню":

    Кат Русия "големи" мнооого...Ама няма го ОНЯ ОГРОМЕН СССР И ЦЕЛИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК В ПРИДАТЪК!И затова...ДА ЗДРАСТВУЕТ ТОВАРИЩ ГОРБАЧОВ И САЩ...които го изработиха:)

    Коментиран от #119

  • 117 чичо

    4 8 Отговор
    До Юрист: ти баце ги срази. ПолОми всички руски ботове в този форум.
  • 118 Знаещ

    9 3 Отговор

    До коментар #48 от "юрист":

    Я кажи български адвокате когато Турция, която си ислямизира с брутални темпове и която се отдалечава с бясна скорост от светската държава създадена от Ататюрк реши да ни вземе Кърджали, което наскоро Ердоган спомена като скъпо за турците място, американските ни "приятели" и НАТО дали ще я нападнат или ще излезнат само с декларация, че това не е демократично и ще си затворят очите. Кажи също така как точно помогнаха на гърците когато Турция им откъсна тяхна територия?

    Коментиран от #120

  • 119 Бай хой

    8 5 Отговор

    До коментар #116 от "onq s konq":

    И ся конь кои са по гоуеми от Русия? Пичлеме рийш ли няма такива. Пообразовайсе. Стига с тая слугинска психика. Повярвай в себе си и разбери че заслужаваш нещо по добро от това да миеш посуда на свинеобразни говедари.
  • 120 юрист

    6 12 Отговор

    До коментар #118 от "Знаещ":

    ДА- ако турция опита да направи военна агресия срещу България, излиза НА ВОЙНА с останалите 27 държави от НАТО- това е положението , колкото и да реват ушанките, двойните българотурски граждани или турските граждани с 2ра съпруга- рускиня- християнка. България на секундата изисква от НАТО влизането в сила на чл.5 от Договора и той влиза в действие.

    Коментиран от #128, #146

  • 121 Знаещ

    15 5 Отговор

    До коментар #56 от "Диди":

    Не казваш нищо за турското робство и за това, кой ни е освободил, и кой по същото време е подкрепял Турция, и е бил против освобождаването на България. Нашите английски "приятели" освен, че подкрепяха турците в тяхното желание България да си остане под робство ни хвърляха бомби през втората световна война без нито един българин да ги е нападнал. На баба ми апартамента е бил разрушен от тяхна бомба, а и мноооооооого други по това време в София. P.S. Разходи се някой път в Омуртаг, Търговище или някой населен с турци град и попитай на български къде е кметството например. Ще видиш, че в 90 процента от случаите ще ти говорят само на турски и ще се правят, че не те разбират. Това съм го изпитвал лично преди няколко месеца и от тогава исляма и Турция са ми болна тема. Там българите не ни броят за хора и помагат основно на техните бизнесмени и хора. Цялата администрация е в техни ръце, а ти си седнала да тролеиш за руска заплаха в България. Турците и циганите ще превземат България, а ислямистите с помощта на Меркел голяма част от Европа след максимум 30-40 години, а може и по-рано с този темп на раждане. В Лондон най-масовото име сред новородените вече не е Джон, а Ахмед или нещо подобно.

    Коментиран от #122, #123

  • 122 Знаещ

    3 4 Отговор

    До коментар #121 от "Знаещ":

    Грешка при писането. Да се чете тролиш*
  • 123 юрист

    6 15 Отговор

    До коментар #121 от "Знаещ":

    “...Публикувано във факти.бг: Не казваш нищо за турското робство и за това, кой ни е освободил..“ Българското опълчение е спечелило рускотурската война от 1877 г. за руснаците, чрез стратегическите боеве на Шипка - и това ли не знаете?! Самата рускотурска война от 1877 година не е за осбовождаването на българите, а последният руски напън на имперска русия да завладее черноморските проливи. Възстановяването на българската държавност частично върху 2/5 от българското землище от 1878 г., ли е “освобождението на България“? Княжеството е княжество, васално на русия, а Източна Румения е османски васал. А другите три части на България остават в държавната територия на други държави. Ако това е “освобождаване на българите и възстановяване на държавата ни“, аз съм трамвай....

    Коментиран от #124

  • 124 Знаещ

    23 7 Отговор

    До коментар #123 от "юрист":

    Майко мила. може би не си посещавала часовете по история. Българското опълчение е около 7500 души, а руската армия е била около 280000 души. Честно кажи, че не тези 280000 души, а само шепата българи са разбили близо 300000 турци? Да българите се бият като тигри и Шипка е изиграла решаваща роля за бързото приключване на войната, но да твърдиш, че само 7500 опълченци сами са размазали триста хилядната турска армия е най-малкото нелепо. Да не говорим, че от самото начало на битката там командири са генерал Столетов, генерал Дерожински и след 24 август генерал Радецки. Предполагам, че не знаеш, но те са руснаци. После след като руснаците стигат до Цариград и са готови да го превземат на страната на турците вече не само с оръдия и пушки, а с цялата си армия се включва Англия за да спаси османската империя от пълен разгром и принуждава Русия да подпише неизгоден мирен договор и съответно англичаните не за последен път ни прецакват. Години по късно разрушиха както по-горе ти писах бомбардираха София и убиха хиляди невинни българи.

    Коментиран от #125, #127, #130

  • 125 Знаещ

    14 7 Отговор

    До коментар #124 от "Знаещ":

    P.S. Ако руснаците бяха превзели Цариград щяха окончателно да размажат османската империя и България щеше да включва, и Одрин, а те щяха да се нуждаят от добър и православен съсед като нас за да наложат християнството или поне да намалят влиянието на исляма в останалата за тях турска част на Европа и да си държат стратегическия за черноморския излаз Босфор. Ако това беше станало и ние не граничихме с Турция, нямаше толкова много българи, които по време на робството насила са ги накарали да приемат исляма да се турчеят, да се забрадват и да имат турско самосъзнание. А сега просто ни остава да се молим Европа по-бавно да се ислямизира, защото когато Германия, Англия, Франция и Белгия станат шериатски мюсулмански страни турците много бързо ще се разширят почти до Пловдив. Максимум след 50 години с този темп на отрицателна за белите хора раждаемост и супер положителна (поне по 4-5 деца, които на 20 години всяко едно от тях започва да създава още по 5) за мюсулманите раждаемост те ще имат мнозинство в парламентите и ще могат да променят конституцията. А Меркел им помага като ще вкара много милиони до 2020 година, които после ще си доведат и цялата рода и домочадие и само гледай какво ни чака. Да не говорим, че та са основно млади мъже, които след време ще се оженят за бели жени и ще ги накарат да приемат исляма. В Ница миналата година беше пълно с бели забрадени жени разхождащи се с по 3-4 цветнокожи дечица. Как пък резняците не приемат християнството, а карат

    Коментиран от #126

  • 126 Знаещ

    9 4 Отговор

    До коментар #125 от "Знаещ":

    ...а карат белите жени да стават мюсулманки. Гадна работа.
  • 127 onq s konq

    7 13 Отговор

    До коментар #124 от "Знаещ":

    И тоя ред на мисли който демонстрираш,че не бълг опълчение,а 280 хилядната руска армия е разбила турците,добре е да споменеш че ГЕРМАНИЯ БЕЗ ПРОБЛЕМ ЩЕШЕ ДА ЗАВЛАДЕЕ РУСИЯ,АКО НЕ БЕШЕ МОЩНАТА И ПОВСЕМЕСТНА ЕВРОПЕЙСКА СЪПРОТИВА И ПАРТИЗАНСКО ДВИЖЕНИЕ, И РЕШАВАЩАТА МАТЕРИАЛНА ПОДКРЕПА НА АМЕРИКА ,ИЗРАЗЯВАЩА СЕ В ДОСТАТЪЧЕН НА БРОЙ МОРСКИ КЕРВАНИ СЪС ОРЪЖИЕ И ХРАНИ ЗА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ!

    Коментиран от #131

  • 128 куку руку ку

    7 3 Отговор

    До коментар #120 от "юрист":

    Мечти-и-и. В Кипър някой да задейства чл.5?
  • 129 Грую

    7 6 Отговор
    10 кила тротил у ядренио реактор и че оди да прави компания на китовете!

    Коментиран от #133

  • 130 юрист

    4 12 Отговор

    До коментар #124 от "Знаещ":

    “...Публикувано във факти.бг: Честно кажи, че не тези 280000 души, а само шепата българи са разбили близо 300000 турци?,,,„ДА- ЗАЩОТО БОЕВЕТ ПРИ ШИПКА РЕШАВАТ ИЗХОДА НА ВОЙНАТА! Явно не си учил история на България като наука, а като руска приказка за лека нощ- как храбрата руска империя, ей така- без нищо, решава да “освободи“ “братския“ български народ, нали? И спри да пишеш неверни неща, защото започва да ми кипва! АКО НЕ БЕШЕ БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ НА ШИПКА, РУСИЯ ЩЕШЕ ДА ЗАГУБИ РУСКОТУРСКАТА ВОЙНА ОТ 1877Г.! АКО НЕ БЕШЕ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ, КОЕТО ДА ДОНАСЯ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ ДАННИ, ДА УКАЗВА ТОЧНИТЕ ВХОДОВЕ ЗА СТАРОПЛАНИНСКИТЕ ПРОХОДИ, ВСЯЧЕСКИ ДА ПОМАГА НА РУСКАТА АРМИЯ, ДА УЧАСТВА В БОЕВЕТЕ, РУСИЯ ПАК ЩЕШЕ ДА ЗАГУБИ ВОЙНАТА! ОТРЕЧИ ТОВА, НО С ФАКТИ!

    Коментиран от #137

  • 131 юрист

    6 12 Отговор

    До коментар #127 от "onq s konq":

    И да го ограмотявате, е много късно...Този човек е отровен от русофилството до степен да потъпче паметта на дедите си- ако е българин, естествено, да плюе върху тяхната саможертва и да твърди, че свободата на България ни е поднесена на тепсия- ей така, българите са били настрани от рускотурската война, те не са дали никакви жертви и за това русия ни е подарила освобождението... Много жалко е това руско промиване на българските ни мозъци, извършвано умишлено и целенасочено от 1944 г. и до днес! Да- и сред нас, българите, има хора с по-слаби съпротивителни сили и характер, които безкритично приемат всяко такова антибългарско действие, но обичайно те не са мнозинство...

    Коментиран от #132, #138

  • 132 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #131 от "юрист":

    Със сигурност русофилията влияе върху адекватното мислене, но съдейки по теб, влиянието на русофобията е в пъти по-силно.
    Като дипломиран лекар (макар и надали психолог), би следвало да си наясно, че фобиите се причисляват към психичните нарушения, нали?
  • 133 Ddddd

    9 6 Отговор

    До коментар #129 от "Грую":

    Нужна е само една ракета циркон единствената хиперзвукови и тези 13млрд.долара взети от клетите амер.купонници отиват за скраб.
  • 134 СМЯХ

    8 5 Отговор
    Конят и "юристът" сa кaто Буцефaл и Кaлигулa. Пaсвaт си нa aкъл. Но не кaзвaт, някой нaмеси ли се, когaто Гърция и Турция се бихa зa Кипър... Поздрaви зa aдминистрaторите... ;)
  • 135 PST

    3 9 Отговор
    Посланието на Тръмп към Путя е ясно : Вървя по стъпките на Рейгън - ниска цена на петрола..високотехнологично въоражение..висок воен. бюджет ......и Раша при СССР!

    Коментиран от #136

  • 136 Хаха

    8 4 Отговор

    До коментар #135 от "PST":

    Хубаво ама това го слушам 10г.а Русия не е СССР Путин не е Горбачов или Елцин а днешната т.н.държава сащ е бананова република останала даже без банани,най обикновен спукан балон.
  • 137 Знаеш

    9 4 Отговор

    До коментар #130 от "юрист":

    Най-важния факт е, че ако не беше 280000-та руска армия наистина храбрите ни 7500 български опълченци командвани от руски генерали нямаше да освободят България разбивайки 300000-та турска армия. Нищо не казваш и за любимите ти англичани. За тяхната роля България да е разединена и с намалени територии. За помощта им да се задържи ислямската чума в Европа и България, и за избиването на хиляди българи, и разрушаването на хиляди сгради в нашата РОДИНА от тях през втората световна. Само плюеш по тези, които са ни освободили от 500 годишно турско робство и защитаваш тези, които са попречили да си вземем и Одрин, и да нямаме мюсулмански съседи.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 шруум гъбков

    8 4 Отговор
    Известен още и като плаващото бедствие за $13млрд. два пъти се пали още преди да го пуснат на вода заради проблеми с турбогенераторите....
  • 140 ГОСТ

    2 8 Отговор
    До ББЮ
    Ти найстина ли мислиш, че едно торпедо може да потопи такъв кораб ? Или си само пишеш да се упражняваш в писането.
    Един самолетоносач, от клас Нимиц, заедно с придружаващите го кораби в група може да отрази едновременно атака от 300 ракети.

    Коментиран от #141

  • 141 mf2

    7 1 Отговор

    До коментар #140 от "ГОСТ":

    Даже не 300, а 3000 :-))))
    Мисля да се преселя на този параход, защото ПВО-то на Бг не може да отрази и атаката на 3 ракети едновременно!
    Аааааа, забравих: хамериканците ни пазят, спете спокойно деца!
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Европеец

    2 0 Отговор
    Аз пък си извадих голям ПРАЗ от градината !!!

    Коментиран от #154

  • 144 БЛАЖЕННИ ВЕРУЮЩИТЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Надевай се мушмоло на пияни мъже. Твоя "смелчаг" и той е окичен със длъжности, звания, почести, дипломи, медали но само под юргана ти го вади. И чича ти със стоманата и мъжо ти в отбраната са мекушави на терна. ПРАВДАТА - РУСИЯ Е НА СЦЕНАТА И БЕЗ НЕЯ, НИКОЙ НЕ ЩЕ КИХА, КОГА И КЪДЕТО СИ ПОИСКА. За сведение на наивните- две от тези железни планини се насочиха преди около половин година към Северна Корея. Чича ви получи "По-здрав" за 4т оф Джулай - междуконтинентална ракета от Северокорейските момчета. На последните закани и гласене на чича ви като грък за .ране, момчето от Пхенян обяви - нова ракета в скоро време пак ще полети. Чичо ви е бабаит но пред малките безпомощни страни, на по-сериозните играчи, чича ви ще се договаря и ще се съгласява.
  • 145 Вальо

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "юрист":

    Юрист, говориш пълни простотии. Коментирай "случая Кипър" - почти 45% от територията на Кипър /член на НАТО/ е нападната и окупирана от Турция /член на НАТО/ с "любезното бездействие" на всички останали страни, членки на НАТО !!!
    Преди дни те помолих да коментираш "случая Косово" и "случая Украйна" - ти се направи на "понятно разсеян/а".
    Имам всички основания да се съмнявам, че си юрист, поскоро си юДРИС !
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 На Фниманието на посраните тролове

    1 2 Отговор
    Турската окупация на Кипър с кодово название Операция „Атила“ започва на 20 юли 1974 г., когато въоръжените сили на Турция дебаркират в северната част на остров Кипър. Това се случва 5 дни след преврата, организиран от хунтата в Гърция и извършен от кипърската армия, в сътрудничество с ЕОКА-Б. Тогава кипърският президент архиепископ Макариос III Кипърски е свален и на негово място на длъжността е поставен Никос Сампсон, който е с убеждения за еносис. Целта на самия преврат е присъединяване на острова към Гърция и обявяване на Гръцка Република Кипър.
  • 148 Гогата

    3 5 Отговор
    Утре 27 юли е годишнина от подписването на примирието КНДР и САЩ с коалиция през 1953. КНДР и китайски доброволци/без танкове и самолети/имало е руски мигове/най-тежко оръжие 120 миномет/ разбиват коалицията на САЩ и ко. КНДР е основана 1948 г., КНР - 1949 г. САЩ са в апогея си, разполагат с 25 самолетоносача, ядлени бомби, 20 000 самолета и т.н. КНДР има 120 самолета и 35 летци. Как завършва войната е ясно - за първи път в историята, СЩ търпи поражение..
  • 149 Някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Болен си пич
  • 150 Марони

    4 5 Отговор
    Толкова енергия хвърляте в спорове тук.С просто око се вижда,те западния свят е много по- напреднак технологично и то не от вчера.
    Реигън на времето каза на американците:"Ние сме най-добрите защото сме свобони и сме способни винаги да защитаваме тази най-Висша ценност.Всяка западна техника ,не само военна е по-съвършена и ефективна от тази създавана от умове работещи под диктатуни управления.Затова и повечето чуждестранни учени работят и са образовани в щатски и западноевропейски и японски учреждения.Това е цивилизования свят днес.
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 до юриста

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    вземи си скъсай дипломата за 8ми клас (като ти чета глупостите, по-висока не вярвам да имаш) и никога повече не се изказвай по технически теми. И виж дали си измил добре тоалетната на съдебната палата.
  • 153 Бълвоч

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ББЮ":

    За да бъде изваден от строя, такъв кораб е необходимо да бъде атакуван с повече от 300 ракети едновременно. Това го пишат руски военни, а ти едно торпедо и канец. Голям спец.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Едо

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "юрист":

    ЮРИСТЕ, ГОЛЯМ ЗЕВЗЕК СИ! АКО БЕШЕ ХРИСТИЯНИН, ЩЕШЕ, ВЕРОЯТНО, ДА СИ ПО-СМИРЕН И НЯМАШЕ КАК ДА НЕ ЗНАЕШ ЗА ВЕЛИКАНА ГОЛИАТ, КОЙТО С ЦЯЛО ГЪРЛО РЕВЕШЕ СРЕЩУ СЛАБАТА ИЗРАЕЛСКА ВОЙСКА, КОЯТО СЕ СТРАХУВАШЕ НЕ НА ШЕГА. НИКОЙ ВЕТЕРАН НЕ ПОСМЯ ДА ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ ГИГАНТА. ОБАЧЕ, ЕДНО НЕВРЪСТНО ОВЧАРЧЕ, ДАВИДЧО, ИЗЛЕЗЕ ИЗОТЗАД И СМЕЛО ВИКНА: КОЕ Е ТОВА ФИЛИСТИМСКО КУЧЕ, КОЕТО ХВЪРЛЯ ПРЕЗРЕНИЕ СРЕЩУ АРМИЯТА НА ЖИВИЯ БОГ? И СЛЕД ТОВА, НЯКОИ ЗНАЯТ КАКВО ПОСЛЕДВА; МАЛКОТО КАМЪЧЕ, ИЗСТРЕЛЯНО ОТ ДАВИДОВАТА ПРАШКА, ЦАПНА ПО ЧЕЛОТО ВЕЛИКАНА И ГО УБИ НА МЯСТО! И ИСТЕРИИТЕ НА ФИЛИСТИМЦИТЕ ИЗВЕДНЪЖ СЕКНАХА! В ТАЗИ ИСТОРИЧЕСКА СЛУЧКА СЕ СЪДЪРЖА НЯКАКВА МЪДРОСТ, СКРИТА ЗА БЕЗБОЖНИЦИ, КОИТО ПАРАДИРАТ СЪС СИЛА!
  • 156 Зайко Байко многознайко

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Да за да свалиш муха, толкова енергия може да генерира. Чебурашките отдавна са измислилиефвктивно противодейстие.