5 Септември, 2017 11:14 1 167 2

Меркел и Тръмп заедно срещу Северна Корея

  • ангела меркел-
  • доналд тръмп-
  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • ракета-
  • санкции-
  • оон

Федералният канцлер и президентът на САЩ се обявиха за нови санкции срещу Пхенян

Меркел и Тръмп заедно срещу Северна Корея - 1
Снимки: БТА/АР

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Доналд Тръмп се обявиха за налагане на нови санкции на Северна Корея, предадоха световните агенции.

Меркел и Тръмп "са на едно мнение, че международната общност трябва да засили още повече натиска върху севернокорейския режим и Съветът за сигурност на ООН да приеме бързо нови, по-строги наказателни мерки", заяви говорителят на канцлера, в комюнике, публикувано след телефонен разговор между двамата лидери.

Меркел е заявила, че ще лобира пред останалите европейски страни за засилване на санкциите срещу Северна Корея, за да бъде разубедена затворената комунистическа държава да продължи да нарушава международното право.

"Целта остава... да бъде намерено мирно решение на конфликта", се подчертава в краткото комюнике.
САЩ заедно със своите европейски съюзници и Япония обявиха, че обсъждат нови, по-строги санкции на ООН срещу Северна Корея. Позициите на Китай и Русия, които имат право на вето в Съвета за сигурност, обаче остават неясни.

Меркел и Тръмп заедно срещу Северна Корея

Новият, осми поред пакет със санкции срещу Северна Корея, ще бъде гласуван на 11 септември, съобщи постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

На 4 септември КНДР извърши опит с водородна бомба. Експлозията беше с мощност 50 килотона - пет пъти по-голяма отколкото при предишния севернокорейски ядрен опит.

Меркел и Тръмп заедно срещу Северна Корея

Възможно е Северна Корея вече да е в състояние да постави ядрена бойна глава на междуконтинентална балистична ракета, в чийто обсег е територията на САЩ. Разузнавателните служби на страните от Запада все още не могат да се произнесат дали това наистина е така.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    3 1 Отговор
    Нищо другари - нашият Вова пък е със Ким !
  • 2 реалист

    3 1 Отговор
    Стара метреса и стар коцкар на среща в стария бардак.
Новини по държави: