Факти.БГ

Телефонна дипломация между Меркел и Путин

Двамата лидери обсъдиха ситуациите на Корейския полуостров и в Донбас 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР

Анатоли Стайков

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха в телефонен разговор ситуацията на Корейския полуостров и осъдиха Пхенян, че не зачита резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщава Reuters

Двамата лидери подчертаха, че подобни стъпки противоречат на принципите за неразпространение на ядрено оръжие и създават сериозна заплаха за регионалния мир и сигурност, каза в комюнике пресслужбата на Кремъл.

Според тях "уреждането на тази изострена криза е възможно само с политико-дипломатически средства, чрез възобновяване на преговорите между всички замесени страни", допълват от Москва.

Меркел изразила подкрепа за по-строги санкции на ООН срещу Северна Корея, каза в комюнике германският правителствен говорител.

В разговора е била засегната и темата Украйна. Канцлерът приветствала руското предложение за разполагане на мироопазващ контингент на ООН, но подчертала, че предлаганият мандат трябва да бъде разширен.

Путин е изразил готовност да обмисли идеята за разполагане на сини каски не само по линията на контакт в Донбас, но и в други зони на Източна Украйна, за да охраняват служителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които следят за спазването на Минските споразумения.