4 Септември, 2017 10:25 6 119 20

BBC: Мигрантите влизат в България от Турция по стълби

  • bbc-
  • българия-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • ограда-
  • турция

Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата, показва репортаж на ВВС

BBC: Мигрантите влизат в България от Турция по стълби - 1
Снимка: BBC

Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата с Турция по пътя към Европа. Това разказва репортаж на ВВС, в който са интервюирани мигранти, експерти, представители на Българския хелзинкски комитет и Българския червен кръст, пише "Дневник".

Според свидетелствата на събеседници, интервюирани от британската медия, тенденцията от последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната. Според един от разказите от двете страни на оградата между България и Турция се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат съфинансираното от ЕС защитно съоръжение.

"Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на ЕС", отбелязва авторът на репортажа. В представянето му на сайта на BBC се казва още, че според някои мигранти "пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто лесно, но е често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари".

ВВС цитира и разкази на очевидци.

"Там, където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката", разказва в центъра за настаняване в "Овча купел" Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година. Според нея преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. "Мъжете не оказваха съпротива, но полицията използваше електрошок, не беше необходимо."

BBC: Мигрантите влизат в България от Турция по стълби
Снимка: БТА/АР

Федула, кюрдка от Сирия, избягала от бомбардировките и джихадистите в страната си по-късно от Марина – преди три месеца. Разказва, че тя, съпругът ѝ и четирите им деца в началото са били изправени пред трудно пътуване от населения предимно от кюрди град Камишли. "Трябва да минете през много високи планини. Имаше сняг и може да пропаднете и да изчезнете. Имаше стени." При нея влизането в България било много по-лесно. "Приятел ми каза, че поставят стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слизаш." Попитана къде е граничната полиция в този момент, Федула обяснява: "Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключват."

Авторът е потърсил Министерството на външните работи и други институции за отговор на твърденията в материала, но не е получил коментар. Европейската комисия му е заявила в отговор, че България вече е изпълнила целите на Шенген и сега остава от държавите в безграничната зона да решат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pundelinio

    35 5 Отговор
    няма така да говорите, борисуф е опраел нещата с оградата толкова пари налива , нямам как да не е опраел нещата нашичкия, кви стълби кви 5 лева лъжете
  • 2 дръндер

    34 4 Отговор
    Не само стълби. касае се за съгласувана политика между Германия и партньорите й Турция, Гърция и България за планов пренос на мигранти за Германия. Става въпрос за много пари. по веригата. Планът е на Меркел, която иска плавен прием на мигранти и не иска кризи по границите, сърцераздирателни кадри по медиите , плачещи майки с деца и т.н. Иска ред и система ! Същевременно Меркел лъже германците, че приемът през Балканите бил секнал ! Всеки ден в Германия продължават да влизат хиляди мигранти !

    Коментиран от #8

  • 3 pundelinio

    25 5 Отговор
    и ква корупция кви пак 5 лева, борисуф не понася корумпираните. няма да плюете срещу нащо министър председателче .то всичко знае и може ще ни оправи, то вече ни оправя
  • 4 Хасан

    28 5 Отговор
    Нали координаторката на патриотите я хванаха с каналджии за бежанци..те знаят откъде има канал
  • 5 Azazel

    36 1 Отговор
    E, добро утро! Това Елена Йончева преди 3 месеца го говорише, ама Валентин Радев я наричаше лъжкиня, а Валери Симеонов я прати на прокурор, че издавала откъде можело да влизат бежанците... Но истината е, че докато в България цари такава корупция, нищо добро не ни чака и независимо дали сме в ЕС, НАТО или където ще да е, националната ни сигурност ще е постояно застрашена, при това - не от външен враг, а от политиците и службите, чиято работа е да я пазят.

    Коментиран от #11

  • 6 транзитер

    21 2 Отговор
    Ааа ся Валерката, ще каже че BBC разпространява фалшиви новини ;) Не може така да говорят щот то и комарите не могат да преминат, удрят се в оградата и падат ! Никой не минава нищо не се координира от член патриотки само дето всичко лъсва, ако някой бус катастрофира по пътя ?
  • 7 БГ натовец

    14 1 Отговор
    корупция в БГ.......невъзможно, долни британски лъжци от няква смешна телевизийка дето никой по света не я е чувал. Всъщност те граничарите не взимат подкуп, а просто късат билетчета за вход в БГ, все едно влизаш в кино. Както би казал другарят Сталин - нима вие искате да попречите на обикновения трудов човек(в случая брадясал фанатизиран мигрант) да гледа кино.......не са хубави тия работи, не са. Ами че по тоя начин влизат преки инвестиции в БГ(то като няма откъде другаде да дойдат и тва е нещо), и то в такъв труден за страната момент. Изобщо много сте в грешка другари, пардон господа хангличани, в БГ нема корупция, ако не вярвате питайте БОКО.
  • 8 дрън дрън

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "дръндер":

    Не се увличай ,просто става въпрос за корумпирани гранични полицай в комбина с каналджии.Място за фантазии няма!Нормално за България.
  • 9 Гого

    14 1 Отговор
    България е един разграден двор който си иска влиза и излиза без проблем!

    Коментиран от #15

  • 10 бай Иван

    6 0 Отговор
    Нищо лошо няма, те не остават тук, минават транзитно.
    Ако може даже да го легализират или малко по бързо да ги транспортират от едната до другата граница още по-добре.
    Тя баба Меркел толкова си ги обича...

    Коментиран от #13

  • 11 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Azazel":

    Тя и ортачката на Валери ги извозваше, хванаха я и ако не са били камерите на бензиностацията, сега сигурно щяха цветя за извинение да й издействат, горката каналджийка тя.

    Коментиран от #14

  • 12 Варна

    7 0 Отговор
    АААА НЕ! - Това е една долна инсинуация! :-)
    ББ е говорил с Меркел и е разпоредил на Ердоган. Вече е казал на Фицо и Орбан да не люпят семки а ми да му докладват всеки ден какво се случва! А понеже сър Шеф е далзадачи и на Македонците, а на Сърбите им е размахал пръст и им е задал обичайният въпрос: - А къде бяхте до сега?
    Забравих за Гърците! - Той вече е смъмрил Ципрас, че ще им сложи винетки на емигрантите и ще спре тръбата през интерконекторната връзка за газта!
    - Какво знаете вие? - Вожда може всичко!
    :-))
  • 13 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "бай Иван":

    Не е баш така, защото хванатите ги регистрират тук и след като им откажат статут в Германия пак ще ги върнат тук. От друга страна България няма право да ги извози на изток и ще се превърнем в бежанска кофа за смет. Военните споделят, че ги командироват не толкова защото има нужда от охрана по границата, а за да прекъснат контролираното преминаване.
  • 14 Azazel

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Може за това Валери така да е скочил - Елена Йончева е разкрила къде са му стълбите и го е ударила по джоба, а в следствие на това - и координаторката му арестуваха... Затова му се налагаше на човека цяло лято да обикаля на държавни разноски кръчмите по Слънчев бряг и да им краде озвучителната техника, и лаптопите, за да си покрива загубите... :)
  • 15 Барчо

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    Безконтролно влизат и излизат престъпниците. Нормалните хора не могат.
  • 16 Ново

    9 2 Отговор
    Есичко е супер в БГ Имаме си премиер който бил охрана на Тато после пожарникар а сега му викат БОКО СУДЖУКА
  • 17 jp power

    7 1 Отговор
    Това са глупости целящи талибаните да не се отказват от преминаване през БългАрия. Не че няма продажни полицаи ама чак стълби да носят на талибаните, си е баш тъпотия, и те ще повярват на тия НПО легенди..само вижте, кой е информатора
  • 18 шшш

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Разказва, че тя, съпругът ѝ и четирите им деца..Мале тези алахакбаровци все с по 5-10деца , кой ще ги храни...те са като нашите цигани..
  • 19 Мартин

    2 1 Отговор
    Нищо ново. Просто пореден епизод на сериала наречен "Родната милиция ни "пази"".
  • 20 Uflaf

    0 0 Отговор
    Това казват за да не спират да идват. Да им кажат ,че тук изчезват хора и после ги намират из деретата без донорски части ли? Или ,че в България е завишена популацията на вълци и мечки защото има за тях достатъчно храна .Умеят и да пазят територията си.