Last news in Fakti

28 Август, 2017 18:55 25 947 84

Откриха зловещ документ от времето на комунизма (СНИМКА)

  • зловещ-
  • документ-
  • комунизъм-
  • словения-
  • йосип броз тито-
  • убийства-
  • нападения

В Словения бе открит документ на бившите югославски тайни служби от времето на диктатора Йосип Броз Тито, в който се дава нареждане да бъдат избити всички некомунисти и техните семейства

В Словения бе открит документ на бившите югославски тайни служби от времето на диктатора Йосип Броз Тито, в който се дава нареждане да бъдат избити всички некомунисти и техните семейства.

Словенският историк Сърджан Цветкович съобщи, че документът е открит от негов колега, който много скоро ще публикува отделна студия.

В началото на заповедта се дават общи указания:

"Нападенията на жилищата, където се намират лицата за ликвидиране, трябва да бъдат извършени много бързо, решително и мащабно. Всяко колебание ще се счита за предателство".

Инструкциите за убийствата са описани в 7 точки.

В тях пише и следното:

"Трябва да бъде избита на 100% цялата интелигенция, която не е свързана с Югославската комунистическа партия и не членува в нея. Тук не трябва да се правят никакви компромиси, включително и за тези, които имат платонически симпатия към партията... Да бъдат избити всички известни антикомунистически активисти и ръководители, лидерите на националните организации... Всички свещеници, членовете на различните католически организации. Да бъдат избити всички членове на буржоазията, търговците, едрите земевладелци, средните предприемачи. Разбира се, че трябва да бъдат избити и всички наемодатели, богаташи и индустриалци. В крайна сметка трябва да бъдат ликвидирани и всички дребни представители на управляващата класа като офицерите, подофицерите, обикновените войници, полицаите, финансовите чиновници. Трябва да бъдат разстреляни и всички кметове на по-големите градове и техните семейства".

По отношение на богатите граждани, които са подпомагали комунистите пише следното:

"За онези богаташи, търговци и индустриалци, които парично са подпомагали комунистите, трябва да бъдат приложени същите горепосочени мерки. Защото те по този начин са искали да спасят главите си."

Словенската комисия, която разследва извършените престъпления от комунистическия режим до момента е открила 581 масови гроба, с останките на над 100 000 жертви. В архивите обаче има официални документи за смъртни присъди на само 281 души, в периода 1945-1952 г.

Заповедите за ликвидиране са били пращани лично от диктатора Йосип Броз Тито до Александър Ранкович, първият ръководител на Държавна сигурност, която в началото се казва ОЗНА, а след това се преименува в УДБА, става ясно пък от разкритията на Сръбската комисия разследваща престъпленията на югославския режим.

До момента е установено, че по времето на Тито в Сърбия са убити 59 912 души.

Все още обаче няма данни за броя на жертвите от големите градове, включително и Белград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    86 98 Отговор
    Ленин, Сталин,Хрусчов, Берия, Ягода...... Брежнев, Андропов,Черненко.......Путин.......Терора продължава...

    Коментиран от #17, #22, #59

  • 2 Eee

    110 91 Отговор
    Стига с тези фълшиви новини и промиване на мозъци.

    Коментиран от #72

  • 3 юрист

    67 79 Отговор
    Аууу- каква статия:) Де ги сега троловете от мюслимския и от комунистическия мъжки пенсионерски клуб, които пак да реват колко хубаво е било по време на соца, ама....САМО за бедните работници;) Хайде- чакам да се включите с по 2-3 реда;)
  • 4 Еее

    96 85 Отговор
    Ще има да го търсите комунизма ама няма да го намерите!

    Коментиран от #75

  • 5 кроко

    74 71 Отговор
    Изглежда, че Тито се е притеснявал да не изостане от Сталин в унищожаването на врагове на народа, тоест не си комунист, значи си предател и западен шпион. Между другото нашите изкуфели русофили и днес, рвзсъждават по същата логика, ако не см русофил, значи си американски шпион, и враг на България. Ми такива кукундели са ся, кво да ги прайм !?

    Коментиран от #6

  • 6 юрист

    56 52 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    “...Публикувано във факти.бг: Ми такива кукундели са ся, кво да ги прайм !?...“ Животът им трябва да достигне естественият си завършек- това трябва да се се случи. Но междувременно е хубаво да не се налагат като носители на единствената истина за соца, защото поне 90% от тях са бивши бкп членове, само, че - не искат да си го признаят, защото ако го признаят, ще се наложи и да кажат, че цял живот са се ползвали от ОБЛАГИТЕ на соца, които им се полагаха до 1989г. като членове на бкп- като се почне от привилегии за жилища и се стигне до висшето образование на децата и внуците им...
  • 7 Реално

    70 32 Отговор
    Абе вие луди ли сте-дори някога да е имало такъв документ,той отдавна е унищожен-просто такава е практиката на службите-след определено време се унищожава в зависимост от степента на секретност. Да не говорим че уж този документ е намерен точно в Словения...Айде съвсем ни взехте за канарчета...

    Коментиран от #11

  • 8 Бесен Язовец

    65 44 Отговор
    Тия ровят германските гробове и преписват на комунистите после егати жалката пропаганда

    Коментиран от #13, #53

  • 9 Капиталист

    66 40 Отговор
    Как така точно в Словения го намериха-като тогава всички държавни структори са били в Белград? И е логично архивите да са още там. Нещо май пак намирисва на НПО партенка. Аз се сещам защо точно в Словения и защо точно сега-а вие...
  • 10 Даммммммммм

    47 23 Отговор
    И един мармот завиваше шоколод. даааммммммм

    Коментиран от #33

  • 11 кроко

    25 34 Отговор

    До коментар #7 от "Реално":

    Не сте канарчета разбира се просто сте балъчета.
  • 12 ончо

    37 8 Отговор
    И ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА МОЖЕ БИ СЪРБИТЕ СПОКОЙНО ШЕТАХА В ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ!
  • 13 кроко

    30 40 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    А бре, ушанко ти само заглавието ли прочете ? Не виждаш ли за кои години става въпрос, или капаците ти пречат ?? От къде немци в Югославия през 1945-1952 година ?
  • 14 българин

    53 34 Отговор
    По-добър пример за фалшиви новини сигурно няма от тази статия. Този секртен документ го намерили в друга държава. Бреййй ,как така се разхождли секретните документи навсякъде ? "Откриха" -кой сигурно Сорос .

    Коментиран от #15

  • 15 Бесен Язовец

    15 47 Отговор

    До коментар #14 от "българин":

    Новините не са фалшиви, но затова пък ти си фалшив.

    Коментиран от #56

  • 16 юрист

    21 27 Отговор
    Фалшиви новини, а? А това какво е на снимката?
    http://www.bgnes.com/sviat/balkani/4532067/
  • 17 Варна

    39 9 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    След Берия и Ягода останалите нямат нищо общо с методите на предходните.
    Добре помня и Брежнев, Андропов и Черненко. - Не знам защо им слагаш имената до Биря, Сталин и Ягода?
    - Тези хора бяха старци, които обикновено заставаха на върха като при папата... - Малко преди да умрат. Освен това изброените от теб участваха в една кампания за премахване на култа към личността, което за тях означаваше да няма култ към Ленин и Сталин и към техните заместници.
    За това ... - Може би е добре да коментираш неща, на които си очевидец!
    Брежнев, Черненко и Андропов бяха кротки старци, които нямаха нищо общо с поведението на изброените по горе или пък с поведението на Хрушчов.
    Сиреч спри да дрънкаш глупости за неща, които не познаваш. - Просто си играеш на развален телефон!
    Съжалявам, че те мъмря, но ако има нещо, което ненавиждам е създаването на заблуди, лъжи и дезинформации.
    Когато се говори, то трябва да бъде истината!
    Както се казва:
    - "Истината трябва да е единственият господар, комуто трябва да се кланяш" !

    Коментиран от #23, #49

  • 18 един

    39 20 Отговор
    Ами така се създава силна държава. Не става по друг начин. Американците да не би да са направили нещо по различно с индианците преди 2-3 века? А в момента да не би да правят нещо по-различнов Авганистан, Ирак и къде ли не още? С тая разлика, че те владеят медиите и от там- общественото мнение и хората ги мислят за най-светите от всички.

    Коментиран от #19

  • 19 Варна

    40 14 Отговор

    До коментар #18 от "един":

    Истината, е че когато комунистите гонят капиталистите в СОЦ- лагера, в западният свят има реципрочни действия. Особено характерно е това за САЩ. - Те правят абсолютно същото само че врага на народа в случая е комунист. - Факт!

    Коментиран от #21

  • 20 Лост

    43 23 Отговор
    Лаете вий тука, ама благодарение на комунизма имате покрив над главата, може и панелка да е, но не плащате наем. Купувайте сега със заеми за по 30-40 години!

    Коментиран от #40

  • 21 Бесен Язовец

    19 29 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    А ти за много ли масови гробове на комунисти знаеш в САЩ или само така си чешеш езика , колкото да не заспиш ??

    Коментиран от #26

  • 22 Кон

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Колко ти платиха за този коментар!!за колко продаде душата си !!

    Коментиран от #51

  • 23 юрист

    25 32 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    Последните двама коментатори- вие нормални ли сте? КАКВО БЪДЕЩЕ ОЧАКВА ЕДНА ДЪРЖАВА БЕЗ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ Й, БЕЗ ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ Й, БЕЗ СРЕДНАТА Й КЛАСА? БЪДЕЩЕ НА ТЕРИТОРИЯ ЗА ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА КЛАСОВО ПАРТИЙНИ РОБИ! Ми сега в България е капитализъм, а вие сте врагове на капитализма- какво ще кажете с вас да се постъпи по същия начин- да бъдете премахнати от лицето на земята, но ЗАЕДНО със семействата си до 9то коляно, а? Или казвате- на чужд гръб и 100 тояги са малко, вие и преди сте били от “правоимащите“, и сега сте си намерили нишата, в която сте ЕКСПЛОАТАТОРИ на човешкия труд? Мракобесни сте и дано никой млад човек не се увлече по “идеологията“ ви, защото тя по същество представлява ТЕРОРИЗЪМ!

    Коментиран от #28

  • 24 юрист

    18 29 Отговор
    Коментар № 23 е до коментари № 18 и № 19. Щом казвате “ Браво“ на масовото умишлено УБИЙСТВО на хора само заради това, че не са членове на соц партия, нещата са ясни..Та какви, казвате, са разликите между вас и нацистите, защото са мен вашето мислене е нацистко и терористично?

    Коментиран от #27

  • 25 ели

    33 15 Отговор
    Мисля че това са пълни глупости защото по времето на Тито всеки имаше прово да излиза в чужбина и право на преселение тя бе най-демократичната в соц. лагера тогава съм ходил в бившата Югославия нямаше никакви национални и етнически проблеми когато посетите селата им къщите,дворовете,улиците чисто и спретнати беше не като нашите и сега два пъти съм ходил както при нас почти всичко останало от преди много малко ново построено също като при нас.
  • 26 Варна

    30 7 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    Това, за което говоря продължава около 10 години от 1940 до 1950 година. Този период е известен като ерата наМаккарти, който създава политическото движение наречено Маккартизъм, подето в последствие от властите. Има няколко щатски комисии които се занимават с въпроса, както и ФБР контролирано от небезизвестния Д. Е. Хувър.
    Колко са избити не се говори! - Има изготвени черни списъци и разбира се затвор.

    Коментиран от #29

  • 27 User

    25 8 Отговор

    До коментар #24 от "юрист":

    Вземи един учебник по география на булвест 2000 и сравни икономиката на България 1989 и 2010
    После пак ще говорим.
  • 28 Варна

    25 9 Отговор

    До коментар #23 от "юрист":

    Върни се пак и прочети какво съм казал! - Не ми се говорят простотии!
    Говоря, че Брежнев, Черненко и Андропов нямаха нищо общо с действията на Сталин, Хрушчов, Берия и да не ги изброявам повече!
    - Не ми вменявай допълнителни мисли!
    - Чети внимателно какво съм написал!
  • 29 Бесен Язовец

    13 22 Отговор

    До коментар #26 от "Варна":

    Много добре съм запознат с маккартизма и с ловът на вещици, но да сравняваш това движение с червения сталински терор е меко казано некоректно и ти като умно момче много добре го знаеш. Просто разликата на убитите жертви между едните и другите е несъпоставима , Не искам сега да оперирам с цифри, че за това е писано и писано.

    Коментиран от #31

  • 30 ели

    34 13 Отговор
    Искам да добавя че, преди Втората Световна Война ( много малко хора го знаят) около 10 милиона Американци са били преследвани, убити затворене и принудително са изгонени от Америка защото имали леви убеждения.( Много Ви моля преди да коментирате проучете)

    Коментиран от #32

  • 31 Варна

    21 8 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен Язовец":

    На теб ще отговоря същото, като на юристката! - Не ми вменявайте допълнителни мисли!
    Говорих на онзи първият, че Андропов, Брежнев и Черненко нямат нищо общо с Берия, Сталин, Хрусчов и т.н.
    - Мразя да се повтарям!
    - Четете внимателно какво пиша!
    - Не използвам иносказателни форми!

    Коментиран от #34

  • 32 Бесен Язовец

    8 16 Отговор

    До коментар #30 от "ели":

    Ми дай некакво инфо за тази лъжа или линк пусни за тез 10 милиона преледвани убити и изгонени. Какво е това много малко го знаят ?

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бесен Язовец

    5 20 Отговор

    До коментар #31 от "Варна":

    Ясно , просто се извърташ , понеже не искаш да падаш на гръб , да си признаеш , че не си прав или нещо такова, комплексарщина с една дума.

    Коментиран от #39

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Варна

    21 5 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен Язовец":

    - Ти май не си особено схватлив?
    Върни се обратно от първият до последният ми коментар!
    - Чети за какво говоря!
    Да си чешем езиците в безсмислени разговори нямам никакво намерение!
    - ЧЕТИ!

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 кроко

    33 14 Отговор
    Стига с тая пропаганда на ЦРУ бе оствете ги тия US измислици колкото Садам имаше хим.оръжие толкова и Тито е разписвал смъртни присъди
  • 45 Варна

    13 8 Отговор

    До коментар #42 от "Бесен Язовец":

    Късметлия си!
    - Обикновено за такива думи троша тикви

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ощърбий

    20 21 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    Тъй шъ е било както казваш!

    И щото немаше култ към личността ни водиха от училище на градскио площад да ревем га ритна камбаната брежнев.
    Строиха ни и ни обясниха как трябва да показваме, колко сме тъжни щото си бил заминал народния водач брежнев и колко много го обичаме. Още тогаз ги намразих комунягите и цялата им продажна пасмина.

    Коментиран от #50

  • 50 Варна

    28 11 Отговор

    До коментар #49 от "Ощърбий":

    Не ме е карал никой да рева когато умря някой от изброените!
    Нито на Брежнев, нито на Андропов, нито на Черненко

    - Нито помня някой, по телевизията да е правил траурно шествие в България.

    - Самодейнсоти такива не помня!
    Никога не сме били нито Северна Корея, нито Русия, нито Чехословакия, нито Унгария.
    Нито сме ревали за Дън Сяо Пин, нито за някой от рода на Ким!
    Нито имаше Прашка пролет, нито Унгарска!
    За това няма нужда да преиграваш!

    Коментиран от #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гост

    0 9 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    От съседа по чин ли преписват?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 санитар от психодиспансера

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    Не, кире, ти си тука най-фалшив! По-фалшив си и от новината даже.
  • 57 юрист

    9 15 Отговор

    До коментар #50 от "Варна":

    “...Публикувано във факти.бг: Не ме е карал никой да рева когато умря някой от изброените!...“ Дрън-дрън- значи, или си бил в детската градина, или не си бил в гимназия / техникум в България по това време! Имаше създаден КЪТ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ НА АНДРОПОВ С НЕГОВАТА СНИМКА, ОБРАМЧЕНА ОТ ЕДНАТА СТРАНА С ЧЕРНА ЛЕНТА И ПОСТАВЕНИ ЦВЕТЯ ПРЕД НЕЯ точно в гимназията, която съм завършила и имаше РИТУАЛ на поклонение, организиран от ръководството на гимназията, в който участвахме всички средношколци- няма искам, няма не искам! Караха ни да минаваме тихо и на пръсти около това пространство, да не се смеем и да не се усмихваме! Какви ги плещиш тук, не е много ясно, но за мен е ясно, че ти изобщо не си учил в българско училище през 80тте години на 20 век и за това не знаеш тези неща! И понеже си с ник “Варна“- действието се развива в един от 10тте най- големи града в България, но не във Варна, а в малко по-малък град...

    Коментиран от #62, #66

  • 58 Къртев

    15 6 Отговор
    Това, добре. Обаче, колко още хора са убити от глад и бедност в тогавашния капитализъм, а в сегашния. А може пък това да не се брои. В никакъв случай не оправдавам извергите комунисти, но не е правилно те да са виновни, а другите невинни. В световен мащаб или по-точно в източния блок, почти във всички случаи комунистите, капиталистите и демократите социалисти са едни и същи.хора.
  • 59 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    ХРУШЧОВ.....
  • 60 АОЖГТНВБ

    16 11 Отговор
    ЧЕ КОЕ МУ Е СЕНЗАЦИОНОТО ИЛИ ИЗНЕНАДВАЩОТО.В БЪЛГАРИЯ Е ПРИЛОЖЕНО ПРАКТИЧЕСКИ ТОЧНО В ТОЗИ ВИД.ПОГОЛОВНО ИЗБИВАНЕ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА И АРИСТОКРАЦИЯТА ОТ ПЛЕБЕИСКО-ТЕРОРИСТИЧЕСКАТА НОВА ВЛАСТ ДОШЛА СЛЕД ПРЕВРАТА НА 9 10 1944.ЗАГРАБЕНО Е ИМУЩЕСТВОТО И Е ОТНЕТ ЖИВОТА НА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ НЕВИННИ .ЗАГРАБЕНИ СА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО И ЗЕМЯТА. ОТ ТЕЗИ МРЪСНИЦИ-КОМУНИСТИТЕ.ТЕ НАПРАВИХА И ПСЕВДОПРЕУСТРОЙСТВОТО И ПСЕВДОДЕМОКРАЦИЯТА СЛЕД 1989 ГОДИНА И ПАК ЗАГРАБИХА БЛАГАТА ПО НОВА ФОРМУЛА ЗА ЗАГРАБВАНЕ ,НО ТОЗИ ПЪТ СПО-МАЛКО МАЛКО ПОЛИТИЧЕСКИ УБИЙСТВА .ОБАЧЕ ПАК СА ТЕХНИ БАНКИТЕ ИНДУСТРИЯТА И БЛАГАТА.
  • 61 ЙОСИП БРОЗ ТИТО

    7 1 Отговор
    СТАЛИН...
    ТИТО....
    ДИМИТРОВ.....

    БАЛКАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ !!!!!!!
  • 62 Димитър

    4 3 Отговор

    До коментар #57 от "юрист":

    Ха-ха-ха!Най-интересният коментар! Пиши моля те в кой град е станало това!? Трябва да е доста малък.....или да живеят само заклети комунисти.
  • 63 James

    10 2 Отговор
    Очевидно не са изчистили всичкия боклук:)
  • 64 по темата

    11 5 Отговор
    Този документ не само намирисва, но и така зловещо вони на фалшификация, че откривателите сигурно са живели и живеят под дупката на външна тоалетна, където се хранят с това, което им падне отгоре
  • 65 Анонимен бачкатор

    11 7 Отговор
    Е, сега е демокрация. Богатите карата поршетата и ферарита, а вие ще им работите до гроб за жълти стотинки....урааа, да живее демокрацията!

    Коментиран от #67

  • 66 Варна

    9 2 Отговор

    До коментар #57 от "юрист":

    Там в тъпата София, където живееш може да сте близали чужди задни части!
    Тук във Варна, драга кътове за поклонение в Училищата нямаше!
    - До колкото помня от малкото разговори с теб си вероятно около 35- 37 години, което означава, скъпа моя, че нямаш никаква представа за тези времена!

    Справка:
    - Брежнев умря 82 година
    - Андропов умря 84 година
    - Черненко умря 85 година

    И понеже трябва да си около 80 набор.. - Малко ще е трудно да си била в гимназия по това време!

    - За това спри с простотиите!

    Апропо какво стана? - Нямаш ли работа? Стана 3 месеца дрънкаш от сутрин до вечер тук! - Този път тезата с отпуската няма да мине!
    Каква ще е следващата ти нереализирана професия? - Като доктор и Адвокат явно няма да се реализираш... - Какво ще е следващо образование и хвърлени пари на вятъра?

    Коментиран от #68

  • 67 filo

    3 9 Отговор

    До коментар #65 от "Анонимен бачкатор":

    Кой те кара да работиш за богатите? Като си толкова умен и способен работи за себе си.
  • 68 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #66 от "Варна":

    Околко 80-ти набор? Подмлади я бая! Ще те черпи! ;) хахаха

    Не следиш внимателно какво пише юриста!

    84-та е била в езикова гимназия. В онези години в езикова се влизаше от след 7-ми клас до мисля, че беше12. В техникумите и другите гимназии се влизаше година по-късно. Андропов е умрял Февриари 84-та. Тоест ако се приеме,че вече е била приета в езикова, че е започнала училище от 7 години, 7-ми клас е била на 14-15, то като учаща в езикова 84-та е била в диапазона 15-19 г., тоест набора й варира 65-69 -/+ година.
    Юристката е 48-53 годишна, поне 10 години по-голяма от 35-37.

    Не е учила в София, а в по-малък град от Варна, централна България. Има наследствени земи близо до Габрово. По-скоро залагам на Габрово, Търново, макар и да са в пъти по малки, а не както пише малко по-малки от Варна. Възможен вариант е и Пловдив - той покрива критериите население около това на Варна, макар и всъщност с малко по-голямо постоянно.

    Определено си има някаква представа за ония времена, която не й пречи обаче често да пише тенденциозни глупости.

    Между другото в случая съм склонен да й вярвам. Езиковите гимназии са били с малко по-особен статут и е възможно да е имало по-засилена пропаганда.

    Коментиран от #69, #78

  • 69 Варна

    4 3 Отговор

    До коментар #68 от "гост":

    В момента тая пача живее в София.
    - По- малка е от мен на години със сигурност! Ако е на годините за които говориш то мъжът и щеше да е пенсионер, понеже тя твърди че е военен. Повечето ми набори които станаха военни вече са пенсионери.
    Понеже я засичам не за първи път, и от разговорите и от писаниците се вижда че няма особен опит. Което говори че няма кой знае какъв стаж. Ако все пак е завършила 2 висши образования и се е помотала още 2.3 години за всяко горе долу излиза около 80-ти набор.
    Тоест, че е била в гимназията през 80-те по- скоро е лъжа! Така както не малко от тезите и са такива. Не е ясно да ли е и омъжена... По- скоро е стара чанта- недотакована.
    И понеже твърде често се мота тук съвсем ясно може да се заключи че няма никаква работа. - Абсолютен свободен електрон. Засичал съм я често и вечер да дрънка, което води до извода че е сама. Ако имаше мъж и деца едва ли щеше да пише от 7 до 11 вечерта тук..
    Тези, които са от моят набор... - Които хванаха края на СОЦ добре знаят какво беше, и че голяма част от пропагандираното през последните 25-7 години не е вярно и задължително с ме по- умерени в изказа, просто защото видяхме и онова, а и сме свидетели на целият преход.
    Лъжите трудно се крият, особено пък от така наречените силни на деня. - Хеле пък за Борисов няма да говоря!
    По- важното е да се говори истината! - Не да се дрънкат простотии, които още повече че са зле скалъпени.
    - Тук има доста "натровени" - чели - не дочели, но пък с
  • 70 стоян георгиев

    8 4 Отговор
    тва беше христиняската ал каида.трепане на другомислещите до крак и довеждане на система на робско поведение и постоянна мизерия.комунизма е именно тва.селските тъпанари дето са писали директивата ,ясно са осъзнавали тоталната си липса на конкурентност интелектуално с тези дето е трябвало да избият и затова са ги изтрепали.особено са били жестоки към немското мацинство в югославия,заличено тотално тогава,към българското също.днес обаче като някои наш соцносталгик каже тито...и получава овулация!
  • 71 вип

    11 4 Отговор
    Мале колко последователи и кандидат сатрапи има в този форум, че изкарват доказани убийци за светци..... Има някои дето ще кажат, че тук в българия такива неща е нямало. Не са убивали за това, че си по-богат, че знаеш по-вече или просто си казал на улицата, че не харесваш комунистите.... Ако е тяхно мнение бих приел мнението им ама ако им плащат за това мнение от тези пари хаир да не видят щом са продали душата си....
  • 72 ГОСТ1

    11 12 Отговор

    До коментар #2 от "Eee":

    Пише се фалшиви, второ като е толкоз фалшива тая новина ходи у Северна Корея!!!!Живях при комунизма, мизерия си беше за жилище се чакаше с години, заплатите бяха като сега..........САмо за едни имаше а за болшинството нямаше.........

    Коментиран от #73

  • 73 гост

    22 6 Отговор

    До коментар #72 от "ГОСТ1":

    "Живях при комунизма, мизерия си беше за жилище се чакаше с години, заплатите бяха като сега..........САмо за едни имаше а за болшинството нямаше........."
    хахаха, колко глупости си написал не е истина!!!

    Затова българите бяхме и все още е на едно от първите места по притежание на личен, собствен, жилищен имот, необвързан с кредити на глава от населението, нали?

    А сега обясни на аудиторията, къде са живели чакащите, понеже имаше ограничение за притежание на повече от един апартамент на семейство, съответно наема на самостоятелна квартира е бил почти невъзможен, нали? Може би във ведомствените жилища, които предприятията осигуряваха много скоро, след като почнеш работа срещу символичен наем и с право на закупуване след известен период? А иначе се чакаше, прав си! Роди ти се дете, и му откриваш книжка, в която внасяш нищожна сума месечно и която му дава право, много скоро, след когато стане пълнолетен да си купи собствен апартамент и да живее отделно и БЕЗ КРЕДИТИ?! и т.н.

    Интересно е да се направи съпоставка на социалната политика тогава и сега. Май няма да е толкова приятно за отричащите онова време, нали?

    Коментиран от #77

  • 74 Gorski

    14 8 Отговор
    Това е само един документ, други най вероятно отдавна няма.Но така или иначе национал социалистите (Хитлер) и комунистите избиха милиони
    Тъй като комунизма продължи по-дълго, убитите са и най-вече много.
  • 75 Ууууу

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Еее":

    Има го още-в Куба и Северна Корея-бягай там.
  • 76 незнайко

    8 16 Отговор
    Те изкараха комунистите по тъпи от циганите. Оставили веществени доказателства ! Кой нормален човек ще повярва на тава ? Сигурно ще има и такива, които ще се хванат на провокацията ! Защо не се пише, Хитлер колко е убил в концлагерите !!! Може би Хитлер вече е "реабилитиран" !!!
  • 77 незнайко

    12 3 Отговор

    До коментар #73 от "гост":

    Току що Ви прочетах поста и се зарадвах, че все още има умни и мислещи като Вас. На бялото не може да се каже черно.
  • 78 НАТО ВЕЦ

    5 3 Отговор

    До коментар #68 от "гост":

    Ако е учила в езикова гимназия по описаното от теб време е отроче на номенклатура, та дрънка. Във въпросният регион имаше само една "елитна" езикова гимназия, "Ернст Телман" в Ловеч.
  • 79 Тъпак

    4 15 Отговор
    Като умря Брежнев бях в средно училище. Черненко и Андропов умряха като бях в София студент. Нито в малкия нито в големия град е имало кътове за поклонение където да се правим на тъжни. Имаше портрети с черни ленти, но не съм виждал някой да се кланя там. Много интересно в кой град са самодейците на юристката. Явно са били много надъхани

    Коментиран от #83

  • 80 Тъпак

    3 19 Отговор
    И никой не ми е пречил през онова време да си завърша образованието, нито като започвам работа. Много от нещата които говорят за социализма не съм ги виждал. Единстяеното което ме дразнеше че за домакински уреди някои спяха пред магазините "да не ги изпреварят в списъка" . Но пък сега някои ми казват, че за регистрация в КАТ са си вземали отпуск и дремят в колите. Не знам защо се заяждате със онова време. Мисля, че недисциплинираните беряха ядове.
  • 81 Факти

    10 2 Отговор
    Фактите са си факти с или без този документ. Общите гробове на интелигенцията съществуват, запустелите вече концлагери също, както и спомените на несправедливо обвинените и техните семейства. Естествено, че повечето от българите нито са го видели, нито го знаят-малцина са оставените живи роднини на жертвите, тези убийства са извършвани не в населени места, телата са били в общи безименни гробове, убийствата не са били обявени никъде, а медиите са били контролирани стриктно и разбира се, това е направено в началото на комунизма-не всеки ден. Освен това тъй като в България все още на власт са същите политици и техните потомци от времето на соца, тази част от историята няма как да влезе в учебниците, че по-младите поколения да бъдат информирани. Затова и сега тези поколения не вярват, че подобни зверства са направени. За съжаление са. Още по-жалко е, че хората са неинформирани-така са лесно манипулируеми.
    По отношение на възможностите на хората няма как да се съпоставят годините по време на комунизма и тези след, за да се показва, че комунизмът е бил уж по-добър. Естествено, че сега страната е бедна след като е била разграбена от тогавашната власт(, която и сега продължава да смуче малкото останало от страната) и Русия. Сравнението трябва да се прави с годините преди комунизма и след идването му-това е фаталният поврат за България и всяка друга страна, попаднала някога под булото на соца. Няма как страната да е крадена до шушка с десетилетия, оставена без ни
  • 82 Факти

    16 0 Отговор
    що и като дойде уж демокрацията да цъфне от нищото. Изобщо някой сеща ли се за това?
    Комунистите са извършили най-големите престъпления-не само като мащаб(с повече жертви от избитите при фашизма), а към човечеството изобщо. Да избиваш интелигенцията значи да посегнеш на еволюцията на човека, а еволюцията е това, към което всяко живо същество трябва да се стреми. И тези престъпления са факт, без значение дали вярвате на този документ или не-пълно е с доказателства, стига човек да се порови(, понеже в България все още информацията за това е табу).
  • 83 Критичен

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "Тъпак":

    Всичко става ясно с ника на постващия.
  • 84 бай Тошо

    0 0 Отговор
    ДемОкрацията т.е капитализЪма уби много повее хора,дори съсип цели държави и ние сме един от примерите
Новини по държави: