Last news in Fakti

12 Септември, 2017 07:47 1 363 1

Хуманитарното бедствие в Ракхайн засегна 170 000 души

  • рохинги-
  • ракхайн-
  • оон-
  • мианмар
Хуманитарното бедствие в Ракхайн засегна 170 000 души - 1
Снимка: АР/БТА

Хуманитарните операции в щата Ракхайн в Мианмар са преустановени или са сериозно затруднени. В резултат над 170 000 души са в бедстващо положение, тъй като не могат да получат продукти от първа необходимост. 15 000 е броят на лицата, които се нуждаят от медицинска помощ, но такава не може да им бъде указана. Информацията беше предоставена от официалния представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

Над 310 000 души са избягали от Ракхайн в Бангладеш от 25 август до 11 септември и „не са налице никакви признаци, че темпът им ще се забави”. Още 3500 мюсюлмани от малцинството рохинги са на границата с Бангладеш.

От Управлението на ООН за координация на хуманитарните въпроси разглеждат вариант за настаняване на бежанците в Бангладеш. Те вече са подготвили план за оказване помощ на нуждаещите се. За реализирането му са необходими 77 млн. USD.

Ситуацията в щата Ракхайн се изостри на 25 август, когато стотици бойци от движението „Араканска армия на солидарността на рохингите” извърши нападение над 30 пункта на полицията. Броят на жертвите от сблъсъците е над 400 души. Повечето убити са рохинги.

По данни на ООН днес рохингите са сред най-преследваните малцинства в света. Властите на Мианмар не признават техните права, независимо от това, че много от тях поколения наред живеят в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    3 0 Отговор
    Алах ще им помогне, нали са си мюсслимани.