30 Август, 2017 15:09 1 746 0

Русия: Няма да посредничим по катарската криза

  • сергей лавров-
  • катар-
  • криза-
  • саудитска арабия
Русия: Няма да посредничим по катарската криза - 1
Снимки: БТА/АР

Дипломатическата криза с Катар е най-добре да се решава в рамките на Съвета за сътрудничество в Залива. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори в Катар, предаде ТАСС.

По думите му Москва "не се занимава с посреднически функции" за излизане от кризата, каквито сега изпълнява Кувейт. Лавров припомни, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е предложил да стане посредник в спора на Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ с Катар, но подчерта, че Русия не може да предложи други идеи освен предлаганите от Кувейт и Вашингтон и затова не се намесва.

След срещата с катарския външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани Лавров каза, че Русия е благодарна на Катар за високата му оценка за руските усилия по създаването на зони за деескалация на насилието в Сирия. Двамата дипломати са обсъдили също положението в Либия и Ирак.

Ал Тани заяви, че приветства позицията на Лавров по кризата в Персийския залив и се съгласи, че трябва да бъде запазено единството в Съвета за сътрудничество в Залива. Той декларира, че Катар е за намиране на мирен и справедлив изход от кръвопролитния конфликт в Сирия чрез мирния процес, започнат в Женева.

Русия: Няма да посредничим по катарската криза

Русия: Няма да посредничим по катарската криза

Външните министри на Русия и Катар са изразили интересите на своите страни за установяване на сътрудничество в енергетиката и добива на петрол, съобщи oще ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА