Last news in Fakti

19 Септември, 2017 07:30 2 537 18

19 септември 1946 г. Чърчил иска Съединени европейски щати

  • чърчил-
  • война-
  • европа

На 19 септември 1946 г. британският политик Уистън Чърчил призовава за създаването на Съединени европейски щати. Това става в знаменателна негова реч пред студенти в университета в Цюрих.

Чърчил е спечелил най-кървавия военен конфликт в световен конфликт, но губи изборите.

Това не го отчайва и той формулира изводите си, извлечени от уроците на историята, в известната си „Реч пред академичната младеж“, произнесена в университета в Цюрих.

„Има средство, което … след няколко години би направило цяла Европа … свободна и … щастлива. То е да се възстанови европейското семейство или колкото е възможно по-голяма

част от него със структура, осигуряваща възможност да се живее в мир, сигурност и свобода. Ние трябва да изградим нещо като Съединени европейски щати.“

Все пак трябва да отбележим, че в същата реч обаче Чърчил казва и следното: "Ние държим на Европа, но не сме част от нея. Ние сме свързани, но не сме едно цяло. Ние сме асоциирани, но не сме абсорбирани. Ние не принадлежим към някой отделен континент, а към всички континенти".

Все пак няколко години по-късно се появява Съветът на Европа, като една от първите стъпки за интеграция на Стария континент след Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕСТНО

    26 9 Отговор
    АБЕ ТВА ПИЯНДЕ КВО НИ ГО ВАДЯТ ОТ ПРАХТА НА ЗАБВЕНИЕТО.
  • 2 Снайпериста

    19 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 Бесен Язовец

    23 8 Отговор
    Долен човек колкото Хитлер на съвеста му приживе тежът 4 милиона индийци омурени от глад в Бамгладеш и Бенгалия периода 1940 - 1944г.и отявлен расист също.

    Коментиран от #7

  • 4 Факт

    17 5 Отговор
    Естествено че ще иска-вековната мечта на англо-саксите е да управляват и Европа освен колонйите си по целият свят. След доста години мечтата почти им се осъществи със Е.С...но видяха че проекта потъва и първи избягаха. Опитите им ще продължават,но вече народите са много остро настроени против амбициите им и е много малко вероятно пак да постигнат предишното си влияние и мощ.
  • 5 Очо

    26 5 Отговор
    Един от най-големите българомразци.

    Коментиран от #6

  • 6 Скорпион29

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "Очо":

    Точно така пускали са бомби опаковани като подаръци за децата нашите ,,дружки" от острова а тоя щял компири( картофи) да сади тука.
  • 7 Киро

    5 26 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Най накрая се разкри какъв си , какво си заплакал за индийските си братовчеди. Чърчил е един от великите светони политици, ако имахме късмет да имаме политик като него в България никога нямаше да има комунизъм и страната ни щеше да е страна от първия свят, не както е сега от третия.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Шаран БГ

    21 4 Отговор
    Шарлатанин и убиец от световен мащаб ! Искал бил Еврощати - ама той да ги възсяда и командва!! Защото той, некадърника, никакъв военен конфликт, никога не е печелил !!! Да, за Велика Британия може и да е нещо. За сиромашка България е само ужас и смърт. И само изкукуригал поляк, чех, словак и австриец може да го възхвалява !!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Справедлив

    21 5 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Чърчил -" Сринете им градовете ,да стават само за садене на картофи"....става въпрос за Българските градове соросоиде....Толкова е "велик политик" колкото магарето е оперен певец. Убиец и подлец-облечен във уж демократична власт..

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 киро

    4 17 Отговор

    До коментар #10 от "Справедлив":

    Сър Уинстън Чърчил е бележит държавник, ненадминат оратор и заклет бохем. Той е един от най-успешните държавни ръководители на Великобритания и ключова фигура във Втората световна война.

    HighViewArt.com избра 10 афоризма от Чърчил, в които той заклеймява комунизма:

    1. “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”

    2. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.”

    3. “Комунизмът е като сън. Рано или късно се събуждаш и се връщаш към реалността.”

    4. “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.”

    5. “Че печалбата е порок е идея на комунистите, а аз смятам, че истинският порок е да трупаш загуби.”

    6. “Христофор Колумб е бил първият комунист – той не е знаел къде отива, не е знаел къде е бил … и е направил всичко това за сметка на данъкоплатците.”

    7. “Ленин беше изпратен в Русия от германците по същия начин, по който можеш да изпратиш стъкленица с култура от тиф или холера, за да бъде изсипана във водохранилището на голям град и това проработи с удивителна точност.” /Из реч, произнесена в Камарата на общините, 5 ноември 1919 г./

    8. “Ето една държава, чиито поданици са толкова щастливи, че се налага да им забраняват да напускат границите й под страх от най-сурови наказания; чиито дипломати и агенти, когато отиват на чуждестранни мисии, често трябв

    Коментиран от #14

  • 13 Бесен Язовец

    15 5 Отговор

    До коментар #11 от "киро":

    То на последните избори се видя мангите за кой гласуват точно за ГЕРБ 200 000 гласа които им спепелиха мандата и ти с между тия 200 хил.

    Коментиран от #16

  • 14 Скорпион29

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "киро":

    Е да поне не го е крил какъв капиталистически б...к е бил същия като Хитлер и приказките същите само че ги е дрънкал от Лондон не от Берлин

    Коментиран от #15

  • 15 киро

    4 16 Отговор

    До коментар #14 от "Скорпион29":

    Глупавите ви коментари няма да променят нищо,ние сме в Европа далеко от русия и от комунизма.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БЪЛГАРИН

    7 0 Отговор
    Това същество не пожела да се спрат бомбандировките над София, дори след като почти я сринаха и загинаха много хора, също така каза, че София трябва да се срине със земята и на нейно място да се засеят картофи... Умори хиляди техни войници при "турския бряг" в най-неуспешната военна кампания и стана най-слабият им военен министър. Умори милиони от глад в Индия и дори не пожела да прати празните си кораби да вземат предложения ориз от съседните държави. Изказа се пренебрежително за смъртта на милоните индийци, че и те и без това се въдели като зайци и т.н. ТОЙ Е В ТОП-5 НА НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНИТЕ, ОПАСНИ, ПРЕСТЪПНИ И ДОЛНИ ПОЛИТИЦИ НА ИЗМИНАЛИЯ ВЕК!
    Не ни го дори споменавайте, това е човекът който бомбандира столицата ни и мирните ни граждани, докато се трудеха в полето, ако го споменавате, винаги нека бъде с "военен престъпник", "автор на индийския геноцид", "бомбандировач на мирно население" и "заклет враг на България"!
Новини по държави: