12 Септември, 2017 07:29 9 437 8

12 септември 1683 г. Полски крал спасява Виена от османците

  • виена-
  • османци-
  • турци-
  • обсада-
  • ян собиевски

Победата осигурява международен престиж на Полша, която получава славата на „предна крепост на християнството“

На 12 септември 1683 г. приключва двудневната битка за Виена. До нея се стига, след като Османската империя е обсаждала града в продължение на 2 месеца.

Битката спира повторния опит на Османската империя да превземе австрийската столица. Първият е през далечната 1529 г. Сражението поставя началото на хегемонията на Хабсбургската династия в Централна Европа.

Виновникът за поражението на османците е полският крал Ян III Собиески. Той е командващ на обединените полско – австрийско - германски сили срещу османската армия, ръководена от великия везир Кара Мустафа паша.

Тази победа не само спира експанзията на Османската империя в Европа, но и осигурява международен престиж на Полша, която получава славата на „предна крепост на християнството“.

Обсадата на Виена започва на 14 юли 1683 г. Близо 90 000 османска армия, включително 12 000 еничарски корпус пристига пред стените на града.

Преди да дойде развръзката виенчани са разрушили къщите извън града, оставяйки празна равнина, която да изложи турците на ответен огън, ако се опитат да щурмуват града. Кара Мустафа паша нарежда създаването на мрежа от окопи, чрез които турците постепенно се приближават до градските стени. Оръдията на турците са остарели, а стените на Виена подсилени, поради което турците се съсредоточават върху копането на тунели и поставянето на мини, с които да взривят стените.

Кара Мустафа паша може да нареди щурмуване на града от армията си, която превъзхожда защитниците в съотношение 20:1, но това би му коствало големи загуби в жива сила, което великият везир иска да избегне. Според някои историци Кара Мустафа паша е искал да запази богатствата на града, които са щели да попаднат в ръцете на войниците, ако им е било заповядано да превземат града с щурм.

На 11-ти септември 1683 г. идва помощ в лицето на европейската армия от около 84 000 души. Битката е забележителна и с най-голямата кавалерийска атака в историята.

Турците понасят около 15 000 жертви, 5 000 пленени заедно с всички оръдия. Съюзниците дават около 4500 жертви (убити и ранени). Въпреки разгрома и отстъплението турците намират време да избият пленниците си, с изключение на благородниците, които могат да им донесат голям откуп.

В чест на Ян Собиески австрийците издигат църква на хълма Каленберг, северно от Виена. Железопътният маршрут от Виена до Варшава също носи неговото име, както и съзвездието Скутум Собиескии (Щитът на Собиески).

Тъй като Собиески поверява кралството си в ръцете на Богородица (Ченстоховската Богородица или Богородица от Ченстохова) преди битката папа Инокентий XI обявява празника на Святото име на Мария, който се чества само в Испания и Неаполитанското кралство, е валиден за цялата католическа църква.

Празнува се на 12 септември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    24 2 Отговор
    "предна крепост на християнството“ e Византия, после България, Сърбия, един куп феодални владения, но на лицемерния Запад източноправославните царства са били неудобни, също както сега.
    Историята се повтаря всико е както преди. човек се ражда и умира сам. Преди се е борил за по-добро магаре, муле и дупка, в която да живее, сега се бори за автомобил и дом.
    С какво се е променил живота?

    Коментиран от #2

  • 2 Грос

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Грешиш, ако това което твърдиш е вярно, то Полският крал - Владислав Варнинчик нямаше да си даде живота на 22 години за освобождението на България от тУРско робство край Варна през 1422г. Първо чети после пиши, щото се излагаш! Нека отдадем заслужена почит на геройте на Европа, а не да хейтваме на всяка цена!

    Коментиран от #3

  • 3 неграмотни хора, ей!

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Грос":

    Сигурен ли си че Варненчик е поляк? Я провери.

    Коментиран от #4

  • 4 Scorpion

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "неграмотни хора, ей!":

    Варненчик е полски крал. Половин поляк, половин литовец. Битката се е състояла през 1444, а не през 1422.
  • 5 Kcaniba

    5 0 Отговор
    Династията му е изцяло е литовска!!!
    Политичесеи ход от полските земевладелци и кардинали, за разширяването на Полша, е да омъжат кралицата за Ягело, тогава могат да притендират и на московския трон и земи - просто експанзия
  • 6 Мхм Ей ся

    1 0 Отговор
    Владислав Варненчик бил поляк??!... ей, затва чалгата процъфтява!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нане

    0 0 Отговор
    османци - турци последно какъв е башибозука?
Новини по държави: