Last news in Fakti

22 Септември, 2017 14:43 5 423 19

Ердоган иска С-600 и балистични ракети

  • ергодан-
  • оон-
  • турция
Ердоган иска С-600 и балистични ракети - 1
Снимка: XINHUA/БТА

Четири заявки направи турският президент Реджеп Ердоган пред Генералната асамблея на ООН:

1. На Ердоган много му харесва договора за доставка на С-400 и би желал да продължи сътрудничеството с Русия в тази посока до С-600. Заплахите от страна на САЩ да въведе санкции срещу Турция при сътрудничество с Русия не впечатляват особено турския президент.

2. Ердоган иска да повиши отбранителната сила на Турция чрез балистични ракети. Примерът, който дават Северна Корея и Иран, се оказват заразителни. След като Пхенян и Техеран могат, защо Анкара да не може? Дали става дума за тактическа или междуконтинентална балистична ракета, турският президент не уточнява.

3. Засега Ердоган не е готов да отговори на въпроса кога Турция ще прехвърли войски в Ирак във връзка с референдума в иракски Кюрдистан (като че ли по този начин се потвърждава, че съсредоточаването на войски по границата с Ирак под претекст на военно учение, е само предлог за съсредоточаването на военна сила там). Този въпрос, по думите на Ердоган, ще се решава на 22 септември на заседанието на Съвета за сигурност на Турция. По думите на турския вицепремиер, кюрдите трябва да престанат да си играят с огъня и трезво да оценят реалната военнополитическа обстановка. Заплахата от страна на Анкара днес беше подкрепена от появата на иракски войски в южен Кюрдистан. Възможността за навлизане на турски, иракски и ирански войски в иракски Кюрдистан, изглежда все по-вероятна.

4. Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Анкара на 25 септември. Там вероятно ще бъде обсъждана ситуацията в Сирия и Ирак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аферим и машалла

    33 10 Отговор
    Eeee тоз много взе да се въоръжава бе, явно е замислил голяма война ама ако не слушка Путя ша му резне кратуната. Турците усетиха че САЩ вече са гола вода и предвид дебелия дето ядоха покрай скарването си с Русия си имат едно наум с кой да са партньори и аркадаши.
  • 2 меденрудник

    18 5 Отговор
    Ердоган намислил война в близкия изток с кюрдите в сирия и ирак. Последните ще ги защитават както страните, в които се намира неселението им, така и Щатите възможно. Затова на Ердогана му притрябвали С400, за да спре евентуални пускове на ракети по Турция...Няма да се учудя, ако почне в скоро време войната между Турция и останали чалми....
  • 3 Хасан

    21 9 Отговор
    А що не написахте това което каза : ” Цвета на очите ни и кожата може да са ни различни ,но сълзите ни са еднакви ....”..Светът е по голям от пет
  • 4 Хасан

    16 15 Отговор
    Голям лидер ви казвам...Тръмп,Путин ,Ердоган и останалите....Меркел се изгуби,Макрон при баба си...
  • 5 ГOст

    15 1 Отговор
    Всеки породава на когото иска(дори и да са терористи),всеки който си има пари си купува.Това е днешния пазар.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    23 6 Отговор
    Понамирисва на Turxit в НАТО. Само че Ердоган е пъти по-хитър от англетата. Първо гледа да си подсигури суверенитета. Още повече, че му е пределно ясно, че Турция няма бъдеще в ЕС. А и за какво му е?! Някой друг да налага волята си в противовес с националните им интереси. Ако последва примера на Британия в ЕС и на свой ред се отцепи от НАТО това ще бъде доста показателно и определено много лош пример за "единността" на съюза. А ако му потръгнат и работите примерът може и да е пагубен. Началото на края.
    Интересното в случая е, че именно военната и икономическа мощ е гарант за суверенитет. Когато силите са изравнени столовете на масата са с еднаква височина, а масата е кръгла. А не като сегашната - амфитеатрални стилове и наклонена, пирамидална маса най-върха на която стои САЩ. Забелязвате ли, че все повече държави настояват да имат балестични ракети, междуконтинентални? Явно повечето са наясно, че врагът отдавна не е съсъдет, а някой зад океана.

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    На същото мнение съм. САЩ трябва да разберат, че не могат да контролират целият свят. Същото е било до Първата световна война с Великобритания - принципа "двама не карат, третият печели".
  • 10 Варна

    8 3 Отговор
    Не за пръв път казвам, че общият бизнес и военното сътрудничество на Руснаци с Турци става опасно за цяла Европа.
    Две мощни армии на входа на ЕС е много рисково за стабилността. Европа не е готова да се справи сама въпреки, че има всички условия да го направи и да бъде хегемон. Само, че за това се иска обща Армия, общ език и общо управление.

    Коментиран от #11

  • 11 Хасан

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Последния път когато турците са нападнали Европа е било преди 600 години..а руснаци никога...а,обратното на всеки 50_100 години
  • 12 ОМBRE

    9 7 Отговор
    На мен ми харесва че се разбират , русия турция иран и ирак са на едно и също мнения за конфликта в близкия изток. За мен това са държавите които ще усмирят изтока. Америте и евреите само подклаждат огъня. Само не разбирам ,защо турция е все още в НАТО???. Като две съседни велики държави са обречени да съжителстват заедно Ердо иПутин. Няма кой да търпи световната хегемония на една мощна , алчна и хищна държава.
  • 13 Vesel Taliban

    9 1 Отговор
    Като чета коментарите, и оставам с впечатлението че болшинството одобрява това съседна на нас страна, която има претенции към територията ни да трупа стратегически арсенал и дори да излезе от военен съюз който ограничава вариантите за евентуална агресия в западна посока ...WTF?!?
    Това че Ердо иска и е въпрос на време да излезе от НАТО е ясно, но какво става след това и можем ли да си позволим лукса да коментираме все едно живеем на луната, нали първо нас ще запали...или си вяврвате че Америка, Германия или тези дето му продават ракетите в момента, ще дойдат да ни защитават? Колкото защитиха Крим, толкова и нас.
    Няма нужда да сме толкова позитивно настроени пред перпективата турския език да стане официален.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Vesel Taliban":

    Прав си, ама за това трябваше да се мисли преди почти 30 години, когато "решихме", че НАТО и ЕС са ни приоритет пред суверенитета и съществуването на държавата България. Когато по команда отвън си нарязахме въоръжението и унищожихме армията, в последствие и икономиката.
    Светът преди това беше разделен на две. 30 години по-късно много ясно се вижда коя доктрина за развитието на България е била градивна, коя заличаваща - източната или западната.
    Много ми е странно, че в резервата все още има индианци, на които огнената вода и манистата са им по-ценни от свободата и идентичността.
    Светът отново е тръгнал да се разделя. Не се знае какви лагери ще има. Моето мнение е, че лагерите не трябва да са 2, както по времето на студената война, а няколко относително равнопоставени. Единствено тогава би имало относителен мир и спокойствие и именно ядреното оръжие би било гарант са това. Русия, САЩ, Китай и Индия би трябвало да са самостоятелни играчи. Европа би трябвало да е сама за себе си. Турция - да въведе ред при арабелите, а влиянието на Израел и Саудитска Арабия да се минимизира. Иначе всичко ще си е по старому.

    Къде е България? Не се знае, дали ще може да се извади от комата в която е в момента. Прекалено дълго стои. Лошото е, че хем мястото ни е в Европа, хем оттам не искат да съществуваме.

    Няма нужда и да сме прекалено позитивно настроени в перспективата българският език да се запази след 20 -30 години при настоящите условия, нали? Уви!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 шшш

    5 2 Отговор
    Сигурно ще праща с тази ракета първият турски космонавт на Луната, защото там е бил рая и чакали момичета с набъбнали зърна и така до края на света.
  • 17 Весел бай Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Vesel Taliban":

    Скъпи ми веселяко талибан! Ама тебе голямо шубе те държи непонятно защо! Първо от къде пък си измисли, че турция има териториални претенции към България?!? Абе ти хем се плашиш, хем плашиш! (щели да ни запалят нас!) Те си имат толкова много главоболия, че хич не им е до нас! Ти ся хич не се плаши, мойто момче, вземи да научиш малко цигански, щот за турския не знам ама, циганския вече почва да става официален език по децките ни градини! Туй от бай ти Хасан да го знаеш! Ама ти пак не се плаши! Щот нямаме нефт! Е ако имахме нефт, братчедите американски щяха да ни спретнат някоя циганска автономия, пък след това и държава.. Май хептен та изплаших... Я по-добре си налей една мускатова ракийка и стига си се плашил!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.