Last news in Fakti

23 Август, 2017 07:27 3 319 10

23 август 1305 г. Екзекутиран е сър Уилям Уолъс

  • сър уилям уолъс-
  • шотландия-
  • екзекуция

На 23 август 1305 г. е екзекутиран шотландският национален герой Уилям Уолъс. Сър Уилям Уолъс води съпротивата срещу англичаните по време на Войните за шотландска независимост.

Заедно с Андрю Морей Уолъс побеждава англичаните в битката при Стърлингския мост през 1297 г. и е покровител на Шотландия до неговото поражение в битката при Фолкърк.

През 1305 г. Уолъс е заловен близо до Глазгоу и предаден на крал Едуард I, който го беси, мъчи и разчленява за държавна измяна. След своята смърт Уолъс придобива героичен образ далеч извън пределите на родината си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    17 14 Отговор
    Тоя не е от нашите да си учат в Англия за него.
  • 2 Гост

    21 10 Отговор
    Много важно невиждам защо трябва да се пише за него. Сякаш в английските вестници пишат за нашите национални герои.
  • 3 Бесен Язовец

    21 6 Отговор
    Както е тръгнало скоро ще празнуваме( денят на благодарността)

    Коментиран от #7

  • 4 Дядо ви

    27 5 Отговор
    Пишете какво се е случило през 1305 г. в Бългрия ,а не в Британия !
    Но за това е нужно да се разровите,да се потрудите....! А така е лесно,преписвате първия ви попаднал материал....защото някой за разлика от вас се е потрудил на острова да го публикува ! Мързела и безхаберието ще ни затрие държавата !

    Коментиран от #8

  • 5 Алеко

    29 2 Отговор
    На днешната дата е убит:

    Алдимир или Елтимир[б. 1] е български аристократ от династията Тертер, живял през XIII-XIV век. По-малък брат на цар Георги I Тертер, той е влиятелен местен владетел на Крънското деспотство.

    След детронирането на Георги I Тертер Алдимир живее в изгнание, но в края на XIII век се връща в България като съюзник на регентката Смилцена. Той не се противопоставя на своя племенник Тодор Светослав, когато той завзема трона, и дори му съдейства за отстраняването на някои претенденти за трона. Въпреки това Тодор Светослав го отстранява, когато Алдимир му изменя и се съюзява с византийците.

    Ето за 2 сек. какво намерих ! Но на вас очите и ушите ви само там Брюксел,Лондон....и т.н. Мана небесна очаквате от там ! Чуждопоклонници !

    Коментиран от #9

  • 6 Смело Сърце

    11 1 Отговор
    Новината произлиза от тук.нали се сещате Мел Гибсън
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спиро

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо ви":

    Браво, Дядо!
  • 9 345

    0 8 Отговор

    До коментар #5 от "Алеко":

    Те ако всички търсеха като тебе немаше да сте материали, търсете без повод а не да критикувате
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: