Last news in Fakti

24 Септември, 2017 09:25 1 638 4

Мадрид поиска контрол над каталунската полиция

  • каталуния-
  • испания-
  • полиция-
  • контрол-
  • референдум-
  • мадрид

Повишено напрежение седмица преди референдума

Испанското правителство опита да наложи мерки, с които да установи по-голям контрол над полицейските сили в Каталуния дни преди референдума, съобщи El Pais.

На 1 октомври ще се проведе референдум за независимост в Каталуния, който беше остро разкритикуван от властите в столицата. От Мадрид посочиха, че допитването нарушава конституцията на страната.

Каталунското правителство отказа да предаде контрола над регионалната полиция. Местните сили на реда наброяват около 17 000 души. Отделно в автономната област има около 5000 души от националната полиция, като двете формирования често работят заедно.

Каталунските власти съобщиха, че подобна мярка би означавала Мадрид да изпраща директни заповеди на регионалната полиция, която е критикувана, че не действа достатъчно настоятелно за осуетяване на референдума, пише „Асошиейтед прес“.

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че допитването нарушава конституцията. Испанският министър-председател заяви, че референдумът цели разделение и радикализиране на населението. Сепаратистките настроения в Каталуния бушуват от дълги години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    3 0 Отговор
    Нашият "швед" има голям принос в това, въпреки че не е каталунец най-много е хулил мадридчани публично
  • 2 реалист

    5 2 Отговор
    Гражданската война е близо ,да видим само кой ще щтракне кибритчето.
  • 3 Шаран БГ

    13 0 Отговор
    Испанците са жестока пасмина -- както към чужди, така и към свои ! Първата задача на Пако Ранас след приключването на Гражданската война е убийството на Луис Компанис. Изобщо баски и каталунци "се разтапят от любов" към Родината -майка от време оно !! А коя ли централна власт, на коя да е по-голяма държава, не е свирепа към поданиците си?? Не дай Боже и да искат да се отделят, да отхвърлят "ярема от шията си" !! И там демагогията е удивителна. Франко избива огромно количество сънародници, после прави мемориал на всички жертви от войната до 1940 год. След това го погребват в този мемориал с циничното откровение : " Нашият режим е базиран на щитове и кръв, не на лицемерни избори"
    Страшното е, че Мадрид отново по най-безкомпромисен начин ще базира всичко на "щитове и кръв"! И съм убеден, че няма да се поколебае ни на йота !
    Цялата конфронтация се засили, когато преди години Мадрид направи "ревизия" на Барцелона. Оказало се е, че отчисленията към Мадрид са занижени и има злоупотреби от членове на каталунското регионално правителство. Членовете на последното "останаха в обида" и навиват цялото население на областта чрез референдум да иска отделяне от Мадрид. Колко му трябва на един исторически обременен народ......
    Интересно защо и как така само в Швейцария референдумите са желани, законни и техните резултати се спазват? А в едни силно демократични страни като България и Испания референдумите са противоконституционни.... Голяма ДЕМОКРАЦИЯ ни люлее
  • 4 Kcaniba

    2 2 Отговор
    Каталуня има право на самоопрнделение!!! Като Грит Брит например, или Ирландия!!
    Повече от Косово има историческото право!!!!
Новини по държави: