Last news in Fakti

7 Септември, 2017 08:00 2 981 6

Защо кризата в Мианмар плаши Кремъл?

  • владимир путин-
  • рамзан кадиров-
  • мианмар-
  • рохингя

По улиците на Грозни се появиха демонстранти в защита на малцинството рохингя

Защо кризата в Мианмар плаши Кремъл? - 1
Снимка: БТА/АР

Обективно погледнато, малцинството рохингя в Мианмар няма нищо общо с района на Кавказ. Но по улиците на Грозни се появиха демонстранти в защита на това малцинство. За руското правителство това е лош сигнал.

Не е ясно колко хора са протестирали в Грозни срещу преследването на малцинството рохингя в Мианмар. По информация на ДВ, те са били доста по-малко от официално обявените от властите 1,1 милиона души. Проявата в Грозни беше организирана от привърженици на чеченския президент Рамзан Кадиров. С други думи: ученици и студенти, работници от фабриките и дори възрастни хора от старческите домове настойчиво са били призовани да се включат в протестите, твърдят местни наблюдатели.

Кадиров очевидно е искал за пореден път да се демонстрира като значим лидер в мюсюлманския свят. Обективно погледнато малцинството рохингя в Мианмар няма никаква връзка с района на Кавказ и конкретно с Чечения. Но Кадиров се надява по този начин да спечели симпатии сред сънародниците си, а и да отбележи точки в своя полза пред властите в Кремъл, твърдят наблюдатели в Москва.

"Той много иска да бъде припознат като влиятелен лидер в ислямския свят", казва по този повод Алексей Малашенко от московския Институт за диалог между цивилизациите. Тъкмо поради тази причина 41-годишният Кадиров, който е мюсюлманин, обича да се изказва за близкоизточния мирен процес или за събитията в ислямския свят.

Местният велможа Кадиров

Демонстрантите в Грозни отправиха апел към руския президент Путин да използва "международното си влияние, за да спре геноцида срещу мюсюлманите в Мианмар". Винаги досега Рамзан Кадиров е подкрепял политиката на руския президент Владимир Путин и ще продължи да го прави и в бъдеще, смята Малашенко.

„В същото време местният велможа Кадиров си запазва правото да взима отношение по редица външнополитически въпроси. Кремъл, който де факто определя външната политика на иначе автономната република Чечения, може да изтълкува това като хвърляне на ръкавица. Но Москва едва ли ще рискува да влезе в схватка с Кадиров. "Путин не може без Кадиров, и обратното - Кадиров зависи от Путин", казва московският политолог.

Междувременно президентът Путин заяви, че изявленията на Кадиров за събитията в Мианмар са негово лично мнение. Руският лидер не каза обаче нито думичка за демонстрациите в Грозни, където ситуацията вече се успокои. По-критично е това, че в Москва също имаше протести - пред посолството на Мианмар в руската столица. Силите за сигурност задържаха 17 демонстранти. Твърди се, че всички те били чеченци.

Неприятна тема за Москва

Официално Кремъл се опитва да омаловажи случващото се в Мианмар. Говорителят на Путин - Дмитрий Песков - отказа да коментира темата за положението на малцинството рохингя. "Знаем, че мюсюлманите реагират много емоционално на събитията в Мианмар", каза Песков. През миналата година Русия и Мианмар се договориха да засилят сътрудничеството си във военната област. Затова и никой не очаква от Кремъл да осъди сега действията на мианмарското правителство.

По-важен въпрос за Москва е подобряването на отношенията с Китай. Ръководството в Пекин по традиция оказва поддръжка на Мианмар и е важен партньор на Русия, която се стреми да разшири политическото и икономическото си влияние в Югоизточна Азия.

Във всеки случай Кремъл ще гледа на всяка цена да предотврати евентуални конфликти между мюсюлмани и будисти в самата Русия – тъкмо поради това Москва не желае да обръща прекалено голямо внимание на темата за Мианмар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Deutsche Welle

    11 1 Отговор
    Вие що ми вярвате?
  • 2 Говньо

    2 4 Отговор
    Хуйло и проблемите на Хуйло, през чертозите на сакралното и евтиния му популизъм!
  • 3 Джохар Дудаев

    6 15 Отговор
    Ситуацията е такава - в момента в който Русия спре да си плаща започва Чеченска война 3 . Това е кристално ясно на Путин.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Конфуций

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Джохар Дудаев":

    Те руснаците потренираха в Сирия...
  • 5 Барчо

    5 4 Отговор
    Американците не могат да УПЛАШАТ руснаците, а защо така тази статия показва, че са се УПЛАШИЛИ от некви бирманци???? Единственото, което заявяват руснаците е, че са загрижени и нищо повече.
    И в края на краищата всяка държава трябва да си решава сама политическите проблеми.
  • 6 Расате

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Джохар Дудаев":

    Не забравяй , че руснаците победиха във втората чеченска война.
    Не забрявай , че Сталин изсели 1 000 000 чеченци в Казахстан и Сибир и ако Горбачов не им бе позволил да се върнат нямаше да има чеченски проблем за Русия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания