Last news in Fakti

5 Август, 2017 10:24 1 760 9

Забраняват носенето на никаб в немските училища

  • никаб-
  • училища-
  • германия-
  • забрана-
  • власти-
  • мюсюлмани-
  • ученици-
  • долна саксония

Германците не искат забрадени ученици в класните стаи

Забраняват носенето на никаб в немските училища - 1
Снимка: Shutterstock

Властите в германската провинция Долна Саксония обмислят въвеждането на забрана за носене на никаб в държавните училища, съобщи „Брауншвайгер цайтунг“.

Отказът на мюсюлманска ученичка да премахне никаба си е предизвикал обсъждането на мярката в местната законодателна власт.

Никабът е традиционно за мюсюлманите облекло, което покрива цялото лице с изключение на тесен процеп за очите. Очаква се забраната да бъде обявена през този месец.

Планираната забрана предизвика различни реакции в месните общности. Според някои всяко училище трябва само да определи дали е за или против тази мярка.

Други пък я подкрепиха, аргументирайки се, че децата с никаб и забрадки не могат да се интегрират в учебната система и да бъдат равнопоставени с другите свои връстници.

След серията терористични атаки в Европа немските власти изразиха загриженост, че носенето на облекла, които покриват лицето на жените, може да представлява риск за сигурността.

Немските власти решиха, че служителите в обществения сектор не могат да носят на работа забрадки, които закриват лицата им. Бавария също обяви война на забрадките в университетите и държавните учреждения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    23 1 Отговор
    Отдавна трябваше да го направят ! Традициите са за в къщи, както и говоренето на турски в учрежденията. ГОВОРИ СЕ ЕЗИКА НА ДЪРЖАВАТА В КОЯТО СИ !
  • 2 гост

    13 1 Отговор
    браво на германците, не са като нас- търпим да говорят на турски по улиците, учрежденията, училищата, има новини на турски по националната ни телевизия /в Турция като има много българи защо няма новини на български и църковни храмове/, та остава и това да се забрадят и при нас! КАТО ИСКАТ ДА СИ ОТИДАТ В ТЯХНАТА ДЪРЖАВА, НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ТЪРПИМ ДА НИ НАЛАГАТ ПО ТОЗИ НАЧИН СВОЯТА ВЯРА!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Диди

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Споделям мнението ти.Това,което ме възмути беше че,включвам телевизията и се говори на турски.Приятелката ми каза,че....така е сега при нас.Това за мен не е възприемливо.Не зная дали има друга държава,където по телевизията да се говори на чужд език. ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 децата с никаб и забрадки

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Стояне, аз съм наполовина гагаузин и разбирам ПРЕКРАСНО турският език, както и българският - какво ще правите с такива като мене?! Питай Козяк за бъдещето на гагаузката общност в БГ - моля! Вкарах в затвора без да искам едни "тъмнобългарски" членове на ДПС и ДОСТ, защото ми налетяха, а се уговаряха на турски преди да го направят. За тяхно съжаление си нося винаги спрей пртив кучета, защото в София няма как...

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Диди

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "децата с никаб и забрадки":

    Отговорът ми към теб е...това,което писах по долу.Какви неприятности си имал,не зная.НО,НЕПРИЕМЛИВО Е В ДАДЕНИ ЧАСОВЕ НА ДЕНЯТ,ДА СЕ ГОВОРИ НА ТУРСКИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА. НЕПРИЕМЛИВО Е.
  • 8 Диди

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "децата с никаб и забрадки":

    Питаш,какво ще се прави с такива като теб,които са наполовина гагаузи,наполовина българи.Това е елементарен въпрос,който не подлежи на дълго обобщаване. Живееш в БГ,спазваш абсолютно всички закони.
  • 9 Ян Бибиян

    3 0 Отговор
    Да всички които искат да носят бурки, да говорят на турски и свободно да изповядват исляма във всякакви крайни форми трябва да се върнат там откъдето са дошли --- > Турция.
Новини по държави: