Last news in Fakti

3 Септември, 2017 00:15 1 265 0

Повече танци срещу стареенето

  • танци-
  • стареене-
  • старост-
  • дансинг
Повече танци срещу стареенето - 1
Снимка: Shutterstock

Възрастните хора могат да противодействат на ефектите от стареенето, практикувайки едно просто и приятно занимание - танци, пише в. Daily Express, позовавайки се на резултатите от германско изследване.

Авторите му от Центъра за невродегенеративни болести са установили, че при възрастни хора, които редовно практикуват някаква форма на физическа активност, се наблюдава обратимост в определени признаци на стареене. Най-отчетлив ефект обаче се оказал ефектът от танците.

За целите на изследването доброволци на средна възраст били разделени на две групи. Част от тях в продължение на осем месеца овладявали тънкостите на танца, а останалите правели тренировки за издръжливост и гъвкавост.

След края на периода специалистите отчели сред участниците и от двете групи увеличение на хипокампуса - мозъчна зона с роля в запаметяването, познавателната способност и баланса, която с напредване на възрастта се свива. Само сред доброволците от танцовата група обаче били наблюдавани отчетливи поведенчески промени от гледна точка на баланса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: