Last news in Fakti

7 Август, 2017 10:45 2 648 4

Американски бомбардировачи "ще преследват" Луната (ВИДЕО)

  • луна-
  • наса-
  • слънце-
  • бомбардировач-
  • wb-57f

Пълното слънчево затъмнение ще даде редкия шанс на НАСА да изследва и атмосферата на Слънцето

Американски бомбардировачи "ще преследват" Луната (ВИДЕО) - 1
Снимки: NASA

На 21 август НАСА ще пусне два модифицирани бомбардировача WB-57F, чиято задача ще бъде да преследват сянката на Луната по време на слънчевото затъмнение, съобщава сайтът Гизмодо.

На борда им ще бъдат монтирани няколко телескопа с камери, предназначени за проследяване на астрономичното явление.

Тъй като затъмнението над неподвижна точка на Земята трае едва 160 секунди, самолетите ще позволят на учените да го проследят за по-дълго време - за три минути и половина. Спечеленото време не е много, защото сянката на Луната се придвижва с 4000 километра в час.

Американски бомбардировачи "ще преследват" Луната (ВИДЕО)

Пълното слънчево затъмнение ще даде редкия шанс на НАСА да изследва атмосферата на Слънцето, включително и на външния му слой - короната. Специалистите се стремят да изяснят защо температурата на короната е по-висока от тази на повърхността на звездата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    9 6 Отговор
    Тол/ооууу, сянката на луната се следи при слънчево затъ нение. При лунно затъмнвние се слези сянката на земятя. Анадънмо? Нама как сянката на луната да падне на луната. Айнщайн.
  • 2 Путин

    8 4 Отговор
    Имам предложение, на желаещите да гонят сянката-ще им предоставя "Сармат".
  • 3 Реално хааххаха

    9 9 Отговор
    А Холивуд подготвил ли се е добре--че при "кацането" на Луната се издъниха..
  • 4 Morgoth

    2 0 Отговор
    Самолети, трудна монтировка на телескоп върху движещ се обект и прочее само за минута и половина отгоре? Две наблюдателни точки ще дадат същия резултат, а после може да свържат филмчетата. Множество такива наблюдателници и ще имат цялото затъмнение и короната в продължение на часове.