27 Август, 2017 00:00 1 915 8

НАСА иска да произвежда кислород на Марс

  • наса-
  • марс-
  • кислород-
  • мисия-
  • космос

Учените работят по въпроса от 2014 година насам

НАСА иска да произвежда кислород на Марс - 1
Снимка: NASA

Кацането на Марс е един от най-амбициозните проекти, пред които са изправени учените и астронавтите. Реализацията му зависи от решаването на редица проблеми, отбелязват от научния сайт "Мегавселена". На първо място е нужно да се създаде космическия кораб способен да носи достатъчно материали, храна, вода и пр. за екипажа. Вече е ясно, че преди евентуален полет към Марс трябва да се изгради и лунна станция, която да служи като междинна база за полета,

От друга страна, освен да стигнат до Марс, астронавтите трябва да могат и да оцелеят на планетата, при това за по-продължителен период. Идеята е да се изгради човешка колония на Марс, която да е постоянно действаща.

Подобно нещо ще изисква най-вече намирането на сигурен източник на кислород, за да се пресъздаде земната атмосфера. Именно това стои в основата на следващата мисия на НАСА до Червената планета, при която ще се експериментира генерирането на кислород от атмосферата на Марс.

Знае се, че слоят на атмосферата на Марс е по-тънък от земния. Атмосферата на Марс се състои основно от въглероден двуокис – над 95%, а също така азот – 2.7%, аргон – 1.6% и едва 0.13% кислород. За сравнение земната атмосфера се състои от 78% азот и 21% кислород.

Въпросът е ще може ли от атмосферата на Марс да се извлече кислород? От НАСА работят по този проблем от 2014 г., когато започна изграждането на роувъра за мисията до Марс през 2020 г. Проектът предвижда да бъдат доставени някои микроорганизми на Червената планета – някои бактерии, които да използват марсианска почва за енергия и да се провери дали могат да произвеждат кислород. Той ще бъде използван не само за дишане от екипажите, но на негова база ще се произвежда и горивото за обратен полет до Земята.

Това днес може и да звучи като научна фантастика, но лабораторни експерименти показват, че е възможно. Крайното доказателство за това дали може или не може да се произведе кислород на Марс трябва да бъде намерено от мисията "Марс 2020".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 американски гении

    4 4 Отговор
    Те от НАСА никъде не могат да отидат без руските ракети тъй че най-важната им задача е да си оправят отношенията с руснаците.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Вата у Главата

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "американски гении":

    Не ти е лесно,ушанка !

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вата у Главата":

    Истината боли,
    като ти влиза, нали?!

    По статията:
    Хубаво е да се мисли и по такива проекти, но не смятам, че човечеството е достигнало стадии, в който да си струва да се налива милиарди в такива програми. Най-малкото, като говорим за Марс, би трябвало отдавна да има работещи колонии, лаболатории и изследователски станции с учени на Луната. Фкакта, че от мнимите "опити" на НАСА за кацане на Луната са минали 50 години, а няма дори второ, различно след мисиите на Аполо кацане на Луната е показателно за развитието ни.
    Това, което НАСА прави е, да харчи пари за презокеански "проекти" при условие, че не достигнала още дори до другият бряг на реката.
    Сещам се как наляха 2 млн. $ в измислянето на химикал, който да пише в условия на безтегловност...докато руснаците просто пишеха с молив.
    Не е важно колко даваш, а как, за какво и с каква мисъл го правиш!
    Надали НАСА ще я има като институция, когато дойде времето да се мисли реално за полети до Марс.

    Коментиран от #4

  • 4 Вата у Главата

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Чуваш ли се що за малоумщини говориш ? Ти с всичкия си ли си изобщо ?

    6 пъти са кацали на Луната ,а не веднъж . 12 астронавти са стъпвали.
    Дали боли ти ще ми кажеш . Руската космическа програма е напълно спрЕла -завчера изстреляха спътници,4 не влязоха във връзка -т.е. излязоха от строя моментално .

    Но иначе може още да цвилиш от коневръза,няма лошо . Забавлявай народа с щуротиите си.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вата у Главата":

    Очевидно е, че можеш да четеш, но е още по-очевидно, че не можеш да осмислиш написаното, нали? Повтарям и пояснявам!

    "мнимите "опити" на НАСА за кацане на Луната са минали 50 години, а няма дори второ, различно след мисиите на Аполо кацане на Луната"

    Мисиите на Аполо с "кацане" на Луната са направени в периода Юли 69-та / Декември 72, като в рамките на няма и 4 години американците изпращат 7 мисии до Луната, 6 от които с прилуняване на човек. Оттогава насам няма повторно прилуняване на човек, без значение американец или друг, тоест 45 години. Как смятащ, ако се готвеха за Марс, дали не е логично първо да имат достатъчно опит на Луната?

    Чел съм и съм писал доста по темата във времето и не смятам в момента да развивам теории на конспирации, но основанията за съмнения в реалното достигане на обявените цели на цялата мисия на Аполо са в пъти повече, отколкото оборените такива и "доказателствата" на НАСА. Всеки избира в какво да вярва!

    " Руската космическа програма е напълно спрЕла ", дотолкова е спряла, че от 2010 до 2015 Русия праща 15 пилотирани мисии в космоса, срещу 7 за САЩ, като реално за 2012/13/14/15 САЩ няма пилотиран полет в космоса.

    Ще приема, че в случая "коневръза" няма реална връзка с Русия, а е просто редовното оправдание на краварника, когато фактите говорят против него и против лъжите му, нали?! ;)

    А "щуротиите" на САЩ са "истина" само за наивниците и/или глупаците! За другите дори не са забавни, а по-скоро смешни и пока

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    ... А "щуротиите" на САЩ са "истина" само за наивниците и/или глупаците! За другите дори не са забавни, а по-скоро смешни и показателни доколко медиите/пропагандата успяват да промият мозъците на податливите, и как пречат на нормалното им и логично мислене.
    ... та не знам какво има в твоята глава, но определено е функционално различно от това което е в моята. ;)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вата у Главата":

    И от мен 12! Общо 24!:) А, знаеш ли за секретната база на Луната!!! Тя е на НАСА!:) Още 68г. га ТV беше черно-бело и напълно умрело! А, за компютър освен Джон Атанасов и най-близките му съратници никой не беше и чул!!!:) Та тогава Луис Армстронг свирейки на гайда произнесъл великите си думи разхождайки се по Луната!:) " Една малка стъпка на Човечеството! Нова секретна база на Луната на НАСА!" Сега вече съм им загубил бройката!:) Толкова много са!:) Всичките са под Лунната повърхност затова даже и ти не можеш да ги видиш!:) Дето виждаш и знаеш всичко!:)