Last news in Fakti

30 Юли, 2017 07:29 6 716 4

30 юли 1945 г. Японци потопяват „Индианаполис”

  • индианаполис-
  • крайцер-
  • война-
  • атомна бомба
30 юли 1945 г. Японци потопяват „Индианаполис” - 1

1945 г. американският крайцер „Индианаполис” е потопен от японска подводница.

Крайцерът „Индианаполис” влиза в историята със свръхсекретната си мисия по доставянето на части за първата атомна бомба, наречена „Малчугана”, във военната база на ВВС на САЩ, която се намира на остров Тиниан.

Неговото потапяне се превръща в най-смъртоносната загуба на единичен кораб в историята на военноморските сили на САЩ. Крайцерът е вторият кораб, кръстен на името на град Индианаполис, щата Индиана.

Поръчан е на 31 март 1930 г. от „Ню Йорк шипбилдинг” със седалище Кандем, Ню Джърси. Крайцерът е пуснат на вода на 7 ноември 1931 г. и е доставен на филаделфийския военен пристан на 15 ноември 1932 г.

На 26 юли 1945 г. крайцерът доставя важни части за първата атомна бомба предназначена за бой („Малчугана”) в базата на военновъздушните сили на САЩ в Тиниан.

На 30 юли 1945 г., 14 минути след полунощ, докато крайцерът се намира във Филипинско море, е атакуван от японската подводница I-58. Корабът потъва за 12 минути. От 1196-членния екипаж приблизително 300 потъват с „Индианаполис”, останалите 900 души са изложени на дехридатация и постоянни атаки от акули, докато чакат да бъдат спасени. Оцелелите се носят по повърхността без спасителни лодки и храна.

Оцелелите са забелязани случайно четири дни по-късно, като дотогава остават само 316 души. „Индианаполис” е един от последните потопени кораби на военноморските сили на САЩ през Втората световна война.

През август 1945 г. атомният товар, който превозва „Индианаполис”, унищожава напълно два японски града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    19 8 Отговор
    Един хубав момент от втората световна. И българските летци са защитавали достойно родината от американските бомбардировачи.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Kcaniba

    9 21 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Рано си се натаралянкал.
  • 3 нпанов

    9 19 Отговор
    от тогава японците научиха че със сащ можеш да си съюзник но никога враг.така япония се превърна в успешна просперираща държава
  • 4 VMORO

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Колко паметника построиха безродната червена паплач на достойните български летци? Колко медала и отличия им дадоха? Колко от техните подвизи влязоха в учебниците?
    Комай бяха по-заети с тяхното преследване и репресиране като "царски" и "монархо-фашистки" (що за абсурден термин..?) летци. И строяха мемориали на съветския окупатор.
Новини по държави: