24 Септември, 2017 17:53 1 418 5

Хиляди каталунци подкрепиха референдума

  • каталуния-
  • референдум-
  • подкрепа-
  • барселона-
  • независимост-
  • испания

Една седмица до референдума за независимост

Хиляди каталунци излязоха по улиците на Барселона в подкрепа на референдума за независимост на областта, съобщиха испанските медии.

Референдумът ще се проведе на 1 октомври, но властите в Мадрид се противопоставиха остро и обявиха, че народното допитване нарушава грубо конституцията на страната.

Председателката на регионалния парламент на Каталуния Карме Форкадел заяви пред множеството: "Призовавам ви да отидете да гласувате на референдума! Призовавам ви да гласувате за бъдещето на Каталуния!".

Въпреки призивите на управляващите в Мадрид за отмяна на референдума, каталунските власти са твърдо решени вотът да се състои и да бъде чут гласът на живеещите в богатия район.

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че допитването нарушава конституцията. Испанският министър-председател заяви, че референдумът цели разделение и радикализиране на населението. Сепаратистките настроения в Каталуния бушуват от дълги години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    10 12 Отговор
    Сепаратисти!!
    Това са агенти на Путя!!
    Това са ручките Хакери!!.
    Това е руска агресия!!
    Нали уж само Крим пповел референдум под дулата на калашници!!!
    Сега и Барселона ли ще провежда референдум
    под дулата на калашници!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    5 6 Отговор
    Кралство Испания има Конституция , преди години имаше референдум и участваха под 50% .И въпреки , че гласувалите с "да" бяха повече самите организатори се отказаха тогава.Някой хора са решили , че искат да управляват самостоятелно.
  • 3 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    ще има референдум и ако е демократичен и успешен каталуния ще се отдели,но ще трябва бая парици да отдели при раздялата си с испания и барселона едва ли ще има вече токова силен футболен отбор :)!така е при демокрацията народа решава.за едни ще е добре за други зле,но народа в мнозинството си ще реши!
  • 4 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Ти се шегуваш, но вече обвиниха "неофициално" Русия за тази галимация.

    Коментиран от #5

  • 5 Kcaniba

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    Ахахахаха
    Верно ли!?!?
    Света се побъркал!!
    Ако в слкжбата имам сериозен проблем, ще обвиня Русия!!!
Новини по държави: