26 Август, 2017 17:10 1 702 4

Слънцето няма вина за глобалното затопляне (ВИДЕО)

  • слънце-
  • яркост-
  • глобално затопляне-
  • климат-
  • земя

Яркостта на звездата не се е увеличавала от 40 години

Слънцето няма вина за глобалното затопляне (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Учени, изследващи влиянието на Слънцето върху сегашните промени в климата, установиха, че яркостта на звездата ни не се е увеличавала от 40 години, съобщи в. Daily Mail.

Яркостта на Слънцето през този период дори малко е спаднала. Това означава, че то няма никаква роля за сегашното затопляне, заявиха учени от института "Макс Планк".

Макар и Слънцето да може да влияе върху климата на Земята, само някои дължини на вълните на радиацията достигат до повърхността на планетата ни така, че да могат да я затоплят. Преди всичко това е видимата светлина.

Освен това Слънцето излъчва поток от заредени с електричество частици. Когато магнитната му активност е висока, радиацията е по-силна. Проследявайки тези колебания, учените са определили доколко слънчевата активност влияе върху климата на земята.

За изследването си германските учени са използвали данни от наблюдения на слънчевите петна, както и за нивата на въглерод-14 в пръстените на дърветата. Анализът им установи, че от няколко десетилетия покачването на температурата не може да бъде възпроизведено в моделите само с въздействието на Слънцето и други естествени източници, като вулканични изригвания.

"Само когато се вземат предвид антропогенни, т.е. дължащи се на човека фактори, се получава съответствие с наблюденията и измерваните данни", казаха учените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    2 2 Отговор
    главно войни ядрени опити военни учения и промишленост. После идват и автомобилите предимно камиони и автобуси. Защо ли политиците се хващат за най- малкия проблем а неглижират и си затварят очите пред по важните?
  • 2 арх.Георги Петров ,София

    5 0 Отговор
    40 години не са никак малко, но в някогашното младежко списание "Космос" лично прочетох в постоянната рубрика "Знаете ли че :.." следното изречение :
    "... Температурата на повърхността на Слънцето за периода 1960-1980 години се е повишила двойно . "
    ...И толкоз !!!
    Бях удивен ,даже "втрещен" от това късо "съобщение"...!
    А то бе препечатано от "чуждия печат",каквато бе редакторската политика тогава ...Пазя екземпляр от м.5/1986 на това списание,в което има тези думи след подобни статии ...
    Вярвайте ми ,тогава проблем с глобалното затопляне изобщо не същестуваше ... !

    Тогава бях млад архитект. До днес винаги се сещам за това съобщение и как още тогава си дадох сметка какви страховити последици може да има за климата на Земята !
    Дали същите тези германски учени биха потвърдили или отрекли цитираното повишение !?

    Явно е вялно ,защото 40 години почти изключват критичните по ранни 20 години ,цитирани в информацията на сп.Космос в 80-те години ....!
  • 3 azазаз

    2 0 Отговор
    Я да питам - на марс като 95% ОТ АТМОСФЕРАТА Е СО2(въглероден двуокис), що там няма парников ефект. Земята се охлажда по много по-сложен начин, че да влияе само СО2.
  • 4 Гост

    3 0 Отговор
    Макс Планк ще се обърне в гроба от тези т.нар. учени!
    Ето какво пише в една обикновена уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle
    Та там е поместена официалната информация от НАСА, където се вижда, че слънчевата активност е най-силна през 2000 г.
    Човек започва да се пита защо постоянно се лансира информация в медиите за човешка вина в т.нар. Глобално затопляне и защо тя е противоречива с това, което официално е прието?
    По този евтин и идиотски начин, няма как да убедят хората да спрат да купуват ДВГ!!!
    Във всички научни източници за слънчевата активност, е пълно с данни за 11 годишния цикъл и повишаване активността в последното столетие, сега изведнъж швабите, които се чудят как да разкарат ДВГ-то на лъжливите им концерни, тръгнали да ни убеждават в нещо, което не могат да убедят и първолаци!
Новини по държави: