Last news in Fakti

12 Септември, 2017 20:50 2 559 13

Нареждане към полицията в Каталуния: Прибирайте урните!

  • каталуния-
  • референдум

Прокуратурата в Каталуния с инструкции към полицията

Прокуратурата в Каталуния издаде нареждане към местните полицейски служби да конфискуват урните за гласуване на предстоящия референдум, съобщиха испанските медии.

В началото на следващия месец в областта ще бъде проведен референдум за независимост, който бе определен като незаконен от властите в Мадрид.

Въпреки забраната обаче каталунските сепаратисти изразиха амбиция допитването да се проведе. Прокуратурата нареди на полицията да конфискува урни, пликове с бюлетини и инструкции към служителите в изборните секции.

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че референдумът нарушава конституцията и призова каталунския парламент да го отмени. Сепаратистките настроения в Каталуния бушуват от дълго години.

Прокуратурата в Каталуния нареди тези мерки, за да „не бъдат допуснати нарушения“ в законодателството. Сепаратистите настояват, че богатият източен регион има политическо, икономическо и културно право за самоопределяне. От столицата Мадрид обаче посочват, че референдумът за независимост нарушава конституцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    10 5 Отговор
    Това са Готи ( скандинавци) не са испанци там са настанени от римската империя преди 2000 г. И имат право да се одделят от мързеливите испанци.

    Коментиран от #7

  • 2 Бесен Язовец

    9 7 Отговор
    Това са Готи ( скандинавци) не са испанци там са настанени от римската империя преди 2000 г. И имат право да се одделят от мързеливите испанци.
  • 3 Kcaniba

    17 3 Отговор
    Освен, че не са испанци, те си имат свое наречие, както хохолите спрямо Русия да речем!!!
    И искат независимост!!!
    И какво излиза, че независимостта е невъзможна без откровено противостояние!!!
    Е Крим уж анексиран.
    Уж завзет от Русия.
    Без един изтрел е анексиран, без капка кръв!!
  • 4 Тъпак

    2 6 Отговор
    Да се разпарчат на племена като едно време, да си почукат тиквите и след десетина години ще хукнат по обединения отново
  • 5 Бах

    7 2 Отговор
    Знаете ли.Напълно сте прави.Те са няколко милиона и 20 % от брутният продукт на кралството идва от там.Защо да работят за второкласните испанци.Както например Германия и Франция влачат Европа.Не е правилно.На времето имаше Баска Сепаратистка Организация ”ЕТА”
    40г.се бореше за това което става сега.Да,бяха терористи и мисля че ги разбирам.Но въпреки всичко,не беше това начина..

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Чуденка

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бах":

    Е, щом гордите баски ги изкараха терористи и се оказв, че не е това начина, какво да правим с другия полюс - каталунците?! Те не се бият, а искат Референдум - готови са да изразят волята си и да приемат резултата! Щом не става с бой и мирно гласуване - как тогава???

    Коментиран от #10

  • 7 555

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Това че са Готи чел ли си го някъде ? Изненадва ме, бил съм там и по-скоро са нещо средно между испанци и французи

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Бесен Язовец

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "555":

    История момче история прочети малко преди да слагаш ФАКТИТЕ под съмнение. Минават тук при Дунава Готите подгонени от гладът на севера дори на два пъти стигат до гр.Рим и втория път римляните под военен натиск им дават тириторията на днешна Каталуния и ги наричат вече Вес Готи
  • 9 Бесен Язовец

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "555":

    Светлоокиса чистите каталунци и антропологично се доближават до скндинавците със светли коси и по високи от. Испанците са по дребни и мургави
  • 10 Бах

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Чуденка":

    Да.Каталунците искат и знаят резултата от един референдум,но политиците не им дават.Техните политици са като нашите.Командват ги от вън.Нали разбирате,че разцепване на Испания,ще бъде един пирон в ковчега на предстоящето разпадане на Европа до 7-8 год.Петата икономика на света Британия го усети.И затова, като ” плъовете ” първа напуска кораба.И май Европа,ще се мъчи като СССР до пълното и разпадане
  • 11 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    7 0 Отговор
    Да се отделят, щом имат желание. Македонците така и така ще ги колонизират рано или късно, нали Каталуния е тяхна.

    Коментиран от #12

  • 12 Бах

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "сойкаПРИСМЕХУЛКА":

    Много сте прави.Въпрос на време е да докажат,че и каталуня е македонска.Всичко за тези глупаци е македонско,понеже Ал.Македонски е завладял дори Индия.Явно,проблема на давещия си е негов проблем-казва Остап Бендер
  • 13 Един е Бах и той умря

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бах":

    Какво влачат Германия и Франция?Затова ли Макарона идва в България,да проси жълти стотинки от бедния бълтарски народ!?!
Новини по държави: