Last news in Fakti

18 Август, 2017 09:09 1 281 7

Американците разделени и за паметниците (СНИМКИ)

  • сащ-
  • паметници-
  • конфедерация-
  • шарлътсвил-
  • доналд тръмп

Мнозинството от жителите на САЩ искат паметниците на южняшката Конфедерация да бъдат запазени

Американците разделени и за паметниците (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Близо две трети от американците искат да бъдат запазени паметниците на личности от южняшката Конфедерация, които са смятани за символи на робовладелството. Tова показва данните в публикувано допитване, което подкрепя позицията на президента Доналд Тръмп, предаде Fox news.

Вчера Тръмп заяви, че историята на САЩ "бива разкъсана" от свалянето на тези паметници, чиято съдба е предмет на остър спор след насилието в Шарлътсвил в събота.

Според анкетата 62% от запитаните смятат, че паметниците на южняците трябва да се запазят като исторически символи. Паметникът на главнокомандващия армията на Юга в Гражданската война генерал Робърт Лий беше в центъра на протест на крайнодесни срещу свалянето му в Шарлътсвил, щата Вирджиния.

При последвалите сблъсъци бял супремасист уби антирасистка демонстрантка.

Американците разделени и за паметниците (СНИМКИ)

"Само 27 процента от анкетираните казват, че тези паметници трябва да се свалят", съобщи общественото радио NPR.

Прави впечатление, че при чернокожите американци 44 процента подкрепят оставането на паметниците, които за мнозина са символ на робовладелския Юг на САЩ, а 40 на сто искат те да бъдат свалени.

При републиканците огромното мнозинство подкрепя запазването на паметниците, а демократите са по-разделени - 44% подкрепят оставането им, а 47 процента искат да бъдат свалени.

Американците разделени и за паметниците (СНИМКИ)

Американците разделени и за паметниците (СНИМКИ)

Символите на южняшката Конфедерация като паметници и монументи са около 1500 и са предимно в южните щати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    1 14 Отговор
    Разделението на нацията е една от многото негативни последици от избирането на слаб и некадърен президент.
  • 2 Бесен Язовец

    20 4 Отговор
    Тези по принцип е нужно да се нацепят на по малки държави за да им е спокойно хем на тях хем на др.част от човечеството.
  • 3 Идиоти

    18 0 Отговор
    Който бута паметници-добро не е видял..
  • 4 Знаещ

    2 10 Отговор
    що ли ми е познато? Товаришите не си поплюват. В подмолните действия им е силата.
  • 5 Kcaniba

    17 3 Отговор
    Като гледам случващото с паметници на освободителите на Полша от нацизъма, създателите на Украина, освободителите на Украина от нацизъма, все повече излежда, че вандализма е писан в един и с$щ кабинет, за раздични идеологии, но за една и съща цел, превръщане на многоетнически и многокултурни идеи в една пихтиеста маса, лесно управлявана посредством ФБ например, податливи на обработка, впредвид низката си образованост, отсътсьвие на идентичност, без историческа памет - отсътствие на паметниц, изкривена и изродена историческа действителност, вменена чрез евтини холиудски бозни и по скъпи продукции, като Рамбо 2, Кацането на Луната, Победите на САЩ във Втора Саетовна, Отразяване на руски терористи, Спасяване на Света от Изаънземни и т. н......
  • 6 Трол

    8 1 Отговор
    Паметниците не убиват, ако пречат на обществото се демонтират. И аз не искам да минавам покрай паметник на Ленин, Сталин или Димитров, но няма да се занимавам и с вандалщина.
  • 7 Мохикан

    3 0 Отговор
    .ахти гадните човекоподобни кои са те да махат паметници в чужда държава