17 Август, 2017 18:35, обновена 18 Август, 2017 00:46 7 725 31

Терор в Барселона. Микробус се вряза в тълпа в центъра на града (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • барселона-
  • ван-
  • туристи

Полицията ликвидира заподозрян за нападението, вероятният наемател на буса е задържан

Терор в Барселона. Микробус се вряза в тълпа в центъра на града (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Ван се вряза в множество в историческия квартал "Лас Рамблас" в Барселона, съобщи Reuters.

Според радио Cadena Ser жертвите са 13, a ранените поне 50. Информация на вестник Pais посочва минимум 60 пострадали. По-късно каталунските власти потвърдиха информацията. Броят на загиналите със сигурност ще се увеличи. Сред тях има един белгийски гражданин, съобщиха от Министерството на външните работа на Белгия.

Властите определиха случилото се за терористична атака.

Шофьорът на белия ван е избягал веднага след като е блъснал хората. Мъжът е бил висок около 1.70 см, облечен в бели дрехи със сини райета, разкриха свидетели. Според „Ла Вангуардия” возилото е минало най-малко 600 метра преди да спре в тълпата. Стана ясно, че ванът е бил взет под наем.

Очевидци съобщават, че имало стрелба след катастрофата.

Френски турист, по думите му, оцелял по чудо, разказа в ефира на BFMTV, че микробусът се е движил с висока скорост на зигзаг по улицата, за да смачка колкото се може повече хора.
След атаката в района настана паника.

Според Periodico шофьорът на микробуса се е укрил в турски ресторант и е възможно да е взел заложници. Reuters също съобщава, че в ресторанта сe е барикадирал въоръжен мъж (някои медии споменават за двама), но засега не е ясно дали той/те са били в микробуса. Според Periodico от заведението са се чули изстрели.

CNN, която цитира местни медии, също съобщи за ситуация със заложници.

По-късно обаче тази информация беше официално отхвърлена от каталунската полиция.

Предполагаемият наемател на микробуса, използван при атаката в Барселона, е бил задържан, предаде El Pais.

Това е мъж на име Дрис Укабир. Той е с постоянен адрес в Санта Перпетуа де Могода, северно предградие на столицата на Каталуния, съобщава изданието.

Заедно с Укабир е бил задържан още един човек, свързан с днешната атака, допълни Publico.

Минути по-късно барселонската полиция съобщи, че втори заподозрян за атентата е бил ликвидиран след престрелка с органите на реда. Това е станало в община Сан Жуст Десверн, на около 10 километра от Барселона.

Междувременно друг автомобил блъсна трима полицаи, които опитали да го спрат за проверка на булевард "Диагонал", предаде още ТАСС. Не е ясно дали шофьорът е свързан с атаката в града. След като блъснал полицаите, той избягал с колата от местопроизшествието.

Полицията издирваше по-рано най-малко двама заподозрени за нападението. Открит е и втори микробус, който вероятно принадлежи на извършителите на терористичния акт, предаде ТАСС, като се позова на телевизия 24 Horas.

Центърът на Барселона е блокиран, а властите затвориха близките станции на метрото и жп гари. Полицията предупреждава да не се минава в района на площад "Каталуния".

Улица "Рамбла" е сред главните туристически места в центъра на Барселона със своите магазини и сергии. Пешеходците вървят по широка пешеходна алея в средата на улицата, а от двете й страни преминават коли.

Терор в Барселона. Микробус се вряза в тълпа в центъра на града (ВИДЕО+СНИМКИ)

Терор в Барселона. Микробус се вряза в тълпа в центъра на града (ВИДЕО+СНИМКИ)

Полицията в Барселона призова местните жители и туристите на града да използват социалните мрежи, за да информират своите близки, че са добре. Целта на призива е да се избегне претоварване на телефонните мрежи в критичния момент.

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че приоритет на властите към този момент е да окажат помощ на пострадалите. Премиерът заяви, че е в непрекъснат контакт с местните служби.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон прекъсна ваканцията си и се връща в Барселона.

От МВнР съобщиха, че за момента нямат информация за пострадали българи. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крис

    27 2 Отговор
    Съболезнования!
  • 2 Kcaniba

    31 15 Отговор
    Ужас!!!
    Любимият ми град...
    Такъв ред имаше, такова спокойствие...
    Ето, братя хамериканци ви уредиха демокрация наШИТе тролове ще съобщат, че Русия ги е пратиоа там!! !!

    Коментиран от #22

  • 3 Трезвомислещ

    49 2 Отговор
    Хитлер е измислил много отдавна лекарството за демокрацията!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нафарфорий

    37 2 Отговор
    На Испания й трябва един нов Генерал Франко да изтрепе човешкият боклук!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Порнопейски съюз

    42 2 Отговор
    Предлагам ХУМАННО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА, БЕЗ ЖЕРТВИ:
    Жервтите днес са 13, сега веднага да се хванат 130 (13х10) мюсюлмани от улицата, на един кораб и в първата ислямска държава, ама няма имал дете, имала бебе, брат, сестра, хващат ги така и ги качават, да се оправят както знаят. Ако някой ги търси и иска, да качват със следващия рейс и него. За 0 време ще се оправи положението.
  • 7 Европеец

    32 1 Отговор
    хасанчо се радва и празнува!

    Коментиран от #24

  • 8 333

    26 1 Отговор
    ФРАНКО!
  • 9 Джагали

    25 0 Отговор
    Джагалите трупат грехове!
  • 10 Plovdiv

    34 0 Отговор
    Нали само преди месец насред Мадрид имаше демонстрация, с която участниците недоволстваха, че в Испания се приемат малко мигранти и искаха да са повече... Е, ето го резултатът - няма повод за недоволство - каквото искаха, това и намериха. Но за незнам кой път ще попитам: Будапеща и Прага са не-по малко атрактивни туристически дестинации... Защо там няма атентати?? Случайно ли ??? И какъв е изводът за всички от този факт????
  • 11 Поредната трагедия

    35 0 Отговор
    Трагично, тежко. Но ме хващат бесовете - НЕКА УТРЕ ИСПАНИЯ СПАСИ ОЩЕ 600! Нека малоумно да си избират управляващи/както и ние, за да бъдем ликвидирани. Народите трябва да се вдигнат срещу управляващата върхушка и да я бият, и гонят, докато вятърът не ги измете всички тях далеч от майката Земя.
  • 12 777

    35 1 Отговор
    Тия трябва да бъдат спирани в Средиземно море и връщани обратно! Който не ще - огън на месо! Деца, бебета - това са подчовешки утайки, които идват тук да убиват, всички под ножа! Това е решението, друго няма!
  • 13 Ислямски фашизъм

    35 1 Отговор
    Забрана на тая зловредна религия в Европа и трагедиите ще приключат!
  • 14 21 век

    39 1 Отговор
    Както е забранен фашизма така трябва да се забрани и исляма.

    Коментиран от #15

  • 15 Трезвомислещ

    11 12 Отговор

    До коментар #14 от "21 век":

    По думите на Жельо Желев комунизма е по страшен от фашизма, защо тогава фашизма е забранен а не комунизма?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Колю

    30 0 Отговор
    Отново невинни хора и детска количка се виждаше. Изроди . Тука някакъв още джамии искал да строи в София. Някакви незнайни ,да не казвам какви ,ама Вие си ги определете , едва ли не нареждат кой да пази нашите граници ,ама да не бъдели военни. Да не ходели катери чак в Либия да ги спират . С две думи съвсем да се наведем. Малко са ни нашите изедници ,та и още външни да си вкараме. Вижте как за малко да убият човека с кола до Резовска. Най-вероятно защото не ги е взел на стоп да ги вози дето си поискат. Какво изобщо правят тук всичката измет като не визирам Сирийците бягащи от войната. Наша войска ,без гумени куршуми и газ трябва да има на границите. И само на месо.
  • 19 Vasik Atanasova

    12 8 Отговор
    АБСОЛЮТНО БЕЗ ИНТЕРЕСНО МИ Е ВЕЧЕ
    ТОВА Е ЕЖЕДНЕВИЕ
    И КОЙ КАКВОТО СИ НАДРОБИ ЩЕ СЪРБА
    НОРМАЛНО Е ТОВА КОЕТО СТАВА
    А И ТОВА Е НАЧАЛОТО
    БЕЗ КРЪВ НЯМА ДА СЕ СПРЕ
    НЯМА ОПРАВЯНЕ
    ИСТИНАТА Е ЕДНА
  • 20 шшш

    30 0 Отговор
    това вече го видяхме, сериал, където главни герои са талибани ,които си хапват и живуркат на социални помощи-боклуци -а ни трябва да ги храним,както в Пазарджик ,цигани мюсюлмани ...чакаме и те да започнат да ни газят...
  • 21 Рамирез

    14 0 Отговор
    На талибаните да им ги резнат до основата и да ги бесят!
  • 22 Бесен Язовец

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Някиой измести новините в тази посока кой ли? На кой му е изгодно едно атентатче в Европа точно сега?И цялото внимание насам
  • 23 Геноцид

    15 0 Отговор
    Само Геноцид върху тая измет може да реши проблема окончателно.Наскоро гледах "Списъкът на Шиндлер",филм за бруталностите на нацизма и прилагането на геноцид върху определена раса.Вярно,доста несправедливости има,но това е нужно за да се справи Европа с напастта,наречена ислямски мигрант.Жалкото е че Европееца е толкова задоволен от всичко и всеки го е страх да предприеме нещо,страхувайки се че има какво да изгуби.Ш...ния м...л няма нищо,няма какво да губи,той може само да спечели и му е много по-лесно да напада пръв.

    Коментиран от #25

  • 24 ХАСАН

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Европеец":

    Не разбирам защо да се празнува??? Един луд е убил невинни хора..това е терор,това е насилие...защо Барселона?? ами Барселона беше най толерантния,най пъстрия,най-хуманния град в Европа...за това...
  • 25 ХАСАН

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "Геноцид":

    Ако Меркел беше послушал Ердоган и-вместо да покани бежанците ги бяха събрали в самата Сирия в немилитарирана зона и там да се окаже хуманитарна помощ то сега нямаше да има такива бежаески проблеми!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БайМанаф

    2 0 Отговор
    Това ще стане ежедневие в Европа ако не проумеем навреме какво става и какво ни чака: https://www.youtube.com/watch?v=hUFVXpj-R3U
  • 29 Адам

    5 0 Отговор
    Всички страни слугинаж, които подкрепяха унищожението на Близкия изток рано или късно ще си го получат и ще сърбат попарата ако има Господи това важи и за господарите им от сащ
  • 30 ethKak

    0 0 Отговор
    Альтернатива ипотеке, жильё в аренду с выкупом и рассрочку от собственника http://arenda-s-vykupom.info
    .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: