Last news in Fakti

30 Август, 2017 16:19 1 322 0

ООН: Вдигнете блокадата на Газа

  • антониу гутериш-
  • ивица газа-
  • газа-
  • блокада-
  • израел-
  • оон

Генералният секретар Антониу Гутериш призова да се увеличи хуманитарната помощ за Газа

ООН: Вдигнете блокадата на Газа - 1
Снимки: БТА/АР

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за отменяне на израелската и египетската блокада, наложена срещу ивицата Газа, която преживява тежка хуманитарна криза, предаде Reuters.

"Дълбоко развълнуван съм, че днес съм в Газа. За съжаление ставам свидетел и на една от най-драматичните хуманитарни кризи, които съм виждал при дългогодишната си хуманитарна работа в ООН", заяви Гутериш при първата си визита в палестинската територия от избирането си начело на международната организация през януари.

"Важно е да се вдигнат бариерите в съответствие с резолюция 1860, приета от Съвета за сигурност на ООН през 2009 г., в разгара на въоръжената конфронтация между Израел и ислямисткото движение Хамас, което управлява в ивицата Газа от 2007 г.", каза генералният секретар.

Той призова също международната общност да увеличи хуманитарната помощ за Газа.

ООН: Вдигнете блокадата на Газа

Гутериш дойде в ивицата, за да се запознае на място с хуманитарната ситуация. При пристигането си той беше посрещнат от десетки палестинци, протестиращи срещу бездействието на световната общност към намиращите се в израелски затвори палестинци. "Какво прави светът за правата на затворниците", се четеше на един от плакатите на демонстрантите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА